21.03.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 19. kola FNL: Derby v Opavě ovládl Baník, Táborsko zaskočilo Sigmu

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Praha – Šlágrem 19. kola Fortuna národní ligy byl bezesporu duel hraný v Opavě, kde místní Slezský FC hostil Baník Ostrava v přímé bitvě o druhé místo tabulky. O osudu zápasu rozhodl ve druhé půli střídající Mičola a zařídil tak Ostravě cenné tři body. Druhou porážku v letošním ročníku soutěže si připsala Olomouc, která padla na půdě Táborska. Posledním celkem tabulky zůstává Prostějov.

Fotbalisté Českých Budějovic nevstoupili do jarní části soutěže úplně ideálně, ale pořád na tom byli lépe než Sokolov, který po úvodních dvou porážkách potřeboval konečně na jihu Čech zabodovat. Domácí podle původních předpokladů odstartovali zápas velmi aktivně. Nejprve zkoušel zakončovat Wermke, ale nebezpečnější byl pokus Peška. Šiman si ale dokázal poradit. Dobrý úvod Jihočechů pak završil střelou z úhlu Benát. Po hluché pasáži, v níž se Dynamo v přechodové fázi trápilo, pak ještě zahrozil Wermke, jenž ale byl svou hlavičkou překvapený natolik, že nedostal míč do branky. Sokolovští se pořádně osmělili až po změně stran, ale rána Glasera skončila v Křížkově moci. Poprvé se měnilo skóre v 68. minutě. Sokolov v zadních řadách propadl a situaci 3 na 3 vyřešil ideálním centrem na Wermkeho Pešek. Prvně jmenovaný dostal míč do sokolovské branky. Přesto Baník zápas nezabalil. Mejdr byl těsně před koncem blízko vyrovnání, ale hosté se nakonec radovali poté, co dlouhý aut přece jen dostal do sítě Čihák. Sokolov tak ukončil sérii porážek a odvezl si ze Střeleckého ostrova cenný bod.

Pardubice sice byly před utkáním proti Znojmu v tabulce až na čtrnáctém místě, zároveň však se sedmibodovým náskokem před sestupem ohroženými týmy. Jihomoravané na jaře dvakrát remizovali, když v obou předchozích případech nedokázali udržet náskok. Po velmi opatrném úvodu jako první udeřilo Znojmo. Rychlý brejk zakončil přesnou střelou o tyč Jakub Teplý a hosté vedli. Stejný hráč pak ještě mohl dvakrát navýšit znojemské vedení. Nejprve po přihrávce Javůrka zakončoval nepřesně, posléze táhl Teplý útok společně se Šamánkem, ale vracející se obránce Piroch srazil přihrávku před prázdnou branku na břevno. Pardubice poprvé zahrozily až v samotném závěru poločasu. Po rohovém kopu ale Petráň poslal míč jen do tyče. Brankové konstrukce hrály prim i ve druhé půli. Pardubicím se nedařilo, výjimkou byl jen nebezpečný pokus Fouska nad branku. Naopak na druhé straně spálil tutovou šanci Teplý, proti němuž vystartoval na zadní tyči Knobloch a šanci mu sebral. Javůrkův přímý kop pak zastavilo břevno. To ale nemuselo hosty mrzet, po dobrém výkonu vybojovali první jarní výhru.

