08.04.2017 | Ondřej Zoubek | Zápas

Třinečtí zaskočili Varnsdorf brankou v první minutě, Dedič poté dovršil debakl hattrickem

Foto: Vojtěch Vladár (fotbaltrinec.cz)
Třinec – Fotbalisté Třince dokázali s Varnsdorfem vyhrát znovu po třech letech. Rychlý gól v první minutě zaznamenal Joukl, třemi dalšími zásahy pak severočeského soupeře zdeptal Dedič. Slezané přehráli svého neoblíbeného soupeře ve všech směrech, svěřenci trenéra Frťaly naproti tomu prohráli potřetí v řadě. Po celou dobu utkání panovala na tribuně velmi přátelská atmosféra, neboť oba fanouškovské tábory fandily společně.
2' Joukl
16' Dedič
37' Dedič
64' Dedič
bez branek
bez karet
60' Dordič
Sestavy
Paleček – Benetka, Čelůstka, Reintam, Janoščín – Joukl (71. Vávra), Motyčka (69. Ižvolt), Krišto, Šumbera (80. Hošek), Stříž – Dedič
Na lavičce: Adamuška, Avdič, Velner, Janošík
Trenér: Jiří Neček
Porcal – Zbrožek, Neuberg, Lischka – Cennerazzo (46. Novotný), Bláha, Daníček, Knejzlík – Dordič (77. Bílek), Kozma (46. Švantner), Durděvič
Na lavičce: Samoel, Beránek, Zieris, Richter
Trenér: Zdenko Frťala
Rozhodčí: Berka – Boček, Dresler • Stadion: Stadion Rudolfa Labaje • Diváci: 325

Komentář

Třinec vstoupil do druhého jarního utkání na domácím hřišti s dvěma novými muži v sestavě, Janoščínem a Jouklem. Varnsdorfští posadili po nečekané porážce s Vítkovicemi kapitána Zierise, v základu nastoupili nově Kozma, Knejzlík a Bláha. A právě nasazení Petra Joukla se domácím brzy vyplatilo. Vzrůstem malý útočník byl na konci akce Janoščína s Dedičem a ve skluzu zakončoval do prázdné branky. Před týdnem inkasovali Třinečtí v Olomouci už v šestnácté vteřině, nyní se podařilo skórovat na konci první minuty jim.

Varnsdorf byl jako opařený a ani v dalších minutách se nemohl z třineckých kleští vymanit. Třinec zasypával pokutové území nebezpečnými balony a proti Dedičově střele zprava musel zasahovat Porcal. Hosté se sami pořádně nedostali na útočnou polovinu a už prohrávali o dvě branky. V šestnácté minutě totiž nezachytili na levém křídle průnik Michala Stříže, který odcentroval přesně na hlavu Reného Dediče. Slovenský čahoun se zavěsil do vzduchu a hlavičkou do pravého horního rohu branky nedal Porcalovi žádnou šanci.

Třinecké rejdění okolo pokutového území nadále pokračovalo. Po další akci Michala Stříže nebyl daleko od dalšího gólu Joukl, který na malém vápně ještě přihrával Dedičovi. Naštěstí pro Severočechy dokázal míč odvrátit Lischka. Postupem času se zdálo, že se Varnsdorf osměluje, ale stále se nemohl dostat na dostřel Palečkovy branky. Třinecký brankář nemusel v prvním poločase proti střele ani jednou zasahovat. Osm minut před poločasovou přestávkou naopak přišla velká chvíle Reného Dediče.

Domácí útočník si na pravé straně ukázkově zpracoval nelehkou přihrávku vzduchem, možná trochu se štěstím obešel Neuberga a povedenou individuální akci zakončil ranou z úhlu přesně pod břevno. V závěru první půle už si Slezané tříbrankový náskok pohlídali. V kabině Varnsdorfu musely po úvodní části lítat blesky, ze hry byli staženi Kozma a Cennerazzo, které nahradili Švantner s Novotným. A skutečně nástup do druhé půle byl ze strany hostů dobrý. Varnsdorf ohrožoval Palečkovu branku centry a rychlými akcemi zleva. Kýžené snížené ale ne a ne přijít.

