11.04.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 21. kola FNL: Favorité vítězili, Vítkovice zvyšují naději na záchranu

Foto: Karolína Kabíčková (fctaborsko.cz)
Praha – Bez větších překvapení se obešlo 21. kolo Fortuna národní ligy. Roli favoritů potvrdily týmy Olomouce i Ostravy, Opava zase dokázala v závěru otočit těžký souboj ve Vlašimi. Rušno je však i na opačném pólu tabulky, kde se stále blíže vytoužené čtrnácté příčce dotahují Vítkovice. Ty po výhře 3:0 nad Znojmem nyní ztrácí na Sokolov už pouze tři body. Opět se dařilo Žižkovu, jenž z posledních tří zápasů vydoloval devět bodů při skóre 11:0.

Velmi důležitý souboj se záchranářským podtextem sehráli fotbalisté Pardubic proti Ústí nad Labem. Posíleni o výhru na hřišti Opavy vyzvali tým ze severu Čech, jehož výsledky jsou zatím spíše průměrné. Na východě Čech se rozhodně nehrál špatný zápas. Na hostující straně se jako první zkoušel prosadit Moulis, leč byla to marná snaha. Pětadvacátá minuta pak zase přinesla vzruch na obou stranách. Nejprve nedotáhl hezkou akci do konce Řezníček a z následného brejku na druhé straně pořádně polekal domácí fanoušky Jindráček. I tato akce však neměla gólový efekt. Na branky se tak čekalo až do druhé půle. O první trefu Pardubic na domácím hřišti během jarní části soutěže se postaral Řezníček, jenž těžil z dobré práce Kayamby. Z vedení se však Pardubičtí příliš dlouho neradovali. Úsměv se jim ztratil po povedené ráně Kateřiňáka. Hostitelé se pak vrhli do útoku a několikrát mohli skórovat. Jeřábek v jedné ze dvou šancí dokonce trefil břevno. Zasloužené vítězství nakonec vystřelil až střídající Fousek a všechny body tak zůstaly Pardubicím.

Třinec vyzval v tomto kole nepříliš oblíbeného soupeře z Varnsdorfu. Předchozí slibné výkony na vlastním stadionu ovšem dávaly znát, že tentokrát by se mohlo na stadionu Rudolfa Labaje slavit. A skutečně měli domácí impozantní začátek. Dedič utekl po levé straně a předložil míč přímo pro Joukla, jenž neměl problém s jeho uklizením do prázdné branky. Varnsdorf jakoby se po dlouhé cestě nemohl rozkoukat a brzy inkasoval podruhé. Střížův centr doletěl na hlavu hrdiny zápasu Reného Dediče a bylo to o dva góly. Nicméně ani druhý balon za zády Radka Porcala nedokázal vyburcovat Severočechy k lepšímu výkonu. A tak zatímco se gólman Třince Lukáš Paleček v brance nudil, domácí bavili pohlednými akci v ofenzivní činnosti. René Dedič se navíc na konci první půle blýskl i povedenou individuální akcí, při níž posadil na zem Neuberga a prudkou ranou na bližší tyč upravil na 3:0. Varnsdorf poté dokázal po dvojím střídání hru rozhýbat, ale do vyložených šancí se prakticky nedostal. Na druhé straně naopak zkompletoval hattrick Dedič, který obešel brankáře Porcala a uzavřel na konečných 4:0. Rozdíl mezi oběma týmy je v tabulce už jen jednobodový.

Fotbalisté Olomouce se v souboji dvou bývalých pravidelných účastníků nejvyšší české soutěže poměřili s Českými Budějovicemi. Jihočeši zatím na jaře marně hledají podzimní formu a nejinak tomu bylo i před televizními kamerami. Vedoucí Hanáci zápasu jednoznačně vládli. Nadějné pokusy Petra a Plška ještě dokázal pohlídat brankář Křížek, skóre se však měnilo de facto hned vzápětí. Nejprve využil nedůslednosti v obranných řadách domácích Chorý a následně se perfektní dalekonosnou ranou prezentoval Jakub Petr. Hosté si tak nesli do kabin vedení 2:0. Ale Dynamo zápas nezabalilo. Funda našel prakticky hned po příchodu z kabin Benáta a ten zadělal na drama. Jenže hned za několik okamžiků fauloval ve vápně Kladrubský Faltu a penaltu proměnil Plšek. Když pak přidal čtvrtý gól Olomouce střídající Manzia, bylo o vítězi rozhodnuto. Také Jihočeši však v zápase kopali penaltu. Sám postižený při předchozím souboji Táborský ale nechal vyniknout Buchtu. Přesto se stejný hráč prosadil v 70. minutě a mohlo se zdát, že ještě bude o co hrát. Nicméně ještě v téže minutě skóroval na druhé straně Buchvaldek a definitivně rozhodl o výhře Sigmy 5:2. Olomouc se tak opět přiblížila blíže postupu mezi elitu.

