22.03.2017 | Petr Komárek | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: Zlatá ruka trenéra Petržely, bleskový gól „Rambo“ Jelínka a triumf Táborska nad lídrem

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Na jeden z největších šlágrů jarní části Fortuna národní ligy došlo v jejím 19. kole. Bitvu o nejvyšší příčky mezi sebou svedli odvěcí rivalové Opava s Ostravou. Vyhecované slezské derby nakonec rozhodlo jedno šikovné střídání, které se kouči Baníku Petrželovi náramně vyplatilo. Své první jarní tři body slaví žižkovská Viktoria. Už v páté minutě duelu s Varnsdorfem jí je zajistil záložník Jelínek, kterému přitom chvíli předtím zlomil protihráč v souboji čelist. Bodově naprázdno tentokrát vyšla první Olomouc, na kterou se vytáhlo Táborsko. Jihočeši se zasloužili o teprve druhou prohru Sigmy v aktuálním druholigovém ročníku.

A) Petržela vytáhl trumf jménem Mičola

Běžela 66. minuta slezského derby mezi Opavou a Ostravou. Hostující kouč Vlastimil Petržela se rozhodl k druhé rošádě ve své jedenáctce, místo Slováka Pekára poslal na plac Tomáše Mičolu. Ostravští si proti svému regionálnímu sokovi prakticky žádnou vyloženou příležitost nevytvořili. Marek Hlinka sice orazítkoval břevno, leč po střele z dálky. Přesto nakonec veledůležité tři body, které je pevně udržely na druhém místě tabulky, dokázali urvat. Největší zásluhu na tom měl právě střídající Mičola. V 80. minutě dopravil za brankovou čáru centr Roberta Hrubého od rohového praporku, který těsně předtím ještě jeden z jeho spoluhráčů tečoval. Osmadvacetiletý záložník přitom v té době nepobýval na trávníku ani čtvrt hodiny, tah s ním však trenéru Petrželovi vyšel doslova na výbornou.

B) Nezlomný Jelínek potopil Varnsdorf

Ve čtvrté minutě střetnutí s Varnsdorfem podstoupil souboj s protihráčem Lischkou. Pro Jana Jelínka, fotbalistu Viktorie Žižkov, však nedopadl dobře. Po bolestivém zásahu se v  okamžiku skácel otřesen na zem a musel podstoupit ošetření. Ve hře však navzdory tomu pokračoval dál. A možná právě za ryzí statečnost si hned za pár okamžiků vysloužil tu nejsladší možnou odměnu. V páté minutě překonal hostujícího gólmana Samoela a zajistil svému týmu vedení. To se nakonec ukázalo jako rozhodující a přineslo Pražanům velmi cenný tříbodový zisk. A jejich střelec? Se sebezapřením odehrál 87 minut, jenže pomalu nemohl mluvit, a tak odjel na vyšetření do nemocnice. Lékaři bohužel zjistili, že Jelínkova spodní čelist je zlomená, a prakticky ihned jej operovali. „Asi tři týdny to teď budu mít sešroubované,“ prozradil záložník v rozhovoru pro klubové stránky Žižkova.

C) Táborsko zaválelo a skolilo Olomouc

Stalo se teprve druhým celkem, kterému se tento počin v aktuální sezoně Fortuna národní ligy podařil. Kromě ostravského Baníku se teď na stranu přemožitelů Sigmy Olomouc přidalo i Táborsko, od nějž navíc Hanáci vůbec poprvé na jaře inkasovali. Svěřenci Romana Nádvorníka v prvním poločase přežili nebezpečné zakončení Chorého, které zastavilo břevno, a po přestávce sami dvakrát udeřili. Nejprve v 52. minutě využil nedorozumění brankáře Reichla se stoperem Radakovićem Adnan Džafić, jehož hlavička z hranice vápna zapadla do sítě. O více než čtvrthodinu později na něj navázal ex-olomoucký Aleš Nešický a Jihočeši si rázem proti prvnímu mužstvu druholigového pořadí hýčkali velmi slibný dvoubrankový náskok. Ten jim nakonec vydržel až do konce zápasu.