19.03.2017 | Radek Barkman | Zápas

Žižkov rozhodl o výhře nad Varnsdorfem už po pěti minutách

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Fotbalisté Viktorie Žižkov poprvé na jaře bodovali naplno, když před více než tisícovkou diváků dokázali porazit severočeský Varnsdorf. O jediný gól zápasu se postaral už v páté minutě Jan Jelínek, jenž zakončil průnik z pravé strany přesnou střelou ke vzdálenější tyči. Severočeši naopak na jaře poprvé nebodovali.
5' Jelínek
bez branek
67' Krystan
87' Zbrožek
90' Zieris
Sestavy
Hrubeš – Pavlata, Švejdík, Pardubský, Hašek – Opluštil, Podrazký, Krystan, Engelmann (86. Trýzna) – Jelínek (88. Telnar), Dočekal (50. Urbanec)
Na lavičce: Soukup, Egert, Hurka, Čapek
Trenér: David Vavruška
Samoel – Zbrožek, Zieris, Lischka – Cennerazzo, Daníček (54. Švantner), Bláha, Knejzlík (80. Richter) – Dordič, Kozma (72. Bílek), Durdevič
Na lavičce: Porcal, Beránek, Neuberg, Fotr
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Rejžek – Poživil, Fišer • Stadion: Seifertova ulice • Diváci: 1053

Komentář

Předchozí dva vzájemné duely ve Fortuna národní lize skončily výsledkem 0:0, ale že tomu tentokrát tak nebude, rozhodla už situace ze samého začátku zápasu. Hostující fotbalisté propadli ve středu pole, balon se po přesném pasu dostal na pravou stranu k Janu Jelínkovi, který s ním prošel až do vápna a prostřelil Miroslava Samoela.

Hosty inkasovaná branka probudila k větší aktivitě, která s sebou přinášela i zajímavé okamžiky před brankou Karla Hrubeše. Zieris posunul míč ve velkém vápně na Durdeviče, od jehož hlavy doputoval až k Dordičovi, ale fotbalista z Bosny a Hercegoviny zblízka míč nasměroval jenom těsně vedle brány. Žižkovskou obranu vytrvale svými centry zaměstnával Cennerazzo, ale z jeho dobré práce nedokázal těžit Durdevič, jehož krkolomná a sražená střela sotva doskákala do rukavic brankáře Hrubeše. Na druhé straně se ještě mohl o slovo přihlásit Hašek, leč jeho hlavičkový pokus pokryl Samoel.

Stoprocentní příležitost na vyrovnání měl Varnsdorf krátce po změně stran. Brankáře Hrubeše po rychlém brejku taženém zleva zaměstnal nejprve Durdevič, proti němuž žižkovský gólman skvěle vyběhl, ale vzápětí ještě perfektně vychytal dorážku Bláhy, při níž už někteří varnsdorfští hráči zvedali ruce nad hlavu. Na druhé straně mohl po perfektním propuštění míče v podání Podrazkého pojistit náskok Pražanů Hašek, ale skákavý balon poslal jenom vedle levé tyče Samoelovy branky.

Hosté v posledních minutách vrhli všechny síly do útoku, ale proti celé řadě centrů do šestnáctky se vyznamenával obránce Opluštil. Ten sbíral jeden míč za druhým a pomohl tak Pražanům k poměrně klidnému závěru, který rezultoval v premiérový tříbodový jarní zisk. Varnsdorf naopak i přes sympatický výkon musel skousnout první soutěžní porážku kalendářního roku 2017.