21.11.2016 | Petr Komárek | Týmy a zápasy

To nejlepší nakonec. Podzim uzavře televizní bitva Ostravy s Olomoucí

/VIDEO/ – Praha – Skutečně parádní tečku bude mít podzimní část Fortuna národní ligy. V posledním soutěžním zápase kalendářního roku 2016 si to mezi sebou rozdají dva týmy nejzvučnějšího jména a dva ex-ligisté – Baník Ostrava a Sigma Olomouc. Bitvu mezi momentálně čtvrtým celkem tabulky a „půlmistrem“ odvysílá ve středu na kanálu ČT Sport Česká televize.

„Potkají se dva nejlepší týmy soutěže a rozdají si to mezi sebou,“ uvažuje brankář Baníku a jeden z nejzkušenějších hráčů mužstva Petr Vašek. Co se však statistik týče, Ostrava za svým nadcházejícím sokem trochu zaostává. Olomouc v 15 kolech vstřelila 33 branek, ona „jen“ 24, Hanáci se mohou pochlubit také kvalitnější obranou. Největší kaňkou na baníkovském kabátě je ale bezesporu porážka v posledním utkání s Třincem. Ostravští duel u svého krajského rivala nezvládli a prohráli 1:4, jednalo se o jejich vůbec první nezdar v druholigové sezoně.

Doma, kde nastoupí i nyní, ale Baník dosud pokaždé vyhrál, což si uvědomuje i olomoucký kouč Václav Jílek. „Jejich výsledky doma a venku je třeba odlišit. Zatímco venku mají trochu problém, doma sbírají body s pravidelností až lehkostí. Domácí prostředí jim v tom pomáhá,“ poznamenal s tím, že půjde o vyrovnanou partii, v níž budou rozhodovat maličkosti. Sigma může jít do velkého podzimního souboje s naprosto čistou hlavou a dobře naladěna. Druhou nejvyšší soutěž s 37 body a šestibodovým náskokem na druhu Opavu vede. Minulý týden v pátek si navíc v hanáckém derby s Prostějovem pořádně zastřílela.

Přesněji řečeno, řádil především záložník Jakub Plšek, který nasázel nevídaných pět přesných zásahů. Nejen, že tím přepsal klubovou historii a dopomohl modrým k drtivé výhře 7:0, ale zároveň se s 13 brankami vyšvihl do čela tabulky druholigových střelců. A to přitom v olomoucké jedenáctce zastává pozici defenzivního štítu, kde kooperuje s dalším talentovaným mladíkem z hanácké líhně, Davidem Houskou. Ten proti Baníku očekává zejména velký boj a dobrý zápas. „Kdo bude úspěšnější, má velkou šanci dotáhnout postup do úspěšného konce,“ přikládá Houska střetnutí velkou důležitost.

Ano, byly to právě Ostrava s Olomoucí, koho v loňském ročníku potkal sestup z nejvyšší soutěže. Na rozdíl od Sigmy ovšem musel Baník sáhnout také k výrazné přestavbě kádru. „V tom má Olomouc výhodu, její hráči jsou sehraní. Potkal je sestup, pak postoupili a zase sestoupili, stále tam hraje více méně jedna parta,“ všiml si ostravský kormidelník Vlastimil Petržela, který trenérské angažmá v minulosti zažil i v Olomouci. „Trošku nám utekli, takže se na ně potřebujeme dotáhnout. Utkání bude mít náboj a věřím, že uspějeme,“ nechal se slyšet.

Jedním z nejzkušenějších borců, na které může Petržela spoléhat, je bezpochyby Tomáš Mičola. Šikovnému středopolaři zatím drží zdraví, v Baníku dělá kapitána a patří k největším oporám. Jak sám tvrdí, proti Olomouci si se spoluhráči bude muset dát pozor na její nebezpečnou útočnou sílu. „Sigma má vepředu šikovné hráče a praktikuje moderní fotbal," pozoruje.

Mezi oběma mužstvy se nachází sedmibodový rozdíl. Ostravě po porážce s Třincem patří s třiceti body čtvrtá příčka. „Máme před nimi určitý náskok, takže můžeme hrát víc v klidu," zamýšlí se olomoucký obránce Michal Vepřek. Když se dva velkokluby potkaly naposledy, ještě v první lize, byla z toho osmigólová podívaná a „hokejové" vítězství Olomoučanů 6:2. „Přál bych si, aby se hrálo v duchu fair-play a aby zvítězil ten lepší. Doufám, že přispějeme k reklamě druholigového fotbalu, který má podle mě v této sezoně velmi dobrou kvalitu," podotkl Václav Jílek, trenér Hanáků. „Přeji si velmi kvalitní utkání, a samozřejmě s dobrým koncem pro nás," dodal s úsměvem.

Bitva podzimu mezi Baníkem Ostrava a Sigmou Olomouc, jež bude současně dohrávkou 15. soutěžního kola, startuje ve středu v 17.30 na vítkovickém stadionu. Zápas přímým přenosem odvysílá Česká televize na stanici ČT Sport.

26' De Azevedo
bez branek
75' De Azevedo
81' Pokorný
28' Houska
31' Radakovič
66' Vepřek
89' Chorý
Sestavy
Vašek – Sus, Zápotočný, Pokorný, Hučko – Nerad (60. Chvěja), Hlinka – Helešic (71. Granečný), Mičola, Stáňa – de Azevedo (90+1. Urgela)
M. Buchta – Sladký, Radaković, Šindelář, Vepřek – Zahradníček (60. Buchvaldek), Houska (81. Habusta), Petr (72. Yunis), Plšek, Falta – Chorý
Rozhodčí: Berka – Dobrovolný, Hájek • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 6702