Paleček si připsal první zákroky proti pokusům Dordiče a Bláhy a Třinec po hodině hry stále vedl o tři branky. Navíc byl René Dedič hladový po hattricku. Když zužitkoval Benetkova pasu, poradil si s Porcalem a zakončil do prázdné branky, bylo definitivně po varnsdorfských nadějích na bodový zisk. Slovenský útočník odehrál výborné utkání, nastřílel hattrick a výraznou měrou pomohl Třinci k vítězství. Brankář Paleček hájil čisté konto proti výpadu Durděviče, jehož nebezpečný centr nepustil před branku.

V poslední čtvrthodině se utkání dohrávalo už jen z povinnosti, ačkoliv měli Severočeši ještě několik příležitostí alespoň na kosmetickou úpravu skóre. Tu největší spálil střídající Bílek, který střílel po rohovém kopu z hranice šestnáctky těsně nad branku. V poslední minutě ještě Porcal vyrážel střelu Michala Stříže, jenž našel síly na úprk přes celé hřiště, ale se zakončením už se gólově nepopasoval. Třinec dokázal po porážce v Olomouci zvítězit a doma zvládl za tři body také druhé jarní utkání. Zato Varnsdorf utrpěl třetí prohru za sebou.

Zápas navštívilo v chladném a deštivém počasí jen 325 diváků, ale někteří z nich se postarali o velmi přátelskou a příjemnou atmosféru. Fanoušci Třince a Varnsdorfu jsou už po několik let dobrými přáteli a také tentokrát fandili společně. Střídavě bylo slyšet povzbuzování domácích i hostujících fotbalistů a celkově byl na tribuně k vidění zdravý fotbalový duch.

Ohlasy trenérů

Jiří Neček (FK Fotbal Třinec): „Mně se utkání hodnotí lépe než mému protějšku, ale dovedu se vžít do jeho kůže. V minulém kole jsme v Olomouci inkasovali už v šestnácté sekundě, na rozdíl od Varnsdorfu jsme však další branky nedostali. To má pak člověk opravdu nervy na pochodu. Připravovali jsme se na Varnsdorf jako na herní a komplexní celek, ale jeho první nevýhodou tady byl možná těžký terén, který herním týmům nevyhovuje. My jsme dávali pěkné góly, je pravda, že Renda Dedič vyčníval, ale celé mužstvo se snažilo, běhalo a šlo si za vítězstvím. Chtěl bych pochválit všechny, nejen Dediče, aby mu pak nenarostl nosánek (smích). Za stavu 3:0 nebo 4:0 už to prohrávající mužstvo otevře, takže jsme měli možnosti z brejků.“

Zdenko Frťala (FK Varnsdorf): „V první řadě chci pogratulovat domácím k vítězství, ale to vítězství jsme jim dali na zlatém tácu. Prvních třicet minut jsme hráli dětský fotbal bez soubojů a agresivity a porazil nás jeden hráč. Byla to zásluha celého třineckého týmu, ale jeden hráč vyčníval, což byl Dedič. Ve druhém poločase jsme chtěli s výsledkem ještě něco udělat, ale šance jsme neproměnili a naopak po první návštěvě domácího týmu na naší půlce jsme inkasovali čtvrtý gól. Pak už je strašně těžké se zápasem něco udělat. Je to pro nás lekce a musíme si uvědomit, že i když máme pětadvacet bodů, tak hrát laxním způsobem se nám krutě nevyplácí. Musíme se trošku probrat a neustále myslet na to, že soutěž má ještě hodně kol. Co se týče výsledků, musíme naše výkony radikálně zlepšit.“