11.03.2017 | Lukáš Švéda | Zápas

Pardubice udolaly trápící se Sokolov a slaví první jarní body

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Sokolov – Duel mezi domácím Baníkem a hostujícími Pardubicemi příliš krásy nepobral. Částečně za to mohl těžký terén, který oběma celkům znemožňoval kombinační hru, částečně pak forma obou mužstev. Rozhodujícím momentem utkání se stal únik hostujícího Petráně ve 23. minutě, jehož přesná střela zajistila Východočechům první jarní vítězství.
bez branek
24' Petráň
45' Dobrotka
61' Valenta
83' Medveděv
12' Mužík
42' Přibyl
52' Jeřábek
Sestavy
Šiman – Strada (46. Čihák), Vondráček, Dobrotka, Čermák (67. Přeučil) – Glaser Machek – Mejdr (76. Medvěděv), Zorvan, Provod – Valenta
Na lavičce: Belaň, Krajačič, Dvořák II., Sadílek
Trenér: Jiří Dreiseitl
Knobloch – Přibyl, Piroch, Šejvl, Čiernik – Kayamba (70. Huf), Kudrna, Jeřábek, Mužík (87. Křapka) – Ladra, Petráň (78. Fousek)
Na lavičce: Hrnčíř, Pospíšil, Řezníček
Trenér: Jaroslav Míchal, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Černý – Vlček, Poživil • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 520

Komentář

Oba týmy v předchozím kole prohrály, navíc bez vstřelené branky. I to byla příčina, proč oba trenéři sáhli ke třem změnám v sestavě. První minuty patřily spíše hostům, kteří svou ofenzivní činnosti dokázali lépe zkoordinovat. Dařilo se hlavně na pravém křídle Kayambovi. Nicméně postupem času se i baníkovská hra začala zpřesňovat a výsledek přišel ve 20. minutě, kdy se Valenta zjevil v ideální střelecké pozici, překonal Knoblocha, ale na brankové čáře jeho střelu nešťastně zastavil spoluhráč Mejdr.

O tři minuty později už se skóre měnilo. Hlavičkovou přetahovanou uprostřed hřiště ukončil Kudrna, který posunul hlavou míč mezi sokolovské obránce, jejichž špatné postavení využil Michal Petráň. Nejlepší střelec Pardubic vzal míč do své péče, utekl s ním až před Šimana a křižnou střelou o tyč rozvlnil síť sokolovské brány. Za dalších deset minut nebezpečně pálil hostující Kudrna. Sokolovští fotbalisté svého protivníka ničím nepřekvapili, a tak odcházeli do šaten s jednobrankovým mankem.

Západočeši ve snaze udělat něco s výsledkem přišli do druhého poločasu s jiným rozestavením, což se jim vyplatilo. Získali územní převahu a Pardubice pouštěli z jejich poloviny jen sporadicky. Střídající Čihák měl v 58. minutě solidní šanci na vyrovnání, jenže mířil vedle. To Přeučil hlavičkoval mezi tři tyče, ale Knobloch jeho pokus pohlídal. Hosté čekali na vhodné příležitosti k brejkům a ta přišla v 77. minutě, kdy krásně střílel z pravého křídla Petráň, ovšem neméně parádní zákrok předvedl gólman Šiman. Krátce nato vysunul Valenta Provoda, jenž se ocitl v gólové šanci, ale ke smůle Baníku ji neproměnil.

Závěrečný nápor Baníku zůstal nevyužit, naopak v poslední minutě ještě střídající Huf spálil stoprocentní šanci na gólovou pojistku pro Pardubice, když z malého vápna překopl domácí bránu. Ale vadit mu to nakonec nemuselo, protože hosté svůj těsný náskok uhájili a vezou ze západu Čech všechny body.

Baník v součtu s podzimními zápasy čeká už devět kol na vítězství a nepříjemně se začíná propadat tabulkou směrem k záchranářským bojům. Naopak Pardubice se po zisku tří bodů dotáhly právě na Sokolov.