14.09.2016 | Martin Hruzík | Trenér měsíce

Trenér měsíce Vlastimil Petržela: Vést Ostravu je obrovský zážitek a odpovědnost, Baníčkem tady žijí úplně všichni

Praha – Baník Ostrava prozatím plní očekávání kladená před startem Fotbalové národní ligy a velkou zásluhu na tom má také trenér Vlastimil Petržela, který však i přes neporazitelnost není úplně spokojen: "Pokud se nevyhraje, tak nejsem nikdy spokojen. I když bych měl být, protože před měsícem jsme teprve dali mužstvo dohromady." Přesto jej cena pro trenéra měsíce srpna potěšila a již se připravuje na zápas s Opavou. "Vnímám Opavu jako kvalitního soupeře, ale připravujeme se na ni jako na každého jiného. Máme tady však kluky z Opavy i Ostravy, a ti se na to dívají trošku jinak. Pro ty kluky a naše vedení je to zápas roku," dodává třiašedesátiletý lodivod Baníku Ostrava.

Gratuluji k zisku ceny pro trenéra měsíce srpna. Co na ni říkáte?
Je to moje první cena trenéra měsíce. Trenéra roku jsem již získal, ale trenéra měsíce ještě ne. Samozřejmě jsem tím potěšen a byl bych rád, aby to takto bylo každý měsíc.

Jste spokojen s bodovým ziskem po prvních zápasech?
Pokud se nevyhraje, tak nejsem nikdy spokojen. Těžko tedy můžu říci, že bych byl nyní spokojen. I když bych měl být, protože před měsícem jsme teprve dali mužstvo dohromady. Je to zázrak, že máme tolik bodů, a v každém případě chceme, aby to takto pokračovalo i nadále.

Vlastimil Petržela

Tým: FC Baník Ostrava
Narozen: 20.7.1953
Pozice: Hlavní trenér
Předchozí trenérská působiště: Slavia, Liberec, Sparta, Bohemians, Mladá Boleslav, Zenit Petrohrad (Rusko), Olomouc, Neftči Baku (Ázerbájdžán), Žižkov, Michalovce (Slovensko), Vlašim

Kromě Ústí jste v žádném z utkání nedominovali. Který z těch zápasů byl nejtěžší?
No asi ten poslední ve Vlašimi. Bylo velké vedro a trochu jsme to podle mě podcenili, a pak se už nemohli chytit.

Mohlo hrát roli i to, že někteří hráči znali vaše metody a styl?
To si myslím, že ne. Kdybychom po tom prvním gólu hráli normálně dál, tak jsme to jistě dotáhli do vítězného konce. Nevím, proč jsme tam hodili zpátečku. Hráči měli zavařené mozky a nebyli schopni reagovat. Nedokážeme si to vysvětlit. Kdyby to byl jeden či dva hráči, avšak celé mužstvo působilo malátným dojmem.

Ve čtyřech z pěti utkání jste inkasovali, je to ještě jedna z věcí, na kterých chcete pracovat?
Samozřejmě. Teď je to ještě všechno nové a slepené. Kluci se teprve dávají dohromady, někteří hráli teprve dva zápasy. Samozřejmě nechceme dostávat góly, ale již se stalo. Nedá se nic dělat. Třeba s Frýdkem-Místkem to byl jasně vyhraný zápas, nevím, proč jsme si nechali dát gól v devadesáté minutě. Chtěl jsem ještě nechat zahrát mladé kluky a jeden z nich prohrál hlavičkový souboj po rohovém kopu. Máme tady teď hodně hráčů, protože jsme potřebovali přivést nové kluky a chceme je nechat hrát. Všechny obdržené góly, až na ten ve Vlašimi, kde to domácí udělali hezky fotbalově, byly takové pitomé.

Zároveň nemáte vyloženého kanonýra, vnímáte to jako výhodu?
Potřebovali bychom ještě nějakého útočníka, to není žádné tajemství. Ale teď s tím stejně už nic neuděláme, takže na to máme půl roku. Co se týká rozmělnění gólů, tak většinu dali naši tři útočníci - Urgela, Stáňa, Lupták, a tři branky vstřelil další ofenzivní hráč Nerad.

