05.04.2017 | Martin Hruzík | Rozhovory

Varnsdorf jsem si musel vygooglit, přiznává skotský obránce Gary Cennerazzo

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Ve Fortuna národní lize běhá po hřištích několik fotbalistů z východních či exotických zemí, ovšem hráči z britských ostrovů jsou raritou. Gary Cennerazzo, zimní posila FK Varnsdorf, je tak ojedinělou výjimkou, která si však rychle našla své místo ve Frťalově družině. Obránce se navíc během víkendového utkání s Vítkovicemi prosadil i střelecky. "Rád pomáhám při útocích zleva i zprava, vlastně i ze zálohy, mám radost, když se mohu podílet na brance, ať už asistencí nebo jejím vstřelením," neskrývá své útočné choutky Gary Cennerazzo, Skot s italskými předky.

Gary, původem jste ze Skotska, naposledy jste hrával také v USA. Jak jste se tedy dostal do Varnsdorfu?
To je docela vtipný příběh. Agentura PSC, která mě zastupuje již několik let, bere hráče z USA na turné do Evropy a shodou okolností jeden z jejich lidí byl můj asistent manažera v USA. I když jsem původně plánoval, že se po pauze strávené doma v Evropě vrátím za oceán, přizvali mě a pár dalších hráčů z Tulsy, abychom hráčům bez smlouvy pomohli. To zahrnovalo také několik zápasů z druhých či třetích lig ze Španělska, respektive Portugalska. Utkání se mi herně velice povedly a vzhledem k tomu, že PSC spolupracuje s agenturou MNG, její zástupci Karel Hodák a Aleksandars Cekulajevs mě sledovali. Zaujal jsem je a byla mi nabídnuta zkouška v České republice, v dobrém klubu ve druhé nejvyšší soutěži. Probral jsem to se svou rodinou a rozhodl se zkusit štěstí v Česku. Přeci jen je to i blíž mému domovu, rodině i přátelům, což je pro mě hodně důležité. Zkouška ve Varnsdorfu mi nakonec vyšla a podepsali jsme smlouvu. Beru to jako svou novou výzvu a věřím, že získám nové zkušenosti. Navíc Karel Hodák se stal i mým novým manažerem, za jeho pomoc jsem mu velice vděčný.

Zvažoval jste i nějaké jiné nabídky?
Byl tam nějaký zájem ze Skotska, Ameriky a dokonce Švédska, ale chtěl jsem zůstat v Evropě a okusit některou z vyšších soutěží. Česko je navíc krásná země.

Přeci jen se však nestává často, že by hráči ze Skotska odcházeli do Česka, spíše většinou zkoušejí nižší soutěže v Anglii...
Chtěl jsem hrát někde v zahraničí, potřeboval jsem změnu. Ve Skotsku jsem hrál celý život a chtěl jsem zkusit něco jiného, poznat nový styl a jiné části světa. Navíc, upřímně řečeno, ani v Anglii to není úplně jednoduché a osobně už jsem nechtěl hrát na britských ostrovech. Na základě dlouholetého sledování reprezentace jsem usoudil, že fotbal v Česku bude na slušné úrovni.

Gary Cennerazzo

Tým: FK Varnsdorf
Narozen: 07.11.1989
Pozice: Obránce
Výška: 175 cm
Váha: 77 kg
Předchozí působiště: Tulsa Roughnecks FC (USA), FC Mellerud (Švédsko), Spartans F.C., Edinburgh City, Cowdenbeath FC (všechny Skotsko)

Kolik jste toho o Varnsdorfu věděl, než jste sem přišel na zkoušku?
Když jsem byl mladý, tak jsem jednou hrál v Praze na fotbalovém turnaji, dostali jsme se tehdy do finále. Praha se mi osobně moc líbí. Upřímně, o Varnsdorfu jsem nevěděl vůbec nic, musel jsem si ho před zkouškou vygooglit  Ale jevil se mi dobře.

