10.04.2017 | Filip Lefenda | Ocenění hráč a trenér měsíce

Hráč a Trenér měsíce: Oceněnými za březen jsou Petr Vašek a Radim Kučera

Foto: fnliga.cz
Praha – Fortuna národní liga se v březnu probudila z dlouhého zimního spánku a naservírovala druholigovým fanouškům zajímavou podívanou. K nejlepším týmům patřilo bezesporu Znojmo, které pod vedením svého kouče Radima Kučera jako jediný z celků FNL ani jednou neprohrálo. Špatně si nevedl ani ostravský Baník, který se zejména díky výhře ve slezském derby s Opavou přiblížil návratu do nejvyšší soutěže. Hlavní postavou aktuálně druhého celku tabulky byl brankář Petr Vašek, který svými zákroky přiváděl soupeře takřka k šílenství. Oba jmenovaní jsou tedy vítězové ankety Ligové fotbalové asociace Hráč a Trenér měsíce!

Hráč měsíce – Petr Vašek (FC Baník Ostrava)

V letech 2001-2005 působil čerstvě osmatřicetiletý brankář Petr Vašek v Opavě, poté odešel do roku 2009 do nedaleké Ostravy. Následovala angažmá na Slovácku, ale i v Rusku, kde střežil klece Novosibirsku a Tomsku. Poté se vrátil zpět do Česka a šanci dostal opět v Opavě. Když s ním po loňské sezoně neprodloužili ve Slezském FC smlouvu, vypadalo to, že s vrcholovým fotbalem skončí. Poté se mu ale opět ozval ostravský Baník, který si jej pozval na testy. A zkušený gólman se i tentokrát vypracoval v nelehké konkurenci v brankářskou jedničku.

Jak je důležité míti Vaška, chtělo by se vzhledem k probíhajícím jarním bojům o postup do nejvyšší soutěže říci. Baník Ostrava v zimě posílil a je rozhodně favoritem na obsazení prvních dvou příček, v některých zápasech svou papírovou kvalitu ovšem herně úplně nenaplňuje, přesto vítězí. Má totiž mezi tyčemi oporu, která v úvodních čtyřech kolech (v anketě je kalkulováno i s 20. kolem, které proběhlo na přelomu března a dubna) vychytala hned tři čistá konta. Celkově je pak brankář, který loni v létě přiznal, že měl v plánu hlásit se na úřadu práce, se dvanácti nulami v tomto směru nejlepším brankářem celé Fortuna národní ligy.

Ostrava si i díky němu poradila na úvod jara 3:0 s Ústím nad Labem. Následoval šlágr měsíce na trávníku nedalekého Frýdku-Místku, kde Ostravané překvapivě prohráli. Své zaváhání ale napravili o týden později na půdě rivala z Opavy, kde sice nebyli lepším týmem, avšak měli v brankovišti právě Petra Vaška. Ten na hřišti SFC neinkasoval a své gólmanské umění prokázal také při televizním utkání s Vlašimí, kdy svůj celek opět podržel.

BŘEZNOVÉ VÝSLEDKY OSTRAVY

17. kolo: FC Baník Ostrava – FK Ústí nad Labem 3:0

18. kolo: MFK Frýdek-Místek – FC Baník Ostrava 2:1

19. kolo: Slezský FC Opava – FC Baník Ostrava 0:1

20. kolo: FC Baník Ostrava – FC Sellier & Bellot Vlašim 2:0

NADCHÁZEJÍCÍ LIGOVÝ PROGRAM PETRA VAŠKA

22. kolo: FC Baník Ostrava – FK Pardubice

23. kolo: SK Dynamo České Budějovice – FC Baník Ostrava

24. kolo: FC Baník Ostrava – FC MAS Táborsko

25. kolo: FK Viktoria Žižkov – FC Baník Ostrava

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)

Trenér měsíce – Radim Kučera (1.SC Znojmo FK)

Start Znojma do jarní části Fortuna národní ligy se možná zdál býti zpočátku trochu rozpačitý – Jihomoravané vedli o dvě branky v Opavě, o čtyři dny později měli jednogólový náskok také doma proti Českým Budějovicím. V obou případech si ale nakonec z měření sil odnesli „pouhý“ bod. Jenže ztrácely i ostatní týmy, a tak se později ukázaly tyto body s adepty na postup jako velmi důležité.

Ve druhé půlce měsíce už navíc svěřenci Radima Kučery bodovali naplno. Nejprve si přivezli tři body za hubenou výhru 1:0 z Pardubic, v závěru března ukázali morální sílu, když otočili zápas s Prostějovem třemi zásahy až v závěrečné čtvrthodině. Jihomoravský tým tak byl v prvním jarním měsíci jediným, který nenašel přemožitele.

Třiačtyřicetiletý Kučera triumfoval v anketě Trenér měsíce už před dvěma lety, tehdy ještě ve spolupráci se svým „mentorem“ Petrem Uličným. Nyní už v této pozici vystupuje rodák z Vigantic s patřičnou licencí sám. Jako aktivní obránce kopal za kromě již zmíněné Vigantice také za Hranice, Frýdek-Místek, Opavu, Sigmu Olomouc a německý Bielefeld. Nejvíce let strávil na Hané, v olomouckém dresu nastoupil ke 237 zápasům. Po konci aktivní kariéry zahájil u rezervního týmu i práci trenéra. Posléze odešel do Opavy, kde dělal asistenta Janu Baránkovi. Po konci sezóny 2014/2015 odmítl nabídku Frýdku-Místku a ujal se znojemského „áčka“, u kterého je úspěšně dodnes.

BŘEZNOVÉ VÝSLEDKY ZNOJMA

17. kolo: Slezský FC Opava – 1.SC Znojmo FK 2:2

18. kolo: 1.SC Znojmo FK – SK Dynamo České Budějovice 1:1

19. kolo: FK Pardubice – 1.SC Znojmo FK 0:1

20. kolo: 1.SC Znojmo FK – 1.SK Prostějov 3:1

NADCHÁZEJÍCÍ LIGOVÝ PROGRAM RADIMA KUČERY

22. kolo: 1.SC Znojmo FK – FC MAS Táborsko

23. kolo: FK Fotbal Třinec – 1.SC Znojmo FK

24. kolo: 1.SC Znojmo FK – FK Viktoria Žižkov

25. kolo: FK Varnsdorf – 1.SC Znojmo FK

Foto: 1scznojmo.cz