19.11.2016 | Filip Lefenda | Hráč měsíce

Hráč měsíce Petr Zapalač: Chceme, aby sezóna nebyla na konci pouze dobrá, ale vynikající!

Opava – V létě přišel jako jedna z posil pozvednout herní projev opavského mužstva, když dal přednost angažmá ve Slezsku před nabídkou z Polska. Postupně se stal dirigentem hry aktuálně druhého týmu tabulky, se kterým by rád postoupil do nejvyšší soutěže. Devětadvacetiletý záložník Petr Zapalač, novopečený majitel trofeje pro nejlepšího hráče měsíce, by kromě ligy rád uspěl i v poháru. Jeho fotbalovým snem je zahrát si za reprezentaci.

Gratulace k ceně pro Hráče měsíce. Co na ocenění říkáte?
Děkuji moc. Je to pro mě obrovské překvapení, protože těch hráčů, kteří to ocenění mohli získat, bylo hodně, a to ať už v našem klubu, tak i některých jiných týmech. Jsem za to obrovsky potěšen, protože je to taková odměna za naši celkovou práci. Hodně si toho vážím.

Chtěl byste někomu poděkovat?
Těch lidí je samozřejmě hodně. Chtěl bych poděkovat klubu, našim skvělým fanouškům, mým spoluhráčům, protože bez nich bych to nezvládl, našim trenérům, kteří mě každý den podporují na trénincích i v zápasech, a své rodině.

Petr Zapalač

Tým: Slezský FC Opava
Narozen: 30.4.1987
Pozice: Záložník
Výška: 176 cm
Váha: 73 kg
Předchozí působiště: Ostrava, Dubnica (Slovensko), Znojmo, Žižkov, Frýdek-Místek, Belchatów (Polsko)

Bude vás ocenění stát něco do klubové kasy? Předpokládám, že v sazebníku takovou položku vůbec nemáte...
Přesně tak. Žíďas (Jan Žídek - pozn. autora) už mi ve čtvrtek psal, že mě to něco bude stát, tak jsem se mu vysmál, protože tam nic takového nemáme napsáno (smích). Ale určitě se nějak domluvíme, něco do kabiny buď donesu nebo zaplatím.

V říjnu jste z pěti utkání čtyři vyhráli, poslední tři zápasy dokonce s celkovým skóre 10:0. Čím to je, že se Opavě tak dařilo?
Myslím si, že týmu se celkově daří už od začátku sezóny, nebylo to jenom tenhle měsíc. Hrálo se středa-sobota, byla tam pohárová utkání, takže se to sešlo tak nějak všechno najednou a my jsme dokázali udělat velkou šňůru vítězství. Byli jsme rozjetí, šli jsme zápas od zápasu, a všechno se nám vlastně v těch zápasech dařilo.

Prohráli jste pouze v Českých Budějovicích, i tam jste ale nepodali špatný výkon a zejména ve druhém poločase jste byli určitě lepším týmem...
Ta prohra nás hodně mrzí. První poločas byli domácí lepší, potom jsme hru vyrovnali a byli jsme lepším týmem. Vyrovnali jsme i skóre a všechno jsme vrhli do útoku. Po zápase jsme si říkali, že to možná byla chyba, že jsme třeba už měli hrát na remízu. Chtěli jsme ale vyhrát a byli jsme za to potrestáni. Jsou to další zkušenosti do příštích zápasů.

Vy osobně jste zaznamenal i dvě branky. Vybavíte si je ještě?
Bylo to myslím proti Třinci, a ta druhá proti Prostějovu. To bylo z penalty. Na ty jsou určeni jiní, ale vzal jsem si balon, protože byl faul na mě a věřil jsem si.

Prostějovský trenér Takáč o vás před týdnem prohlásil po utkání s Třincem, že soutěž postrádá kreativní záložníky, a že nejlepším takovým, který opravdu chce tvořit hru, jste vy. Zaznamenal jste tento výrok ?
Slyším to poprvé. Samozřejmě když slyšíte takovou věc, tak vás to obrovsky potěší, a za to tomu trenérovi moc děkuji. Do každého zápasu se snažím dát vše, co umím. Chci pomoct svému týmu, a jestli se divákům, trenérovi či komukoliv líbím, tak jsem za to rád.

V listopadu jste pak měli možnost dostat se na druhou příčku před Baník na hřišti Varnsdorfu, proti oslabenému soupeři jste ale nepodali ideální výkon. Proč?
Vůbec nám ten zápas nevyšel. Šlo na nás vidět, že jsme to nebyli my. Hráli jsme úplně odlišně než v některých jiných zápasech. Nebyl v tom pohyb, chyběl tam důraz, sprintové náběhy. Na tom je ta naše hra založena. My jsme si k tomu řekli hodně věcí, víme, že ten zápas nám vůbec nevyšel, ale už je za námi. Proti Sokolovu jsme to chtěli napravit, to se nám povedlo, a jsme rádi, že jsme po tom prohraném zápasu ten následující vyhráli.

