10.03.2017 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Smola se trefil proti svému bývalému celku, Arma těsně podlehla Opavě

Foto: Libor Duchoň
Ústí nad Labem – V pořadí 18. kolo Fortuna národní ligy odstartovalo v Ústí nad Labem, kam přijela Opava. Oba celky chtěly získat ztracené body z minulého kola, ve kterém Severočeši nestačili na ostravský Baník a Opava remizovala se Znojmem. Větší počet brankových příležitostí a více nebezpeční byli svěřenci Jiřího Skály, po chybě ústeckého gólmana Mariána Tvrdoně ale vystřelil tři body hostům někdejší hráč Army Tomáš Smola. Domácí doplatili na neproduktivitu, neboť šancí si vytvořili více než dost.
bez branek
48' Smola
73' Kateřiňák
88' Moulis
37' Simerský
52' Schaffartzik
Sestavy
Tvrdoň – M. Zeman, Pimpara, L. Vaněk, Šnirc – J. Peterka, Kateřiňák – Moulis, Pouček (74. P. Výborný), Leibl (74. Pícha) – Jindráček
Na lavičce: Zacharda, Gilián, Seidl, Martykán, Miskovič
Trenér: Jiří Skála
Fendrich – Hrabina, Žídek, Simerský, T. Čelůstka – Zapalač (89. Radić), Schaffartzik, Jursa (86. Mozol), Janetzký (77. Jurečka) – Smola, Kuzmanović
Na lavičce: Godula, Helebrand, Grussmann, Puškáč
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Rejžek – Vít, Vodrážka • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 658

Komentář

V úvodní pětačtyřicetiminutovce byli jednoznačně lepší domácí, fanoušci Ústí nad Labem se ale ze svých sedadel zvedali marně. Nejprve ve čtvrté minutě zastavil Pavla Moulise ofsajd, za devět minut ze standardní situace jen těsně přestřelil Martin Jindráček. 

V minutě devatenácté zahodil brejk Lukáš Pouček, o sedm minut později nedotáhl do zdárného konce přečíslení opět Pavel Moulis. V minutě třicáté páté se nevydařila dorážka Lukáši Poučkovi, střední záložník Severočechů se odmítl zapsat do listiny střelců následně i ve třiačtyřicáté minutě.

Po bezbrankové první půli využil zbytečného vyběhnutí Mariána Tvrdoně Tomáš Smola, který z pravé strany trefil prázdnou svatyni. V minutě šedesáté první se exústecký útočník prosadil podruhé, branka však tentokrát nebyla uznána pro ofsajd.

Za dalších osm minut nabídl Michal Zeman téměř stoprocentní šanci svému jmenovci Leiblovi, který z hranice pokutového území nemířil přesně. Následovaly šance Martina Jindráčka, Jiřího Kateřiňáka či Lukáše Vaňka, ale Vilém Fendrich zůstal nepřekonán. Ústí nad Labem, ačkoliv bylo herně lepší, muselo celý bodový zisk přenechat Opavě, která se tak opět dotáhla na druhou Ostravu. Ta má však pochopitelně zápas k dobru.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): "Výsledek dle mého názoru vůbec neodpovídá průběhu hry. Minimálně na bod jsme měli, a když budu hodně troufalý, myslím si, že jsme měli zvítězit. Snažím se být vždy objektivní, ale po tolika brankových příležitostech to říkám poprvé. Hrubou chybou brankáře jsme soupeři darovali vítězný gól, je to neodpustitelné. Trochu to ve mně vře a jsem naštvaný. Utkání jsme odmakali tak, že jsme si nezasloužili prohrát. Marián Tvrdoň je v poli nevyhraný, je to mladý kluk a zkusíme na tom zapracovat. Kluci vědí, že na soupeře měli a byli více než vyrovnaným protivníkem."

Roman Skuhravý (Slezský FC Opava): "Po posledním nepovedeném zápase jsme se chtěli vrátit k našemu fotbalu a hrát to, co jsme chtěli. V mých očích se hrál v pátek hodně zajímavý kombinační fotbal, když v první půli jsme přežili dvě šance domácích, což bylo hodně důležité. Říkal jsem klukům o přestávce, ať jsou trpěliví, následně jsme využili zaváhání ústeckého brankáře. Mrzí mě, že z šancí, které jsme si poté vytvořili, jsme nevstřelili pojišťovací gól. Vítězství pro nás bylo důležité a hodně cenné. Hráče to před sérií těžkých zápasů uklidní."