11.03.2017 | Ondřej Zoubek | Zápas

Třinec rozhodl o výhře nad Táborskem dvěma rychlými góly z úvodu

Foto: Vojtěch Vladár (fotbaltrinec.cz)
Třinec – Třinečtí fotbalisté navazují v jarní části na vydařený konec podzimu a čtyřikrát v řadě ve Fortuna národní lize neprohráli. Do utkání s Táborskem vlétli ve velkém stylu a v prvních dvanácti minutách se dvakrát gólově prosadili. Šokovaní Jihočeši se z těžkého direktu nevzpamatovali do konce zápasu a pořádně se nedostali do hry. Třinec po remíze se Žižkovem zapsal další tři body, dotáhl se v tabulce těsně za Táborsko a vzdálil se sestupovému pásmu.
9' Motyčka
12' Toml (vl)
bez branek
53' Motyčka
76' Dedič
31' Kalvach
68' Javorek
Sestavy
Paleček – Benetka, Čelůstka, Reintam, Bedecs, Michal Stříž – Ižvolt (74. Vávra), Motyčka (87. Hošek), Krišto, Janošík (62. Šumbera) – Dedič
Na lavičce: Adamuška, Joukl, Tobiáš, Latocha
Trenér: Jiří Neček
Toma – Zavadil, Navrátil, Toml, Klusák – Džafić, Kalvach, Nešický (46. Kučera), Javorek, Ciku (46. Souček) – Musiol (62. Mrázek)
Na lavičce: Řehák, Běloušek, Landovský, Mršič
Trenér: Roman Nádvorník
Rozhodčí: Váňa – Vitner, Fišer • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 385

Komentář

Třinecký trenér Neček udělal v sestavě vzhledem k zápasu se Žižkovem dvě změny a nasadil do hry Benetku s Dedičem. Táborsko nastoupilo v totožném složení jako v minulém zápase s Vítkovicemi, ale v Třinci vůbec nechytilo začátek utkání. Nebezpečnou Motyčkovu přihrávku odvracel z vápna Kalvach, o chvilku později zase hlavičkoval třinecký hráč těsně nad branku. Táborsko si od prvního okamžiku koledovalo o inkasovanou branku.

Trest přišel v deváté minutě, kdy se Martin Motyčka napotřetí dočkal gólové radosti. Po rohu Ižvolta hosté dvakrát zablokovali zakončujícího Reintama, ale míč se odrazil k Motyčkovi, který prostřelil brankáře Tomu. Za tři minuty na tom byli domácí ještě lépe. Michal Stříž ve skluzu vracel před bránu přetažený centr zprava a nešťastník Martin Toml si srazil balon do vlastní branky.

Hráči Táborska působili jako opařeni horkou vodou, ale spíš byli jen zmrzlí v důsledku doznívající slezské zimy. Ať tak, nebo tak, na každý pád vůbec nestíhali a klidně mohli inkasovat další góly. Z Dedičovy práce těžil Ižvolt, který se zjevil úplně sám před Tomou, ale nevyzrál na majitele dvou čistých kont. Třinec se nadále tlačil před branku a ohrožoval ji spoustou rohových nebo přímých kopů.

Táborsko třineckého brankáře skoro vůbec nezaměstnávalo, ale osm minut před koncem poločasu předvedl Paleček velmi důležitý zákrok proti Džafičovi. Bosenský záložník si navedl míč z pravé strany a z úhlu zkoušel propálit zkušeného gólmana, marně. Třinečtí tedy udrželi pohodlný náskok před přestávkou, během které hostující kouč Nádvorník dvakrát vystřídal. Ze hry odešli Ciku a Nešický, ale ani noví hráči Souček s Kučerou táborský progres nenastartovali.

Třinečtí fotbalisté už nehráli tak aktivně jako v první půli a soustředili se na bezchybnou defenzivu. Nechali Táborsko více hrát s balonem, ale do pokutového území fotbalisty v modro-bílých dresech až na výjimky vůbec nepouštěli. A sami hrozili z brejků. Po centru Michala Stříže a prudké přihrávce od Ižvolta přestřelil branku ve vyložené pozici Čelůstka. Poprvé před domácími fanoušky se pak představila zimní posila, střídající Šumbera.

Právě bývalý znojemský záložník se na levém křídle prokličkoval až před branku, ale potom pouze nastřelil vyběhnuvšího brankáře Tomu. Za dalších pár minut pronikl Šumbera znovu po levé straně a překládal balon Vávrovi, další zimní akvizici v třinecké sestavě. Fotbalista, který v Třinci hostuje z brněnské Zbrojovky, ale ve stoprocentní příležitosti nedosáhl na balon.

Táborsko si svou jedinou větší šanci ve druhém poločase vypracovalo až čtyři minuty před koncem. K odraženému balonu se natlačil Kučera, avšak jeho ránu z druhé vlny obětavě zablokoval Čelůstka. Třinec si v poklidném tempu došel pro zisk tří bodů a pokračuje v bodové sérii. Zato Táborsko nenavázalo na vítězství s Vítkovicemi a v tabulce má před Třincem náskok pouhého bodu. Domácí může těšit, že už se octli v relativně bezpečné vzdálenosti od sestupového bloku.

Ohlasy trenérů

Jiří Neček (FK Fotba Třinec): „Musím přiznat, že jsem měl ze zápasu obavu, protože jsem viděl utkání Táborska s Libercem. Po prvním poločase to tam mělo Táborsko dobře rozehrané, a tak jsem hráče upozorňoval, že soupeř bude velice herní. Právě proto jsme chtěli do zápasu nastoupit důrazně a rozhodnout v prvním poločase, což se nám podařilo. Měli jsme štěstí, že hned při první standardce se k nám míč odrazil, a druhá branka byla nádherná. Ve druhé půli vždy to mužstvo, které vede, začne více bránit a otevírají se mu prostory na protiútoky. Šimon Šumbera tam měl šanci na 3:0. Je to škoda, protože takové příležitosti bychom měli proměňovat. Jinak bylo ve druhém poločase Táborsko hernější, nám už ke konci trochu docházely síly, ale tak to bývá. Důležitý byl Palečkův zákrok na konci prvního poločasu, kdy vyrazil střelu Džafiče. Za to mu můžeme děkovat, že to vychytal, jinak by to pro nás ještě bylo těžké.“

Roman Nádvorník (FC MAS Táborsko): „Bohužel jsme do zápasu nastoupili špatně. Stal se naprostý opak toho, na co jsme se celý týden připravovali. Během prvních deseti minut jsme párkrát mohli jít sami na branku, ale nebyli jsme schopni v těchto situacích dát dobrou finální přihrávku. Třinec se dostal do hry, neměli jsme odražené balony, Třinec byl agresivnější, rychleji k nám přistupoval, vytvořil si tlak v naší šestnáctce a během dvaceti minut, dá se říct, rozhodl zápas. Chtěli jsme to oživit dvěma střídáními o poločase a vstřelit kontaktní branku, ale žádné větší šance jsme si nevytvořili. Naopak jsme v některých fázích zápasu byli rádi, že Třinec neproměnil některé stoprocentní příležitosti, které si vypracoval.“