Velké derby s příchutí boje o postup se hrálo v Opavě. Slezský FC chtěl odčinit vysokou podzimní porážku 0:3 z Ostravy a v případě vítězství se mohl posunout na postupové druhé místo tabulky. Domácí tým začal derby lépe. Zapalač se Smolou přichystali míč do palebné pozice Jurečkovi, proti němuž dokázal zasáhnout gólman Vašek. Ostrava zahrozila až ke konci první půle. Balon si k rozehrávce přímého kopu postavil Hlinka a s jeho prudkou střelou si dokázal poradit gólman Fendrich. Do šaten se tak po opatrném průběhu první půle odcházelo za stavu 0:0. Rovněž začátek druhého poločasu náležel Opavě. Deset minut po opětovném zahájení hry přilétl do pokutového území nebezpečný centr, na který nedosáhli ani Smola, ani Jurečka. Právě Jurečka měl zanedlouho další šanci, ale ani po ní nebylo skóre jiné než bezbrankové. Krátce předtím navíc Fendrich zachraňoval svůj tým po nebezpečném rohovém kopu, ale poradil si. Krátce po Jurečkově příležitosti dal o sobě vědět také Baník. Parádní Hlinkova rána ale skončila jen na břevně opavské svatyně. Toto varování ale Opavě nestačilo. Po rohovém kopu udeřil jarní ostravský žolík Mičola, který na zadní tyči dopravil míč se štěstím do brány. Baník si tak odvezl z Opavy veledůležité tři body za vítězství 1:0 a utekl Slezanům na čtyři body.

Zaváhání Pardubic v domácím duelu proti Znojmu mohly využít celky Prostějova a Vítkovic. Na půdu posledního celku tabulky zavítal Frýdek-Místek posilněný předchozím skalpem Baníku Ostrava. Už úvod zápasu byl poměrně rušný. Rus nejprve oslovil do šance Hirsche, ale ten v zakončení selhal. Na druhé straně zase nevyužil příležitost ke skórování Ševčík. Valcíře to ale dlouho mrzet nemuselo, protože už ve dvanácté minutě dopravil míč na místo určení Byrtus. Hosté v tu chvíli mohli náskok pohodlně bránit a navíc vyrážet do rychlých protiútoků. Jeden takový vyšel perfektně Ševčíkovi, jenž dostal míč za brankovou čárou perfektním obloučkem. Halouska byl bez šance. Přesto přišla odpověď Prostějova velmi rychle. Po rohovém kopu byl důrazný Kroupa a dostal míč do sítě. Další šance sice už v první půli nepřišly, ale i tak se dal očekávat vyrovnaný souboj. Do druhého pokračování zápasu vyběhli domácí bez zraněného Machynka a vrhli všechny síly do útoku. Dobrou šanci na vyrovnání měl Hirsch, ale Mihálek zakročil. Tlak Prostějova vedoucí za vyrovnáním pak měl vést Hladík, ale ani ve třech solidních příležitostech nedokázal uspět. Valcíři tak těsný náskok udrželi a Prostějov zůstal v tabulce poslední.

Pikantní derby se hrálo i ve Vítkovicích, kde hostoval Třinec. Svěřenci trenéra Jiřího Nečka chtěli navázat na kvalitní jarní výkony, ale domácí zase toužili vykřesat jiskru záchranářské naděje. Hosté začali utkání dle očekávání aktivně a Střížův sražený pokus mohl být pro soupeře prvním varováním. Na druhé straně zase zkoušel ohrozit Palečka agilní Mišinský, ale jeho pokus proskákal vedle branky. Každý tým si do konce první poloviny zápasu připsal ještě jednu velkou příležitost. Obránce Vítkovic Cverna po výborném uvolnění do pokutového území nedokázal tváří v tvář překonat Palečka, na druhé straně Květon perfektně zlikvidoval šanci Hoška. Po změně stran aktivita Třince pokračovala. S výsledkem mohl pohnout Ižvolt, ale Květon se zase dokázal vyznamenat. Po šanci Reintama se však ke slovu zase dostali domácí, Mišinskému sebrala gólovou radost pouze branková konstrukce. Když se deset minut před koncem zápasu neprosadil po samostatném úniku ani Vávra, jemuž sebral premiérový gól v třineckých barvách Květon, rozešli se oba soupeři smírně po výsledku 0:0.