Právě proti Sokolovu jste utkání otáčeli v deseti lidech, takže jste opět ukázali svou velkou sílu...
To byl obrovsky těžký zápas, jak na psychiku, tak i na fyzičku. Sokolov byl ze začátku lepším týmem, celkem nás překvapil. Poté, když jsme vyrovnali, se stala ona nešťastná událost. Ukázali jsme sílu a myslím si, že nám tady tato výhra pomůže do dalších bojů. Viděli jsme, že i v deseti se dá zápas vyhrát.

Pomůže třeba již v podzimní derniéře proti Frýdku-Místku? S čím na hřiště soupeře pojedete?
Určitě tam jedeme vyhrát. Víme, co náš čeká, hodně kluků tam působilo. Bude sice těžký terén, ale jsme na něj připraveni. Poslední výhra nám v tom určitě pomůže, všem se opět zvedlo sebevědomí a jak říkám, chtěli bychom podzim zakončit výhrou, ať jsme po tom půlroce všichni spokojení.

V polovině soutěže je Opava na druhé postupové příčce. Jak byste zhodnotil celkově uplynulý půlrok?
Musím říci, že sezóna je to zatím dobrá, celkově jsme v týmu udělali hodně dobré práce. Ale my chceme, aby na konci nebyla pouze dobrá, ale vynikající. Tím pádem nás čeká ještě hodně práce a dlouhá cesta. Každý hráč, který přijde do kabiny ví, že musí podávat na každém tréninku i zápase maximální výkony. Když to takto pořád budeme dělat, tak si myslím, že můžeme klidně na konci sezóny slavit.

Vnímáte již nějaký tlak ohledně případného postupu, ať už ze strany klubového vedení, nebo třeba fanoušků?
Žádný obrovský tlak není. My jsme si řekli, že chceme hrát do pátého místa. Držíme se teď v první trojce, to nám vychází. Samozřejmě, že menší tlak je, ale to jen proto, abychom hráli stále stejně, abychom neměli hlavy v oblacích. Ale že by nám někdo rozkazoval, že musíme být do druhého místa, to ne.

Je podle vás postup v této sezóně za stávajících podmínek reálný?
Myslím si, že ano. Klub za námi stojí, všechno v něm šlape. Kádr je silný a trenéři nastavili strategii, kterou jsem zatím na hřišti do té doby ještě nezažil. Myslím si, že ten systém nám vychází, že je i atraktivní pro diváky, a nás baví. V zimě ho ještě posuneme nahoru a chceme třeba ty zápasy, které nám teď z různých důvodů nevyšly, napravit a všechny je vyhrávat.

V čem tkví podle vás největší síla Opavy?
Myslím, že v tom, že tým je na každém postu vyrovnaný. V některých klubech, ve kterých jsem dříve působil, hráči na některých postech nepodávali tak dobré výkony. Tady jsou ale fakt kvalitní hráči a posty jsou vyrovnané. Myslím si, že to je ta nejdůležitější věc. Plus ještě ta taktika, kterou nastavil trenér a která nám zatím vychází.

A v čem vás naopak tlačí bota? Co by se dalo zlepšit?
To je těžká otázka (smích). O někom jmenovitě mluvit, to ne. Jestli ale přijdou v zimě nějaké posily a tým se zkvalitní, budu jen rád. Čím větší je konkurence, tím to bude lepší.

Celkově jste zatím asi se svým opavským angažmá spokojen, je to tak?
Určitě, jsem tady spokojený. Jak říkám, je to díky hodně věcem. Stojí za námi klub, stojí za námi trenér, je tady skvělá parta. Dlouho jsem takovou nezažil. Takže jsem zde zatím spokojený, všechno šlape.

Kromě Opavy jste působil i v dalších klubech, rovněž třeba i v Polsku a na Slovensku. V porovnání s celkovou kariérou řadíte dosavadní opavskou štaci jak vysoko? Dá se to nějak porovnat?
Rozdíl je v tom, že v Opavě hrajeme v horních příčkách tabulky. Dříve jsem působil v klubech, kde jsme hráli třeba ten střed, a to jsem si hru tak neužíval. Ale teď hrajeme nahoře, o hráče je zájem, ať už přes novináře, tak přes různé trenéry, a tohle mě baví. To je ten hlavní rozdíl, že se držíme nahoře a že se kolem nás začínají dít velké věci. Pro každého hráče by to mělo být velkou výzvou, aby se posunul dále.

Je vaším snem zahrát si za Opavu nejvyšší soutěž, nebo byste upřednostnil v zimě nabídku z první ligy?
Nevím, jestli je to přání nebo cíl. Chtěl bych v Opavě určitě hrát ligu. Bylo by to fajn pro všechny tady okolo. Raději bych zůstal a ligu hrál tady.

Může být vaší výhodou, že dva hlavní adepti na postup Olomouc s Ostravou neustále proklamují, že neberou nic jiného jak postup, a že zatímco oni v podstatě musí, vy můžete jen překvapit?
Myslím si, že ano. Pokud půjdeme do jarních bojů ze třetího místa, tak nám to vůbec nebude vadit. Jestli oni budou pod tlakem, tak ať jsou. Bude to pro nás výhodou.

