11.04.2017 | Martin Hruzík | Hráč měsíce

Hráč měsíce Petr Vašek: Preferuji zápasy s méně zákroky, druhý den to tolik nebolí

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Praha – Baník Ostrava míří za návratem do první ligy a velkou zásluhu na tom má také majitel nejvíce čistých kont v aktuálním ročníku Fortuna národní ligy Petr Vašek. "Utkání bez inkasované branky není jen o gólmanovi, ale o práci celého mančaftu," přiznává osmatřicetiletý strážce ostravské branky. Jeho březnové výkony mu navíc vysloužily cenu pro hráče měsíce března, více však Petra Vaška zajímají další klání druhé nejvyšší soutěže. "V prvé řadě musíme zvládnout Pardubice a Budějovice, a až při pohledu na tabulku budeme mít jistotu postupu, pak můžeme řešit, co dál," dodal Petr Vašek k možnosti setrvání v Baníku i v příští sezóně.

Gratulujeme k zisku ceny pro Hráče měsíce března. Co na ni říkáte?

V prvé řadě děkuji, jsem za to samozřejmě rád. Překvapili jste mě, protože já se spíše staral o to, ať se nám daří a neprohráváme jako tým.

Kromě těch dvou branek ve Frýdku-Místku jste ještě v jarní části neinkasoval. Jak si skvělou formu užíváte?

Je pravda, že jsem neinkasoval, ale na druhou stranu - bez těch kluků bych tam byl k ničemu. Utkání bez inkasované branky není jen o gólmanovi, ale o práci celého mančaftu. U brankářů se samozřejmě nuly počítají, co jiného by se také počítat mělo?

Při druhé brance ve Frýdku-Místku vás Martin Vyskočil překonal nůžkami při dorážce, obrana vám moc nepomohla, a to video dokonce kolovalo po internetu. Neštve vás ten gól? 

To ne, neštve. Ono se to někdy ve fotbale stane, že narazíte na borce, a Vyskoč (Martin Vyskočil - pozn.red.) je zkušený pardál, který udělá věc, se kterou nepočítáte. Na jednu stranu jsem dostal vyčiněno, že bych neměl dostávat góly na přední tyč, ale v ten moment bych spíše ocenil jeho za to, že ho to vůbec napadlo. Přirovnal bych to k tomu gólu, co nám dal českobudějovický Benát z rohu šestnáctky. Jednoduše řečeno byl v ten moment chytřejší než já.

Na podzim jste říkal, že vaší největší silou je, že hrajete jako dobrý tým. Platí to i po zimních změnách?

Máme společný cíl a za ním všichni společně jdeme. Navíc musím upřímně říct, že ten tým prostě kvalitní je. Samozřejmě jsou občas zápasy, které se nám úplně nepodaří, ale tak to je. I soupeři však mají svou kvalitu, například Vlašim u nás hrála výborně. Je to i o tom, zda-li vás soupeř nechá hrát tu vaši hru či ne. Vlašim odehrála perfektní zápas a my měli štěstí, že jsme vyhráli.

Petr Vašek

Tým: FC Baník Ostrava
Narozen: 09.04.1979
Pozice: Brankář
Výška: 190 cm
Váha: 87 kg
Předchozí působiště: Hranice, Opava, Slovácko, Kladno, Tomsk, Novosibirsk (oba Rusko)

Baník na jaře prohrál jen ve Frýdku-Místku, kde chyběl stoper Zápotočný. Skutečně je tak klíčovou osobou?

Zapo (Tomáš Zápotočný - pozn. red.) je svým způsobem, hlavně tím, co dokázal, jednou z největších hvězd Fortuna národní ligy. Já jsem tu otázku dostával i tehdy po zápase a úplně jsem to nechtěl říkat, ale určitě na hřišti chybí. Každý takový hráč prostě chybí. Je to však také síla mančaftu, když se s takovouto absencí umí vypořádat.

