17.11.2016 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za říjen jsou Petr Zapalač a Martin Hašek

Praha, Opava – Opavský Petr Zapalač, nejnovější vítěz ankety Hráč měsíce, přispíval v říjnu svými tvůrčími schopnostmi k poctivému získávání bodů svého celku. Technicky velice dobře vybaveného záložníka někteří odborníci dokonce považují za nejlepšího hráče na tomto postu v celé soutěži. K příjemným překvapením letošního ročníku Fortuna národní ligy patří celek Vlašimi. Středočeši, kterým se předvídaly spíše sestupové starosti, neztratili minulý měsíc pod trenérem Martinem Haškem ani jeden bod!

Hráč měsíce – Petr Zapalač (Slezský FC Opava)

Devětadvacetiletý hbitý štírek Slezského FC Opava Petr Zapalač by se dal bez nadsázky nazvat mozkem týmu. Ve středu pole táhne většinu akcí svého celku a vysílá do gólových šancí nejen své spoluhráče z útoku. Oplývá výtečnou technikou a je velmi silný v soubojích jeden na jednoho, což předvedl nejen v rámci Fortuna národní ligy, ale také v národním poháru proti fotbalistům plzeňské Viktorie. Hráč v minulosti oblékal i dres ostravského rivala, fanoušci na něj však v Opavě nedají dopustit. Kromě toho působil také ve Znojmě, Frýdku-Místku a na Žižkově. Ze zahraničních angažmá lze jmenovat slovenskou Dubnicu či polský Belchatów.

Právě do Polska mohl zamířit i v létě, dal ale přednost opavské nabídce a velice rychle se stal základním stavebním kamenem jedenáctky trenéra Romana Skuhravého. V říjnu mu nejméně vyšlo paradoxně hned první utkání, proti Prostějovu bylo vidět, že se trápí, o to více z něj mohlo vše spadnout v nastaveném čase po proměněné penaltě, jelikož bojovnost se mu po celý průběh střetnutí upřít nedala. Opavští tehdy vyhráli 3:1. O týden později pak byli na půdě Českých Budějovic ve vypůjčených dresech zejména ve druhé půli lepším týmem, nakonec ale odjeli bez bodu. Nutno podotknout, že také v tomto duelu byl Zapalač hodně vidět.

Poté již následovalo trio výher s celkovým skóre 10:0. Slezané si nejprve smlsli na Táborsku, kterému uštědřili potupného "bůra", následně uhráli po ubojovaném výkonu tři body na stadionu nedalekých Vítkovic. Výborný opavský měsíc byl završen doma s Třincem, skóre tehdy povedenou technickou trefou poslal s přispěním břevna do sítě právě Zapalač, jenž odstartoval další kanonádu v poměru 4:0. Suma sumárum - záložník slezského celku velkou měrou přispěl k bilanci čtyř výher a jediné prohry, které žlutomodří v říjnu dosáhli. „Každého hráče taková cena potěší. Zvedne mu sebevědomí a dostane se víc na oči veřejnosti. I díky tomuto ocenění je druhá liga sledovanější,“ sdělil své bezprostřední pocity výherce.

Říjnové výsledky Opavy:

9. kolo: Slezský FC Opava – 1.SK Prostějov 3:1
10. kolo: SK Dynamo České Budějovice – Slezský FC Opava 2:1
11. kolo: Slezský FC Opava – FC MAS Táborsko 5:0
12. kolo: MFK Vítkovice – Slezský FC Opava 0:1
13. kolo: Slezský FC Opava – FK Fotbal Třinec 4:0

Nadcházející ligový program Petra Zapalače:

16. kolo: MFK Frýdek-Místek – Slezský FC Opava
17. kolo: Slezský FC Opava – 1.SC Znojmo FK
18. kolo: FK Ústí nad Labem – Slezský FC Opava
19. kolo: Slezský FC Opava – FC Baník Ostrava


Zdroj: sfc.cz

Trenér měsíce – Martin Hašek (FC Sellier & Bellot Vlašim)

Kdo by to byl před sezónou řekl, že bude po podzimní části Vlašim pátá v těsném odstupu za postupovými příčkami? Asi jen ten největší snílek, vždyť Středočeši sami hovořili o tom, že cílem bude vyhnout se hlavně sestupovým starostem. Opak je ale pravdou. Vlašim se zejména díky skvělému říjnu dotáhla na špici tabulky a momentálně táhne sérii devíti zápasů bez porážky. V minulém měsíci tým trenéra Martina Haška neztratil překvapivě ani bod.

Sedmačtyřicetiletý kouč, jehož jméno je z minulosti spjato zejména s pražskou Spartou, přišel do Vlašimi z Pardubic, odkud pochází. Bývalý záložník převzal klub z malého městečka vloni během zimní přestávky a jeho práce začíná nést své ovoce. Právě proti fotbalistům z města perníku zahájili Vlašimští svou říjnovou pouť, Východočechy na úvod měsíce zdolali těsně 1:0. Stejný výsledek Haškova skvadra zopakovala také o týden později na půdě nevyzpytatelného Varnsdorfu.

V jedenáctém kole si tým bratra legendárního reprezentačního gólmana Dominika Haška vyšlápl na silné České Budějovice, dvěma góly se tehdy prosadil druhý klubový nejlepší střelec Pavel Vyhnal. Ještě o gól více však v dosavadním průběhu sezóny nasbíral Jakub Nečas, který rovněž dvěma zásahy přispěl k výhře 3:1 v Třinci. Nadmíru povedený měsíc zakončili vlašimští fotbalisté doma proti nováčkovi ze Žižkova, toho porazili 1:0.

Říjnové výsledky Vlašimi:

9. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Pardubice 1:0
10. kolo: FK Varnsdorf – FC Sellier & Bellot Vlašim 0:1
11. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – SK Dynamo České Budějovice 2:1
12. kolo: FK Fotbal Třinec – FC Sellier & Bellot Vlašim 1:3
13. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Viktoria Žižkov 1:0

Nadcházející ligový program Martina Haška:

17. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – MFK Frýdek-Místek
18. kolo: SK Sigma Olomouc – FC Sellier & Bellot Vlašim
19. kolo: FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Ústí nad Labem


Zdroj: fcsbvlasim.cz