31.03.2017 | Johan Čáp | Zápas

Olomouc pochoduje za postupem! Utkání s Třincem rozhodla branka z patnácté sekundy

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – Olomoucká Sigma pokračuje v neporazitelnosti na domácím hřišti, když se ve 20. kole popasovala s výběrem Třince. Zápas rozhodla branka z 15. sekundy prvního poločasu, která ovlivnila celý vývoj tohoto druholigového střetnutí. Hosté sice měli několik náznaků šancí, ale na vyrovnání to nakonec nestačilo. V konečném důsledku to znamená pojištění olomoucké vedoucí pozice.
1' Petr
bez branek
78' Plšek
75' Krišto
Sestavy
M. Buchta – Sladký, Škerle, Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Falta (80. Štěrba), Plšek – Petr (68. Manzia) – Chorý (90. Yunis)
Na lavičce: Reichl, Jemelka, Antl, Buchvaldek
Trenér: Václav Jílek
Paleček – Stříž, Reintam, Benetka (26. Janoščín), M. Čelůstka – Šumbera, Janošík (71. Vávra), Ižvolt (46. Joukl), Motyčka, Krišto – Dedič
Na lavičce: Adamuška, Avdič, Tobiáš, Hošek
Trenér: Jiří Neček
Rozhodčí: Nenadál – Motyčka, Pfeifer • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 2194

Komentář

Lídr soutěže z Olomouce byl před pátečním zápasem 20. kola v těžké situaci. Po prohře 0:2 s Táborskem měl na programu reprezentační pauzu, která často ovlivňuje pohodu týmu. A aby toho nebylo málo, hned poté ho čekal nepříjemný soupeř. Třinec v ligovém zápase od konce října neprohrál a na jaře se prezentoval velmi dobrými výkony. Před tímto zápasem se tak dalo očekávat prakticky cokoliv.

Vstup do utkání měla Sigma přímo snový. Po vybojování míče se hned z prvního útoku prosadil přesně hlavičkující Jakub Petr, který pokusem na zadní tyč brankáři Palečkovi moc příležitosti na úspěšný zákrok nenechal. Na světelné tabuli v tu dobu svítil čas 0:15. Tempo zápasu ale nezpomalovalo, spíše naopak. Krátce po rozehrání z poloviny hřiště se do šance řítili i hosté. Janošík však po chybě v hloubi olomoucké obranné řady na vyběhnutého Buchtu nevyzrál, čehož musel asi hodně litovat, neboť Sigma zrovna v tu chvíli nebyla v dvakrát dobrém rozestavení.

Hra se poté ovšem dost uklidnila. Avšak 15. minuta přinesla pořádnou porci vzrušení, o což se primárně postaral Michal Vepřek. Nejprve mířil z voleje těsně vedle, stadionem to tak jen zahučelo. Ještě možná větší tutovku si připsal za malý okamžik později, když se pokusil důrazně hlavičkovat po náběhu do vápna. Brankář Paleček si však připsal vynikající zákrok, kterým Třinci psychicky hodně pomohl. Na dlouhou dobu to tak - i jeho přičiněním - bylo z obou stran vše.

Prakticky až za půl hodiny přišel další závan šance. Olomoucká standardní situace, kterou si vzal na starost Houska, třinecké mužstvo musela znovu pořádně vylekat. Rána záložníka Hanáků letěla přímo k tyčce, jenomže zde stál znovu připravený Paleček. Za pár minut měl branku na kopačce Zahradníček, ale ani on neuspěl, a znovu hlavně díky pohotovosti Palečka. Sigma byla v těchto momentech dost nebezpečná, ale její neproměňování šancí bylo až tristní. Příkladem může být akce po ose Zahradníček-Petr, která skončila neúspěšně jen díky lehce nepřesnému zakončení, a to druhého jmenovaného ze skluzu.

Třinec se snažil se zápasem něco udělat, kouč Neček si tak kromě už v první půli střídaného Benetky přichystal i další rošádu v základní sestavě. Do druhého poločasu vyběhl na trávník místo Ižvolta Joukl. Avšak ani tento tah neproduktivní třinecké ofenzívě moc nepomohl. Už ve 48. minutě tak mohl u brány hostů hrozit znovu Petr, jenomže jeho volej zamířil těsně vedle branky.

Zbytek poločasu už velmi poznamenala zjevná nervozita v olomouckých řadách, která nabídla Třinci několik zajímavých možností. Jenomže žádnou tak nebezpečnou, aby domácí obranu nějak výrazně vylekala. Koncovka druhé půle sice byla ještě napínavá - díky velkému polevení Sigmy, avšak k vyrovnávací brance už to nevedlo. Olomouc tak nakonec brala všechny body, třinecký tým zdolala těsně 1:0.

Ohlasy trenérů

Václav Jílek (SK Sigma Olomouc): Měli jsme ideální vstup do zápasu, ovšem Třinec mohl hned vzápětí vyrovnat a ani dalších deset minut se nám moc nevyvedlo. Byli jsme zbytečně nervózní, hodně jsme kazili, moc tomu nerozumím. Mohli jsme se v prvním poločase díky třem velkým tutovkám uklidnit, ovšem to se nestalo. Druhou půlku jsme znovu, jak už je u nás zvykem, zpomalili a hráli všechno zbytečně složitě. Kladně hodnotím naši obrannou fázi, kdy jsme soupeře k moc šancím nepouštěli, ale v ofenzivních činnostech máme ještě na čem pracovat.

Jiří Neček (FK Fotbal Třinec): První poločas byl od nás menší tragédie. Chystali jsme se na to, abychom nedostali jako první gól, neboť jsme znali rukopis kouče Jílka, který nutí své hráče k napadání a rychlé hře. Právě na to jsme hned na začátku doplatili, kdy jsme se nechali hloupě vytáhnout z vápna. Soupeř první poločas mohl klidně vyhrát 3:0 a nikdo by se nedivil. Druhá půle už od něj byla pohlídaná. Sigma sice byla z mého pohledu trochu nervózní, ale nám nic k vyrovnání nenabídla. Konec série bez prohry ovšem nijak tragicky nebereme.