Čeští fanoušci o vás neví vůbec nic, můžete se jim trošku přiblížit? Jaký jste osobnostně i fotbalově?
Jsem velmi pohodový chlap s pozitivním náhledem na život. Fotbal mě provází celým životem a je mou velkou vášní. A nejen pro mě, celá naše rodina miluje fotbal. Můj děda hrál za skotský Rangers FC, kde patřil k nejlepším hráčům své doby, zájem o něj měli v Arsenalu i Manchesteru United. S Alexem Fergusonem si byli velmi blízcí. Mám to tedy v krvi. Tvrdě na sobě pracuji a rád pomáhám při útocích zleva i zprava, vlastně i ze zálohy, mám radost, když se mohu podílet na brance, ať už asistencí nebo jejím vstřelením. Fyzička a výdrž jsou pro mě velice důležité aspekty, na nichž pracuji každý den, snažím se ze sebe dostat to nejlepší. I když je mi už 27, pořád věřím, že se mohu zlepšovat. Za vše musím poděkovat své rodině, která mě velmi podporuje, a tak se jim to snažím oplatit svými výkony.

Gratulujeme k první vstřelené brance, bylo těžké v té nepřehledné situaci skórovat?
Z první branky jsem měl obrovskou radost. Snad se mi podaří přidat ještě nějaké další. Bohužel jsme však utrpěli prohru, z čehož jsme velmi zklamaní. Drželi jsme míč, leč musím uznat kvalitu Vítkovic, jež perfektně bránily a dvakrát nás nachytaly při brejcích. Musíme se z toho poučit a pokračovat. Máme dobrý tým s dobrým trenérem.

Kolik vás první gól stál?
Myslím, že to bylo 1000 korun. Nikdy jsem zápisné platit nemusel, ale asi je to součástí tradice. Proč ne. (smích)

Co vám tady v České republice chybí?
Schází mi má rodina, pes Oskar, přátelé, velké město. Ale dělám, co miluji v prostředí, které je pro mě výzvou a zároveň jsem schopen si to užít. Například s jazykovou bariérou to někdy není úplně jednoduché. Kluci ve Varnsdorfu mě však skvěle přijali. Ještě mi chybí dědova pizza, má svou vlastní pizzerii. Ta od něj je nejlepší.

Jak se vám zatím v Česku líbí?
Mám to tady rád. Fotbal je na slušné úrovni, každý zápas je těžký, stejně tak musím ocenit stadiony i zázemí. Lidé jsou ke mně velice příjemní. Varnsdorf je takové klidné město, takže je občas těžké zůstat sám, když se kluci rozjedou za rodinami. Ale i to patří ke zkušenosti.

Umíte již něco česky?
Už jsem se i něco naučil, kluci říkají, že mluvím dobře. Musím se stále učit a hodně poslouchat, někdy to však není jednoduché.

Už jste zkoušel české pivo? Chutná vám?
České pivo je skvělé. Chutná mi Plzeň. Ale stejně, mé nejoblíbenější je Peroni, jakožto Ital musím být pyšný na své pivo. Musím ho tady někde sehnat. (smích)

Teď trochu politiky, podporujete nezávislost Skotska?
Ano, podporuji. Bohužel to napoprvé nevyšlo, třeba to vyjde napodruhé. Jsem na to zvědavý, protože názory v celé zemi se různí.

A co vaše fotbalové sny?
Chtěl bych hrát co nejvýše to jen bude možné, uspět týmově i individuálně. Chci, aby si mě lidé pamatovali a abych se podílel na úspěchu celého týmu. Ale kdo ví, co budoucnost přinese. Zaměřuji se však na to, co je teď. Tvrdě pracuji každý den a snažím se tým dotáhnout k vítězství. To platí i o sobotním duelu v Třinci.

55' Cennerazzo
42' Texl
74' Fiala
47' Richter
88' Durděvič
42' Mišinský
88' Mikula
90' Fiala
Sestavy
Porcal – Zieris (46. Richter), Neuberg, Lischka – Beránek, Daníček (70. Bílek), Zbrožek, Cennerazzo – Švantner (56. Rudnytskyy), Dordič, Durdević
Na lavičce: Samoel, Knejzlík, Kozma, Novotný
Trenér: Zdenko Frťala
Květon – Cverna, Matěj (76. Ondráček), Texl, Vaněk – Szotkowski (46. Juřena), Prajza, Mikula, Honiš – Mišinský, M. Kovařík (64. Fiala)
Na lavičce: Nemrava, Řezáč, Gebert, Hruzík
Trenér: Roman West a Ivan Kopecký
Rozhodčí: Váňa – Vít, Vodrážka • Stadion: Městský stadion v Kotlině • Diváci: 853