01.04.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Opava doma překvapivě podlehla Pardubicím, Slezané selhávali v zakončení

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Opava – Bez dvou klíčových hráčů základní sestavy - záložníků Jana Schaffartzika a Petra Zapalače - se museli obejít v duelu proti čtrnáctým Pardubicím fotbalisté třetí Opavy. Jak moc byly tyto absence znát ukázala první půle, ve které domácí nebyli příliš nebezpečným týmem, přesto díky penaltě Kuzmanoviče vedli. Po přestávce se ale Pardubice v krátkém sledu hned dvakrát prosadily a vývoj otočily. Domácí v poslední půlhodině usilovali minimálně o vyrovnání, kdyby proměňovali své stoprocentní příležitosti, mohli by klidně i otočit, v sobotu jim ale střelecky nebylo přáno. Tři body tak putují překvapivě na východ Čech.
42' Kuzmanovič (pen)
48' Kayamba
55' Žídek (vl)
50' Grussmann
41' Křapka
45' Kudrna
78' Knobloch
84' Řezníček
Sestavy
Fendrich – Hrabina, Simerský, Žídek, T. Čelůstka (76. Helebrand) – Jursa – Janetzký (56. Jurečka), Mozol, Grussmann (64. Puškáč) – Smola, Kuzmanović
Na lavičce: Godula, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Knobloch – Křapka, Piroch, Šejvl, Čiernik – Kudrna, Ladra – Kayamba (78. Pospíšil), Řezníček (87. Kovář), Jeřábek – Petráň (74. Shejbal)
Na lavičce: Hrnčíř, Fusek
Trenér: Jaroslav Míchal, Jiří Krejčí
Rozhodčí: Severýn – Kubr, Melichar • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 4056

Komentář

Opava začala zostra. Už v 6. minutě se do dobré šance prodral Kuzmanovič, který v pádu zakončil jen těsně vedle hostující brány. Na druhé straně minul ve 13. minutě zařízení Kudrna. Poté se dlouho nic významného nedělo, na větší šanci si více jak čtyři tisícovky diváků musely počkat až do 32. minuty.

Žel pro ně se k ní dostali hosté. Kayamba na sebe šikovně nalákal Fendricha a poté směřoval míč na jednoho ze spoluhráčů, kulatý nesmysl se ale dostal pouze na kopačky obránce Simerského.

Slezané nehráli v první půli vůbec dobře. Bez svého „mozku“ Zapalače, který nemohl nastoupit vinou čtyř žlutých karet, působili místy bezradným dojmem. Přesto šli domácí krátce před pauzou do vedení. Kuzmanovič byl při svém zakončení faulován a sudí Dubravský nařídil pokutový kop. Míč si na značku postavil sám postižený Nemanja Kuzmanovič a přesnou ranou nedal Knoblochovi šanci.

Opavští ovšem o svůj hubený náskok ihned zkraje druhé půle přišli. Psala se 48. minuta, když se po přihrávce jednoho ze spoluhráčů dostal k povedené placírce Joel Ngandu Kayamba a srovnal skóre.

O sedm minut později bylo aspirantovi na postup do nejvyšší soutěže ještě hůře. Po pravé straně hřiště pláchl Čiernik, jehož střílenou přihrávku si do vlastní brány srazil domácí kapitán Jan Žídek.

Poslední půlhodina patřila Opavě, která se usilovně snažila se stavem něco udělat, jenže svěřenci Romana Skuhravého selhávali v zakončení. Nejprve našel Mozol přihrávkou pod sebe střídajícího Puškáče, jehož dělovku vyrazil Knobloch na roh, minutu poté se před pardubickou svatyní urodila po rohovém kopu skrumáž, ze které vypálil Simerský, avšak hosté zvládli na brankové čáře vykopnout míč do bezpečí.

V 85. minutě měl obrovskou možnost Jurečka, který se ocitl zcela sám před Knoblochem, stejně jako před dvěma týdny proti Ostravě ale stoprocentní tutovku neproměnil. O dvě minuty později vyběhl pardubický gólman proti Smolovi, odražený míč se dostal k Mozolovi, ale ten nepropálil hostující hradbu těl.

Slezský FC tak v rámci Fortuna národní ligy prohrál druhé domácí utkání v řadě a značně si tak zkomplikoval cestu za postupem. Pro Pardubice, které si výhrou polepšily o příčku na třinácté místo, mají naopak tři body cenu zlata.