Naprosto jasným favoritem byla v souboji na půdě posledního Prostějova zatím druhá Ostrava. Nováček soutěže má už pouze utopickou naději na záchranu a smiřuje se s návratem do MSFL. Baník naopak mohl udělat další krok k návratu zpět, přesto to neměl jednoduché. Trápil se zejména v koncovce, neboť herní převahu měl znatelnou. Hrdinou utkání byl domácí gólman Pavel Halouska. Hodně byl při zakončení vidět především Alexandr Jakubov, ale v dobrých možnostech selhával právě na prostějovském brankáři. Po bezbrankovém prvním poločase žila naděje domácích na dobrý výsledek. Ta mohla být ještě přiživena po pádu Pančocháře v pokutovém území, leč sudí Houdek penaltu nenařídil. A pak už přišly gólové okamžiky favorita. Ze střelecké krize nakonec vysvobodil Baník náhradník Pekár, proti jehož povedené střele ze značky pokutového kopu už Halouska neměl nárok. O jedenáct minut později pak strážce prostějovské svatyně výtečně zlikvidoval pokus Zápotočného, ale proti dorážce Jakubova byl bez šance. Pro bývalého útočníka Varnsdorfu to byl v novém angažmá první gól. Přesto měl Prostějov ještě jednu tutovku. Hlavičkujícího Kroupu však ve vyložené pozici zastavil ostravský gólman Vašek. Všechny body tedy nakonec i přes původní trápení vydoloval Baník.

Nepříjemně černá mračna se začínají stahovat nad Sokolovem. Baník zvyklý pravidelně bojovat o nejvyšší příčky se tentokrát topí nad propastí sestupu. Mocně finišující Vítkovice mu dýchají na záda, a tak velela pro Západočechy doslova povinnost bodovat v Táborsku. A hosté se na soupeře skutečně vrhli od prvního hvizdu rozhodčího Klímy. Příležitost Glasera ovšem zůstala nevyužita, Kosakovi pak sebral radost brankář Toma. Jinak nepříliš pohledný první poločas fotbalem moc nebavil. V jeho dalším průběhu měl ještě šanci Glaser, ale ani nadvakrát nedostal míč na místo určení. Na druhé straně zase vzniklo vzrušení po možné ruce Ševčíka, ale penalta se nepískala. Sokolovský Provod pak v samotném závěru půle mířil po pěkné akci vedle. Co se však Baníku nepovedlo v první části hry, zvládli hosté ve druhé polovině. Na dorážku Tomáše Valenty po několika sekundách od rozehrávky už totiž Toma nestačil. Jihočeši se pak logicky museli vrhnout do útoku a udeřili po jinak nepříliš nebezpečných rohových kopech. Zmatku ve vápně využil k vyrovnání Zavadil. V aktivitě posléze domácí pokračovali i ve zbytku zápasu, ale vítěznou branku již nezaznamenali. Baník tak uhrál cenný bod, přesto však čeká na výhru neuvěřitelných dvanáct zápasů.