Čeká vás derby s SFC Opava, jak se na něj osobně těšíte?
Jako na každý jiný zápas. Doufám, že se z té únavy venku kluci vyhrabou. Celá Ostrava se na nás těší, bude vyprodaný stadion. Co k tomu říci? Tady se to bere víc, než derby Sparta – Slavia. Může to být hezký a zajímavý zápas.

Přeci jen vy nejste z regionu, vnímáte to tedy nějak prestižně, nebo hráče uklidňujete?
Já je samozřejmě uklidňuji. Vnímám Opavu jako kvalitního soupeře, ale připravujeme se na ni jako na každého jiného. Máme tady však kluky z Opavy i Ostravy, a ti se na to dívají trošku jinak. Pro ty kluky a naše vedení je to zápas roku.

Řada hráčů před takovou atmosférou nikdy nehrála, jak je na to chcete připravit?
Máte pravdu, nehráli. Hned po prvním zápase se přiznali, že většina z nich to nikdy v životě nezažila. Ale jen ať si zvykají. Mohlo by je to vyhecovat a pak na hřišti pro fanoušky něco udělají. Já osobně jsem již hrál před šedesátitisícovými návštěvami, takže mi to nedělá žádný problém. Už se na ten zápas těším.

Na čele tabulky jsou Budějovice. Čekal jste vůbec, že by mohly být po minulé sezóně takto vysoko?
Oni hrají trochu jiný fotbal, než jsme běžně zvyklí. Říkám to proto, že jsem viděl každého soupeře z vrchu tabulky dvakrát či třikrát. Je to úplně něco jiného, než co hrajeme třeba my, Opava či Olomouc. Málo kombinují a hrají to tak po staročesku. Obránci to nakopnou na Kaloda a Ríša se to tam snaží sklepávat nebo zakončovat. Prakticky vypouštějí střed hřiště a zatím jim to vychází. Uvidíme, jak dlouho jim to bude pokračovat. V každém případě jsem nečekal, že České Budějovice budou takto vysoko.

Jsou tedy právě oni největším konkurentem v boji o postup, nebo je jím někdo jiný?
Jak jsem to tak viděl, tak výborný fotbal hraje právě Opava. Určitě má taky kvalitnější mužstvo než Budějovice. Olomouc se už také začíná rozehrávat, s tou také musíme počítat. Tito čtyři budou největší konkurenti. Kdokoliv se tam ale ještě může natlačit, přeci jen jsme se všemi ještě nehráli a v této soutěži může každý porazit každého.

Když jsme spolu dělali rozhovor po vašem příchodu do Vlašimi, tak jste uvedl, že již chcete být blízko domova. Jak vás Ostrava přesvědčila?
Přesvědčili mě tím, že si tady budu mít možnost to mužstvo postavit. Vytvářím si ho a mám zde spoustu mladých hráčů už od jara. Teď jsme však přitáhli ještě hodně zkušené hráče, protože druhá liga je trošku jiná. Stejně se ale počítá s tím, že ti mladí budou hrát nějaké zápasy, například pohárové. Jsou tady strašně šikovní mladí hráči a práce s nimi mě lákala.

Sám jste si toho ve fotbale prožil hodně, co je vaší aktuální motivací? Je to právě ta práce s mládeží a možnost je někam posunout?
To ne. Když jsem do Baníku přišel, tak jsem si ani neuvědomoval, že trénovat Ostravu je obrovský zážitek a odpovědnost. Tady tím žijí úplně všichni a všude se potkávám s lidmi, kteří mě zdraví a chtějí se bavit. Úplně koukám. To město fotbalem a Baníčkem, jak oni říkají, žije. S asistenty jsme se shodli, že jsme tady spokojení. Klub se postupně dává do pořádku, přišel nový majitel, který se snaží, aby vše fungovalo, takže podle mě dnes z pohledu zázemí fungujeme jako špičkový prvoligový tým. Ještě na to sice nemáme mužstvo, ale ostatní věci fungují.