Co je vaší největší fotbalovou zbraní? Zejména v soubojích jeden na jednoho překypujete zdravím sebevědomím. Je právě technická vyzrálost tím, co vás zdobí?
Přesně tak, vyjmenoval jste to dobře (smích). Myslím, že mou největší předností je mé sebevědomí, hra jeden na jednoho a také střela.

V loňské sezóně Opava ani jednou nevyhrála venku, letos je to na hřištích soupeřů o poznání lepší. Je pro vás osobně velký rozdíl hrát před domácím publikem a na cizím hřišti?
Momentálně, po těch našich výsledcích, je to rozdíl. Ať už já, tak i kluci bychom to chtěli napravit tak, že chceme hrát venku tak jako doma. Samozřejmě když tady přijdou tři, čtyři tisíce lidí, tak je to něco jiného než když nehrajete před svými fanoušky. V zimě se ale budeme snažit odbourat ty špatné venkovní věci a budeme chtít hrát venku tak jako doma. Je to náš cíl přes zimu.

Velký impulz dal týmu nový trenér Roman Skuhravý. Můžete jej nějak charakterizovat? A mají třeba tréninky pod jeho vedením nějaká specifika?
Je to velký profesionál. Díky němu je klub tam, kde je. On tady nastolil tu hru. Hrajeme útočný fotbal, po zemi, rotujeme se, ať už záložníci, obránci či útočníci. Všichni jsme prostě v pohybu a jak jsem říkal, do této doby jsem tuto taktiku ještě nezažil. Myslím si, že to, kde jsme, je hlavně jeho zásluhou.

Koho vnímáte jako největší adepty na postup? Jsou to exligové celky Olomouce a Baníku, nebo je tam mimo vás i někdo další?
Ještě se tam pořád drží Budějovice. Ale myslím si, že Baník, Olomouc, a můžu už říci, že i my, jsme asi největší adepti. Nechci se tím ale dopředu nějak zaobírat a dostávat někoho pod tlak, sezóna může dopadnout úplně jinak. My víme, že cesta je dlouhá. Ale chceme se zlepšovat a jak sezóna dopadne, tak dopadne. Chceme být hlavně spokojeni sami se sebou.

Kromě ligy se vám daří také v poháru, kde jste vyřadili Slovácko a naposledy také Plzeň. Utkání přihlížel takřka vyprodaný stadion a hrálo se ve výtečné atmosféře. Můžete na zápas zavzpomínat?
Oba ty zápasy byly fantastické, ať už na Slovácku, kde jsme vlastně otáčeli a vyhráli až v prodloužení, tak i s Plzní. To bylo super, byl skoro vyprodaný stadion. Tak bych si já přál, aby diváci chodili pořád. Kdyby tady byl pořád plný dům, tak se určitě hraje jinak. Ale jak říkám, zápas to byl fantastický, neměli jsme co ztratit. Řekli jsme si, že ukážeme, co umíme. Neměli jsme z nich žádný respekt, nebyli jsme nervózní a jsme rádi, že jsme zápas takto zvládli.

Kromě zápasu s Plzní má letos Opava za sebou i očekávané derby s ostravským Baníkem. Předpokládám, že i vzhledem k výsledku jste si více užil právě pohárové střetnutí...
Určitě. Ten zápas se nám povedl o hodně lépe než ten s Baníkem. Na Baník jsme se taky těšili, dlouho jsme se na něj připravovali. Výsledkově nám zápas nevyšel, ale z každé prohry se vždy musíte poučit. My víme, kde jsme udělali chyby, víme, co jsme udělali špatně. Já jenom mohu slíbit fanouškům, že ten zápas, který s Baníkem budeme hrát doma, bude úplně jiný.

Ještě zpět k poháru. Řada hráčů byla zklamaná z vypadnutí Sparty. Koho byste si přál do dalšího kola?
Víte co? Já bych si přál někoho, přes koho přejdeme. Myslím si, že vrcholem už byla ta Plzeň, Sparta vypadla, takže už tam nejsou tak atraktivní týmy. Je to celkově vyrovnané.

Skrze pohár lze dokonce nakouknout i do pohárové Evropy. Neproběhla přeci jen po výhře nad mistrem v hlavě už i myšlenka, že by se mohlo povést i něco podobného?
V kabině nikdo nic neříkal, nevím, jak to má každý hráč. Jestli mě někdy taková myšlenka napadla, tak je sice krásná, ale je to ještě hrozně daleko. Samozřejmě bychom si to všichni ale moc přáli.

Je vám devětadvacet. Jaké si dáváte pro zbytek kariéry cíle?
Mým největším snem je zahrát si za reprezentaci. Jestli se mi to někdy povede, to uvidíme. Já se prostě příliš do dálky nechci dívat, tohle je můj sen. Každý den budu trénovat jako doteď, a jestli přijde nějaká lepší nabídka nebo jestli se tam třeba někdy dostanu, případně jestli ještě v životě něco vyhraji, to se teprve uvidí.


Autor: Filip Lefenda