13.12.2016 | Petr Komárek | Hráč měsíce

Hráč měsíce Jakub Plšek: Nechci sedět na hrušce, je potřeba dál poctivě pracovat

Olomouc – Kdo jiný mohl získat ocenění Hráč měsíce listopadu, než on. Olomoucký Jakub Plšek nasázel ve třech závěrečných druholigových kolech sedm branek. Hned pět přitom vměstnal do jednoho zápasu, když nevídanou produktivitou udivil diváky v ochozech Androva stadionu a možná i hráče Prostějova.

Zažil jste ve své kariéře někdy povedenější podzim?
Určitě nezažil, nebo aspoň minimálně v mužích ne. Letošní podzim byl něčím, o čem se mi ani ve snech nezdálo.

Byl jste sám překvapený, kolik gólů jste dokázal vsítit?
Je pravda, že třináct branek je na záložníka dost. Na druhou stranu jsem hodně těžil z dobré týmové práce. Šlapalo no nám to a já jsem měl to štěstí, že jsem často vyplaval v šanci. Nebyla to jen zásluha jednotlivce. Na podzim se hodně dařilo mě, na jaře se může takto dařit zase někomu jinému.

Jakub Plšek

Tým: SK Sigma Olomouc
Narozen: 13.12.1993
Pozice: Záložník
Výška: 186 cm
Váha: 79 kg
Kariéra: Odchovanec

Byl právě kvalitní týmový výkon společným jmenovatelem vašich tref?
Ano, byl. Hodně gólů jsem dal ze standardek, které musel někdo kopat, a něco také z penalt. Ty zase musel někdo vybojovat. Začátek soutěže jsme sice měli katastrofální, každý nás zatracoval, ale pak přišel zlomový zápas ve Vlašimi. Zachránila nás tam standardní situace z 90. minuty, od výhry jsme se odrazili a vše se v dobré obrátilo. Náš výkon šel nahoru, více jsme si věřili. Dobře se vedlo celému týmu, takže i mně.

Přitom nejste útočník, ve středu zálohy si plníte i defenzivní úkoly, vyhovuje vám to?
Vyhovuje. Ve středu pole se mnou již nějaký čas hraje David Houska a sedí nám to. Nesmíme ale létat někde v oblacích nebo sedět na hrušce. Je třeba pokračovat v dobrých a poctivých výkonech.

Dá se říct, že vaše spolupráce je naprosto ideální?
K ideálu to má ještě daleko, mezery tam rozhodně byly. Někdy nás soupeř ve středu zálohy přehrával, nesbírali jsme odražené balony. Musíme na tom zapracovat, aby to na jaře bylo lepší.

Svou produktivitou jste se postaral i o zápis do historie Sigmy, jak si toho ceníte?
Cením si toho samozřejmě hodně. Je to pro mě něco zvláštního, protože jsem přepsal klubovou historii. Ovšem znovu opakuji, nechci kvůli tomu sedět někde na hrušce a zahálet.

Velmi povedený jste měl hlavně listopad, kdy jste vstřelil sedm branek. Je to teď váš oblíbený měsíc?
Asi ano. Naše hra se po špatném začátku zlepšovala a v listopadu to v podstatě vyvrcholilo. Tedy až na poslední zápas s Baníkem, který nás mrzí. Chtěli jsme jej také vyhrát.

S Prostějovem to byl z vaší strany doslova střelecký koncert, jak na svůj pětigólový večer vzpomínáte?
Tak povedený zápas jsem ještě nikdy předtím nezažil. A ani mi po utkání ještě nikdy předtím nepřišlo tolik blahopřejných esemesek (smích). Doufám, že se mi něco takového ještě párkrát podaří. Na druhou stranu je pravda, že Prostějov postrádal nějaké zkušené hráče. Kdyby nám nevyšly standardky, nezvítězili bychom tak velkým rozdílem.

Máte na tento duel i nějakou hmatatelnou památku?
Nemám. Stačí, že mám ty esemesky (smích).

Vážíte si svého mimořádného počinu o to víc, že jste jej dosáhl v hanáckém derby?
Ano, bylo to přeci jen derby. Chtěli jsme se Prostějovu pomstít za remízu z úvodu soutěže a o to víc jsme si na něj dávali pozor. Chtěli jsme vyhrát a nakonec jsme vyhráli skutečně vysokým rozdílem. Vždycky, když slavím gól, ukáži své přítelkyni srdíčko. Říkala mi, že tolik srdíček už asi neuvidí (smích).

Tři z pěti branek jste dal po rohových kopech, byl jste součástí nějakého signálu?
Připravovali jsme si na ně nějaké standardky a byly tam také signály hrané na mě. Spoluhráči mě měli v první půli odcloňovat, abych si vytvářel střelecké možnosti. Ve druhém poločase už byl na tomto místě jiný hráč, ale přesto jsem se do šancí dostal také.

Nezaskočilo vás, že si vás protihráči nehlídali lépe?
Překvapený jsem byl jen u svého třetího gólu ze standardky, že jsem měl při zakončení docela dost prostoru. Také jsem tam dostal výbornou nahrávku od Kuby Yunise, který mohl klidně zakončovat sám. Při první brance z podobné situace jsem odražený míč ze dvou dotyků dopravil do brány, to byla spíš náhoda. A při druhé zase skvěle vyšel náš signál.

Olomouc nezačala Fortuna národní ligu zrovna dvakrát přesvědčivě, ale pak se zvedla a nyní soutěž vede. Poučili jste se z rozpačitého úvodu?
Těžko říct, jestli poučili. Hrála určitá sestava, jíž to zpočátku herně ani výsledkově nešlo. Pak se Martin Sladký přesunul ze zálohy do obrany, vyhráli jsme ve Vlašimi a nakoplo nás to. Udělali jsme vítěznou šňůru deseti utkání. A protože vítězná sestava se nemá měnit, nedělali jsme to. Pouze když někdo vypadl, naskočili tam kluci jako třeba Kuba Yunis nebo Lukáš Buchvaldek, kteří jej perfektně dokázali zastoupit.


Zdroj: sigmafotbal.cz