08.04.2017 | Filip Lefenda | Zápas

Vítkovice neprohrály počtvrté v řadě, o výhře 3:0 nad Znojmem rozhodly už v první půli

Foto: 1scznojmo.cz
Ostrava – Tak tomu se říká forma jako hrom! Fotbalisté Vítkovic po premiérovém venkovním vítězství, které zaznamenali před týdnem v dalekém Varnsdorfu, doma vyzráli i na dalšího těžkého protivníka. Do Ostravy přicestovalo Znojmo, které se v případě úspěchu mohlo posunout před České Budějovice na čtvrtou příčku tabulky. To by ale nesmělo na trávníku předposledního celku soutěže schytat porážku 3:0! Vítkovice tak bodovaly už počtvrté za sebou a na čtrnáctý Sokolov ztrácejí již jen tři body.
17' Texl
20' Matěj
41' Szotkowski
bez branek
49' Matěj
54' Kovařík
81' Juřena
24' Svozil
43' Šamánek
Sestavy
Květon – Cverna, Mikula, Honiš, Prajza – Texl, Vaněk, Mišinský (90+1. Ondráček), Matěj – M. Kovařík (57. Juřena), Szotkowski (70. Fiala)
Na lavičce: Nemrava, Řezáč, Gebert, Hruzík
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Doleček – Helísek, Odehnal (16. Mezlík), Svozil, Cihlář – Holub, Šamánek, Nepožitek, Javůrek (60. Urbančok) – Teplý (60. Sokol), Klíma
Na lavičce: Štěpanovský, Motal, Njire
Trenér: Roman Kučera
Rozhodčí: Rejžek – Poživil, Pfeifer • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 575

Komentář

Vítkovice vyrukovaly do utkání v totožné sestavě, se kterou před týdnem uspěly ve Varnsdorfu. Na straně Znojma se do brány vrátil uzdravený Doleček, Urbančoka pak v poli nahradil oproti poslednímu utkání Holub.

Aktivněji začalo Znojmo, z prvního gólu se ale paradoxně radovaly Vítkovice. Cverna odcentroval v 17. minutě do vápna, míč byl následně sražen k nohám Jiřího Texla a ten střelou na zadní tyč poslal domácí celek do vedení. Krátce před gólem byl ze hry stažen hostující Odehnal, jehož nahradil na hrací ploše Mezlík. První jmenovaný po jednom ze zákroků nemohl došlápnout na nohu a duel pro něj předčasně skončil.

O tři minuty později bylo v Ostravě ještě veseleji, když Vítkovičtí proměnili druhou střelu na bránu ve druhý gól. Trefou o tyč se prezentoval Jan Matěj. Hosté mohli čtyři minuty poté snížit, Vítkovice ale nebezpečný závar přečkaly bez újmy na skóre.

Znojmo, které v utkání platilo za favorizovaný tým, si v prvním poločase žádnou další vážnější možnost nevypracovalo, a tak krátce před přestávkou udeřilo opět na druhé straně. Do samostatného úniku se dostal Marek Szotkowski a elegantním přehozením poslal Vítkovice do tříbrankového trháku. Tolik gólů nováček soutěže v jednom utkání letos ještě nevsítil.

Na první vážnější možnost druhé půle čekali diváci na vítkovickém stadionu do 60. minuty. Po pravém křídle se hnal Matěj, přihrál do ideální pozice Juřenovi, ale tomu se míč nešikovně zamotal mezi nohami. Znojmo s blížícím se závěrem střetnutí čím dál častěji otvíralo zadní vrátka, vepředu to ale Jihomoravanům nikterak nepomáhalo – domácí brankář Květon zkrátka v sobotu příliš práce neměl.

Naopak v 82. minutě musel předvést reflexivní zákrok Doleček, který zlikvidoval Fialův brejk. O dvě minuty později mohl alespoň čestný úspěch Znojma zaznamenat Klíma, zcela osamocen na malém vápně ale o centimetry nedoskočil na centrovaný míč. To byla poslední akce, která z utkání stojí za zmínku. 

Vítkovice vyhrály podruhé v řadě, z posledních čtyř zápasů vytěžily celkem deset bodů a na předposlední Sokolov v tuto chvíli ztrácejí už jen tři body. Znojmo se pak mohlo po prohře Českých Budějovic dostat na čtvrtou pozici, tuto šanci ale nečekaně promarnilo.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (MFK Vítkovice): „Na naší straně panuje velká spokojenost s výsledkem i s předvedenou hrou. Soupeř má třetí nejvyšší počet vstřelených branek, takže jsme se poctivě připravili, v obraně podali zodpovědný výkon a vpředu byli produktivní. Patnáct minut to bylo kostrbaté, neudrželi jsme míč, ale důležitá byla první branka. Ve druhém poločase jsme se soustředili na udržení výsledku, což se nám po taktickém výkonu podařilo, navíc jsme mohli z několika situací ještě navýšit náskok. Toto utkání by pro nás mělo být velkou psychickou vzpruhou do dalších bojů.“

Radim Kučera (1.SC Znojmo FK): „Jsem nespokojený s výsledkem, protože jsme sem jeli bodovat. Domácí nám dali lekci, jak se má bránit i útočit. Přitom jsme nevstoupili do zápasu vůbec špatně, byli jsme aktivní, ale z první vážnější akce nám dal soupeř gól a vzápětí nás ztrestal znovu. V defenzívě jsme dávali hráčům Vítkovic hodně prostoru, špatně jsme je doráželi, chodili jsme do soubojů pozdě. Ani v útoku jsme nebyli hladoví tak jako domácí. To vše rozhodlo. Ve druhém poločase si to zkušeně pohlídali a já jim můžu jen pogratulovat k zaslouženému vítězství. Pokud budou v podobných výkonech pokračovat, budou na týmy před sebou hodně dorážet.“