Vlašim předvedla o uplynulém víkendu na Hané proti olomoucké Sigmě kvalitní výkon, k bodům to však nevedlo. Teď Středočeši potřebovali doma naplno bodovat proti Ústí nad Labem, aby i nadále živili šanci na dobré umístění v konečné tabulce soutěže. Ale i Severočeši toužili po odpracování nedobrého začátku jara. Přesto duel začal náporem kombinačně lepší Vlašimi. Hadaščokova hlavička si ale cestu mezi tři tyče nenašla. A tak udeřilo na druhé straně. Po hrubé chybě v zadních řadách spěchal sám na gólmana Nguyena Pouček a i s trochou štěstí dokázal procedit míč za jeho záda. Zatímco Vlašim měla více ze hry, šance měli spíše hráči Army. Jindráčkův pokus vyrazil gólman Nguyen ke Kateřiňákovi, který se však z dorážky neprosadil. Krátce po návratu z kabin do druhého poločase ovšem bylo srovnáno. Hezká individuální akce Filipa Haška vyústila v přesné zakončení pod břevno. S výsledkem pak v samotném závěru nepohnul ve prospěch Vlašimi útočník Hadaščok, jehož pokus vyrazil brankář Zacharda na tyč. Ústí nad Labem se tak mohlo radovat z prvního jarního bodového zisku, pro Vlašim to naopak byla ztráta.

Rozjetý Varnsdorf směřoval na půdu Žižkova. O tradičním nedělním dopoledni toužili Pražané připsat první jarní výhru, hosté naopak chtěli pokračovat ve stoprocentním bodovém zisku. O výsledku zápasu rozhodla už situace z páté minuty. Po skvělé přihrávce ze středu pole zakončil rychlý přechod do útoku přesnou ranou z pravé strany Jelínek. Severočeši následně zvýraznili svou aktivitu před brankou Hrubeše a velmi blízko vyrovnání se ocitl Dordič, k němuž dostal míč v pokutovém území Durdevič, ale bosenský útočník mířil mimo. S dalšími centry dobře hrajícího Cennerazza si už obrana Pražanů poradila, na druhé straně naopak v závěru první půle mohl skórovat hlavičkující Hašek, ale jeho pokus zneškodnil Samoel. Asi největší šanci na gól spálil Varnsdorf na začátku druhé půle. Durdevič se objevil sám před Hrubešem, který však proti němu dobře vyběhl, gólman Žižkova se pak vytáhl ještě proti dorážce Bláhy. Na druhé straně mohl pojistit náskok Viktorie opět Pavel Hašek, ale po puštění míče od Podrazkého mířil vedle. Varnsdorf sice posílal v závěru jeden centr do vápna za druhým, ale k šancím to již nevedlo. Po dvou bezbrankových vzájemných duelech se tak z tříbodového zisku radoval Žižkov.

Hráči Táborska vyzvali lídra tabulky z Olomouce a přáli si připravit mu teprve druhou porážku v letošním ročníku Fortuna národní ligy. Sigma nepřesvědčila proti Vlašimi v minulém kole, ale přesto důležité tři body do tabulky připsala. Jihočeši ale byli hodně aktivní a první dobrou možnost ke skórování promarnil Javorek, jenž zakončoval po akci Nešického a Džafiče, ale těsně nad Reichlovu svatyni. Olomouc pak byla lepším týmem, ale Houska v dobré pozici vůbec netrefil zařízení. Blízko k vedení byla Sigma za pár chvil. Buchvaldek oslovil výborným centrem Chorého, jemuž zabránilo v radosti břevno. Poslední slovo zkoušel říci v závěru první půle Mršič, ale míč se k němu neodrazil dobře. Góly tak přinesla až druhá půle. Po nedorozumění Reichla s obránci hlavičkoval Džafič pohotově a přesně. O patnáct minut později uvolnil Nešického Javorek a dostal míč do branky podruhé. Sigma sice zkoušela se zápasem něco udělat, ale byla to marná snaha. Naopak z brejku mohli zase udeřit domácí. Ciku předvedl hezký slalom, ale vylámal si zuby na Reichlovi. Olomouc tak na jihu Čech padla, stále však má na třetí Opavu náskok osmi bodů.