21.03.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 19. kola FNL: Opava doma poprvé padla, Olomouc celkově podruhé

Foto: Pavel Kacerovský (dynamocb.cz)
Praha – Fotbalisté Slezského FC Opava si připsali první domácí porážku, když v derby s Ostravou nestačili na Baník poměrem 0:1. Druhou porážku v soutěži zaznamenali hráči olomoucké Sigmy, kteří nestačili na Táborsko. Bez porážky po jarních třech kolech tak zůstávají pouze dva týmy. Třinec prodloužil sérii ve Vítkovicích, kde remizoval 0:0, Znojmo uspělo v Pardubicích 1:0 a Východočeši tak pokračují ve své bezzubé ofenzivní činnosti.

Pouze dva týmy zůstávají po třech jarních kolech v kalendářním roce 2017 neporaženy. Oba navíc mají shodnou bilanci jedné výhry a dvou remíz. Třinec díky solidnímu startu utekl pryč od sestupujících týmů a bod si připsal také ve Vítkovicích, které doma podruhé za sebou neinkasovaly. Znojmo zase uspělo v Pardubicích, které svou nejhorší ofenzivu v soutěži potvrdily i v duelu s Jihomoravany. Druhou porážku v letošním ročníku Fortuna národní ligy si připsala Olomouc, která nestačila na Táborsko. Jihočeši byli proti Sigmě v sezoně úspěšní již podruhé, předtím ji porazili i v poháru.

Náladu po porážce ve Frýdku-Místku si spravila Ostrava. Ta v derby proti Opavě přivodila Slezanům první domácí prohru a sobě vybojovala teprve druhé venkovní vítězství. První jarní bod má Sokolov, který ho v závěru vybojoval na půdě klopýtajících Českých Budějovic. Sedm zápasů bez prohry zůstává doma Vlašim, která ale tentokrát jen remizovala proti Ústí nad Labem. I Arma tak mohla slavit na jaře premiérový zápis do tabulky. Do plusu se po zimní pauze dostal Žižkov, který má po výhře nad Varnsdorfem čtyři jarní body. Severočeši prohráli poprvé od 28. října. Posledním celkem tabulky zůstává Prostějov, který nestačil na Frýdek-Místek. Valcíři skórovali v devátém zápase Fortuna národní ligy po sobě.

Vysoké brankové průměry ve Fortuna národní lize vzaly o uplynulém víkendu za své. Soutěž totiž divákům nabídla tentokrát jenom dvanáct branek. Nejvíce gólů padlo v souboji Prostějova a Frýdku-Místku, kde se narodily celkem tři gólové momenty. Naopak v derby mezi Vítkovicemi a Třincem nepadl žádný gól. Bezbrankový duel byl k vidění ve Fortuna národní lize poprvé od 12. listopadu, kdy výsledkem 0:0 skončil duel mezi Prostějovem a Třincem. Podprůměrné kolo s bilancí 1,5 gólu na zápas tak ponížilo i celkový průměr soutěže. Ten nyní činí 2,74 branky na utkání

Mnoho diváků se tentokrát v rámci 19. kola Fortuna národní ligy nesešlo. Průměr zachránilo velké derby mezi Opavou a Ostravou, které přilákalo do ochozů 5 448 diváků. Jenže už jenom na jednom jiném stadionu se návštěva vyšplhala přes hranici tisíce fotbalových fanoušků. Stalo se tak na Žižkově. Podprůměrné návštěvy se sešly ve Vlašimi a zejména pak v Táborsku, které hostilo lídra tabulky z Olomouce. Ten přilákal na tribuny jen tristních 473 diváků.

Přehled divácké návštěvy 19. kola:

1. Slezský FC Opava - FC Baník Ostrava (5 448)
2. FK Viktoria Žižkov – FK Varnsdorf (1 053)
3. SK Dynamo České Budějovice – FK Baník Sokolov (779)
4. MFK Vítkovice – FK Fotbal Třinec (680)
5. 1.SK Prostějov – MFK Frýdek-Místek (575)
6. FK Pardubice – 1.SC Znojmo FK (560)
7. FC MAS Táborsko – SK Sigma Olomouc (473)
8. FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Ústí nad Labem (402)

Nejlepším střelcem soutěže po brankovém půstu v 19. kole Fortuna národní ligy zůstává olomoucký Jakub Plšek. To i přesto, že jeho Sigma Olomouc na hřišti Táborska nevsítila ani gól. Plšek má letos na svém kontě celkem 16 branek a na jaře neskóroval vůbec poprvé. Jinak toto kolo nepřineslo žádného dvougólového střelce. Druhý Alexander Jakubov ztrácí na Plška šest branek. Už třetí jarní gól v pozici náhradníka zaznamenal ostravský Tomáš Mičola, který svou trefou po rohovém kopu zařídil cenné ostravské vítězství na půdě Opavy. Premiérovou trefu po přestupu z týmu Zápy zaznamenal na Žižkově Jan Jelínek, první trefu v soutěži má na svém kontě i Adam Čihák ze Sokolova.

Málo gólové kolo pochopitelně zlepšilo osobní statistiky i řadě brankářů. Jubilejní desátou nulu má na svém kontě gólman Baníku Ostrava Petr Vašek, jenž vychytal důležité čisté konto v Opavě. Premiérovou nulu v letošním ročníku si připsal i znojemský strážce Martin Štěpanovský, jenž pomohl k výhře 1:0 v Pardubicích. Už druhé jarní čisté konto má vítkovický Josef Květon a také díky němu ještě nováček soutěže může pomýšlet na záchranu. Na čtyřech nulách je Lukáš Paleček z Třince, na třech někdejší vítěz této statistiky Michal Toma z Táborska.

V jarní části soutěže zatím stále ještě nebyla udělena ani jediná červená karta. Jednotlivá mužstva se mírní také v počtu inkasovaných žlutých karet. Zejména to platí pro týmy Vítkovic a Třince. Jejich vzájemný duel skončil remízou 0:0 nejen v počtu gólů, ale i v počtu žlutých karet. Nejvíce jich podle očekávání bylo rozdáno v duelu mezi Opavou a Ostravou, kde padlo celkem pět napomenutí.