11.03.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Vítkovice slaví výhru po třinácti zápasech, gólem z 89. minuty sestřelily Žižkov

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Ostrava – Nervózní utkání, které bylo vzhledem k ostatním výsledkům tohoto kola pro domácí extrémně důležité, nabízelo hluché pasáže na střídačku s minutami, kdy šance střídala šanci. Již se zdálo, že celkově nepříliš pohledný zápas dospěje ke spravedlivé remíze, ale v 89. minutě spasil Vítkovice Fiala a ponechal svému týmu stále ještě reálnou naději na boj o záchranu. Vítkovice porazily Žižkov poprvé v tomto století, potřebovaly na to deset pokusů!
89' Fiala
bez branek
22' Hlavsa
70' Juřena
90' Květon
47' Pavlata
58' Hurka
72' Urbanec
88' Podrazký
Sestavy
Květon – Cverna, Mikula, Honiš, Prajza – Texl (83. Ondráček), Vaněk, Juřena (71. Fiala), Hlavsa – Mišinský (58. Gebert), M. Kovařík
Na lavičce: Nemrava, Řezáč, Hruzík, Matěj
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Hrubeš – Hašek, Švejdík, Egert, Hurka – Urbanec, Šandera (46. Jelínek), Pavlata, Čapek (75. Engelmann) – Podrazký – Dočekal (63. Telnar)
Na lavičce: Soukup, Opluštil, Pardubský, Trýzna
Trenér: David Vavruška
Rozhodčí: Mikyska – Vysloužil, Dresler • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 490

Komentář

První poločas začal velmi opatrně. Bojovalo se o střed hřiště a hra byla plná nepřesností. Náznaky šancí přišly ve druhé desetiminutovce, nejvíce zaujal Šanderův centr, který padal přesně do branky a Květon musel zasahovat. Poklidně plynoucí zápas dostal náboj až po dvaceti minutách. Nejprve Egerta obral o míč Kovařík, vyslal na zteč Mišinského, ale nejlepší střelec Vítkovic zároveň potvrdil pozici největšího spalovače šancí a brankáře neprostřelil. O pár minut později si znovu Mišinský vyměnil míč s Juřenou, ale sám uvnitř šestnáctky nedokázal bez přípravy nasměrovat míč na branku. Hosté měli v poločase k dispozici celkem osm rohových kopů, většinu z nich zahodili nezvládnutou rozehrávkou nakrátko, ale ve 25. minutě se z jednoho povedl centr, Dočekal hlavou nabízel míč k tyči, kde číhal zapomenutý Podrazký, který ze dvou metrů hlavičkoval do brány, ale Květon skvělým reflexem vyrazil nad břevno.

Následně hra poněkud upadla, ale náznaky šancí se objevovaly stále. Urbanec nedokázal ze vzduchu trefit branku, na druhé straně měli domácí dvě velmi dobré příležitosti po přetažených centrech na zadní tyč, avšak zakončení vázlo a míč se v obou případech kutálel podél brankové čáry, aniž by měl kdokoliv možnost ho dorazit. Až těsně před koncem poločasu se ocitl v šanci Kovařík, ale ani on zblízka na Hrubeše nevyzrál. Herně vyrovnaný první poločas sice nabídl více šancí domácích, ale gól nepadl.

Po změně stran se obraz hry příliš nezměnil. Nikdo si nedokázal vytvořit převahu, bojovalo se o střed hřiště. Pouze přibylo nepřesností a faulů. Dlouho se hrálo bez šancí, až téměř po hodině hry vystrašil Hrubeše skákavou střelou ze třiceti metrů Hlavsa. Do vedení však mohli jít hosté, v 66. minutě vypálil z 25 metrů prudce pod břevno Hašek, ale Květon dokázal míč vytlačit nad břevno. Vítkovice odpověděly o tři minuty později, situaci tři na dva vyřešily puštěním přihrávky na střed Texlovi, který tváří v tvář Hrubešovi z dvanácti metrů přehodil nejen padajícího brankáře, ale také branku.

Následně byla hra kouskována mnoha přerušeními, ať už fauly, nebo střídáními. Kvalita tím výrazně utrpěla a deset minut z dění na trávníku bolely oči. Až se Žižkovu podařila rychlá akce po pravé straně a centr na neobsazeného střídajícího Telnara, který však nedokázal hlavičkovat tam, kam by chtěl. To probudilo z letargie i domácí hráče, avšak ti se dlouho utápěli v nepřesnostech. Již se zdálo, že zápas dospěje k nejspíše zasloužené bezbrankové remíze, když v 89. minutě rozehrál Vaněk trestný kop z pravé strany, rojnice modrých hráčů ukázkově naběhla na penaltu a Matěj Fiala se ocitl na správném místě, usměrnil míč do branky a rozhodl o tom, že tentokrát zůstanou všechny body ve Vítkovicích. Ostravané tak dokázali zvítězit v tomto ligovém ročníku teprve potřetí, poprvé po třinácti zápasech a udrželi naději na boj o záchranu.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (MFK Vítkovice): "Čekalo nás hodně těžké utkání, věděli jsme, že Pardubice vyhrály a další soupeři také bodovali, takže jsme se dostali pod tlak. Musím vyzvednout všechny hráče, protože to zvládli takticky velmi dobře. Do puntíku splnili, co jsme si řekli v kabině. Škoda, že jsme neuspěli již v prvním poločase ze šancí, které jsme tam měli. Dostali bychom utkání víc na svoji stranu. Ve druhé půlce již těch šancí tolik nebylo, měli jsme jednu Texlovu, soupeř byl nebezpečný, měl tam dvě zajímavé situace, trochu nás zmáčkl, byly tam úseky, kdy k nám hodně prolítávaly centry. V závěru se po centru prosadil Fiala a jsem hodně rád, že jsme to nakonec zvládli. Ty tři body pro nás mají cenu zlata."

David Vavruška (FK Viktoria Žižkov): "V první půli jsme vypadali zaskočeně, Vítkovice pozorně bránily a čekaly na šance. Ty potom měly nebezpečnější a mohly jít do vedení. My zahrozili jen ze dvou standardek. Ve druhé půli jsme změnili hru, překopali jsme to, protože nám vázla kombinace a založení útoku. Vyplatilo se to, Vítkovice jsme téměř do žádných šancí nepustili a sami jsme měli dvě. Gól z takového nákopu těsně před koncem hodně bolí. Strašně těžko se to hodnotí a jsme zklamaní."