Oba máte dost zkušeností, kdo tedy diriguje obranu Baníku?

My nemáme nějak přesně dané, kdo je dirigentem. Snažíme se navzájem si vyjít vstříc tak, abychom fungovali jako celek. Není to o Zápotočném nebo Vaškovi, je to o tom, že na hřišti je nás jedenáct, další jsou na lávce a zbytek se nevejde ani do nominace. Když to nefunguje v kabině, tak to nemůže fungovat ani na trávníku.

Důležité derby v Opavě jste však již ovládli. Vypsal jste i teď odměnu?

To je jasné. Beru to jako automatické nepsané pravidlo. Klukům jsem koupil pizzy a byl jsem šťastný.

Sedmibodový náskok na Opavu vám asi dodává již více klidu...

Na to se mě ptali již po Vlašimi, zatím nad tím však není radno přemýšlet. Klid můžeme mít až bude jisté, že postupujeme. To však ještě chvíli potrvá a bude to dřina.

Vlašim, o které jste se již zmínil, měla spoustu šancí, ale vy jste všechny pochytal. Po zápase vás chválil i trenér Petržela...

Prostě to vyšlo. Na jednu stranu jsem tam od toho, abych něco chytil, ale na druhou stranu je super, že to tak v zápase vyjde. Když získáte tři body a ještě u toho předvedete dobré zákroky, to tu radost ještě znásobí.

Máte raději utkání, kdy máte více zákroků a jste pod tlakem, nebo spíše ta, kdy obrana pracuje dobře a zákroků je méně?

Když je více zákroků, tak to druhý den po probuzení víc bolí. (smích) Čím méně zákroků, tím lépe.

Teď o víkendu jste se na půdě posledního Prostějova dlouho nedokázali prosadit, překvapil vás něčím soupeř?

Podržel je brankář. My jsme sice byli lepší, ale nedokázali jsme se gólově prosadit.

České Budějovice s vámi na podzim držely krok, na jaře však ještě nevyhrály. Překvapilo vás, jak rychle odpadly?

Kvalitu určitě neztratily, někdy je to také o tom, že se nějakou dobu výsledkově nedaří. Spoléhat se však na to, že na jaře České Budějovice nemají formu, by byla hloupost. Je třeba teď zvládnout duel s Pardubicemi a pak přijdou na řadu Budějovice. Musíme se připravit na sto procent a pokusit se vyhrát.

Před dvěma lety jste uvažoval o tom, že pověsíte kopačky na hřebík, nyní míříte s Baníkem za postupem do první ligy a opěvují vás tisíce fanoušků. Asi jste rád, že jste neskončil…

Já jsem je nepřibil na zeď ani tenkrát. Dopadlo to tak, jak to dopadlo a když se na to teď člověk dívá, tak vše zlé je pro něco dobré. Většinou cokoliv se v mé kariéře stalo zlého, tak se to otočilo v něco dobrého. Osobně navíc doufám, že jsem se posunul dál i jako člověk.

Berete to tak, že jste si svými výkony řekl o to, abyste chytal za Baník i příští rok v lize?

Samozřejmě, kdo by nechtěl hrát nejvyšší ligu. Zatím se na to však nechci příliš soustředit, i když už tak nějak jednáme s vedením. Je třeba k tomu však dojít postupně. V prvé řadě musíme zvládnout Pardubice a Budějovice, a až při pohledu na tabulku budeme mít jistotu postupu, pak můžeme řešit, co dál. Přemýšlet až moc dopředu nemá smysl.

Včera se schválila novinka v podobě nadstavbové části první ligy. Co na ni říkáte?

Je to experiment, uvidíme. My jsme hráči a musíme to akceptovat. Pro mě osobně nebyl špatný model v Rusku, kde je šestnáct mančaftů a poslední dva padají přímo a třináctý se čtrnáctým hrají baráž se třetím, respektive čtvrtým týmem druhé ligy. Díky tomu se to tam do třicátého kola mastilo jak čert.

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)