Po podzimu prakticky odepsané Vítkovice se na jaře neskutečně zvedly a místo utopických nadějích na setrvání v soutěži můžeme stále hovořit o reálné možnosti záchrany. Dalším soupeřem druhého letošního nováčka bylo Znojmo. O tom, že jsou domácí v pohodě svědčila i první jejich gólová akce. Po úvodním tlaku Jihomoravanů totiž odcentroval do pokutového území Cverna a Texl pohotově zakončil. Velká produktivita v zakončení zdobila Vítkovice i nadále. Druhou střelu na bránu přetavil v pěkný gól Jan Matěj. Znojmo i přes územní převahu pořádnou šanci ke skórování nemělo, naopak soupeř trestal sebemenší chybu v jeho obranných řadách. Poločas snů zakončil po samostatném úniku Szotkowski. Ani ve druhém poločas nebyl brankář Květon nucen předvádět žádné nadstandardní zákroky. Naopak čtvrtý gól Vítkovic mohl přidat Juřena, to by se mu ovšem nesměl hrací předmět v ideální pozici zamotat mezi nohama. Prakticky jedinou šanci na čestný úspěch promarnil Klíma, jenž ve výborné pozici na malém vápně těsně nedoskočil na balon. Vítkovice tak získaly z posledních čtyř duelů hned deset bodů a na čtrnáctý Sokolov ztrácí jen tři body. Znojmo naopak promarnilo možnost jít na čtvrté místo tabulky před České Budějovice.

Šanci na průnik o třídu výš si chtěla ve Vlašimi zachovat i Opava. Aktuálně třetí celek tabulky však po výhrách Olomouce i Ostravy musel ve středních Čechách bezpodmínečně vybojovat tři body. Domácí se zase museli v týdnu vyvarovat i s odchodem trenéra Martina Haška, jehož další kroky směřovaly do Bohemians Praha 1905. Vlašim byla přesto aktivnějším celkem. Skóre se mohlo měnit už po přímém kopu Kučery, kdy míč proskákal těsně vedle brány. Sudí Nenadál pak během malé chvilky rozdal čtyři žluté karty a rozkouskování hry pomohlo Opavě dostat se do hry. Nicméně Kuzmanovič v nadějné situaci prováhal vhodný okamžik ke střelbě. A tak se zase hra obrátila před branku Fendricha, tentokrát už s gólovým efektem. Po průniku Hadaščoka a nejistém zásahu opavské defenzivy skóroval z dorážky Pavel Vyhnal. Zkraje druhé půle pak ještě neproměnil příležitost na zvýšení náskoku Filip Hašek a Slezané převzali otěže hry. Stupňující se tlak vedený především agilním náhradníkem Jurečkou sice ještě na chvilku přerušila šance Tusjaka, ale Opava se přece jenom dočkala. Po sérii rohových kopů, kdy u jednoho dokonce zachránila Nguyena branková konstrukce, se nakonec dokázal křížnou ranou trefit právě Václav Jurečka. Stejný hráč pak v rušném závěru po úspěšném zakončení rychlého brejku zajistil vůbec první opavskou výhru ve Vlašimi v historii. Zároveň i reálnou šanci na souboj s Ostravou o druhé postupové místo.

Pod novým trenérem Davidem Vavruškou se v posledních kolech rozparádil Žižkov. Pražané nejprve udolali Varnsdorf 1:0 a následně uštědřili pořádný příděl i v Sokolově místnímu Baníku. A vypadá to, že rukopis nového kouče vyznávajícího ofenzivu se stal hráčům Žižkova vlastní. Své si o tom poznamenal také Frýdek-Místek. Prostředkem k dosahování branek se ukázaly být rohové kopy. První trefu zaznamenal ze vzduchu Dočekal a velmi podobným způsobem na něj navázal hned o dvě minuty později Engelmann přesnou ranou do šibenice. Jednoznačně dominující domácí pak potěšili své příznivce pěknou akcí Urbance, jíž dokázal na poslední chvíli zpacifikovat Prepsl. Ten už ale byl krátký na následnou možnost Engelmanna a do šaten tak mírní favorité zápasu odcházeli s tříbrankovým vedením v zádech. Žižkovu kromě bodů v posledních kolech naskakují i minuty bez inkasované branky. Nezměnili to ani Byrtus se Ševčíkem, ač k tomu měli nadějné příležitosti. Naopak Žižkovští v koncovce zářili. Podrazký vybídl ke skórování Dočekala a ten byl hlavou opět úspěšný. Nakonec došlo i na hattrick. Ten připadl Vojtěchu Engelmannovi, který dokázal zakončit další únik dobrou kličkou a pohodlnou střelou do odkryté brány. Žižkov tak vybojoval druhou výhru 5:0 v řadě a z posledních tří duelů neztratil ani jediný bod. V tabulce je zatím sedmý a začíná se pomalu přibližovat čtvrtým Českým Budějovicím.