17.04.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 22. kola FNL: Náskok Olomouce na čele vzrostl, Ostrava s Opavou jen remizovaly

Foto: sigmafotbal.cz
Praha – Fotbalisté Olomouce porazili ve 22. kole Fortuna národní ligy Varnsdorf a zásluhou ztrát Ostravy a Opavy se tak opět výrazně přiblížili postupu o soutěž výš. Oba nejbližší pronásledovatelé Hanáků doma totiž uhráli pouze remízu. Poprvé na jaře dokázaly vyhrát České Budějovice, které využily krize Frýdku-Místku a vyhrály zde 2:0. V přímém souboji o záchranu remizoval Sokolov s Vítkovicemi 1:1.

Fortuna národní liga měla na programu netradičně celkem čtyři zápasy již v pátek. Do Opavy přijel rozjetý Žižkov a bylo zajímavé sledovat, zda se Pražanům opět povede vybojovat tříbodový zisk jako v předchozích třech případech. Dlouho tomu vše nasvědčovalo. Slezané sice začali aktivněji, ale Mozol se Zapalačem nemířili přesně. Poté převzal otěže zápasu Žižkov a na hřišti vládl. Na konci rychlého brejku stál nejprve Švejdík, ale mířil jen do tyče, následně ale Engelmannovu ránu vyrazil gólman Fendrich jen k Telnarovi, jenž doklepl balon do sítě. Domácí se nevzdali a ještě do přestávky mohli srovnat. Neuspěl ale ani Jursa, ani v další velké šanci Kuzmanovič, který byl sice tváří v tvář Hrubešovi, ale zamotal se ve svých kličkách. Právě Kuzmanoviče sice pro druhý poločas vystřídal Smola, ale udeřit mohli opět Pražané. Telnar však velkou příležitost sám před Fendrichem neproměnil. Následně odmítl vyrovnání Zapalač, který selhal před prázdnou brankou, a tak udeřilo na druhé straně. Zmatky v opavském pokutovém území ztrestal Engelmann. Opava však opět zázračně zachránila zápas v závěru. Nejprve po faulu na Zapalače ve vápně proměnil pokutový kop Schaffartzik a za tři minuty si Zapalačův pokus srazil do vlastní branky Pavlata. Více již zápas nenabídl, Opava si ovšem remízou v boji o postup příliš nepomohla.

Ztráty Opavy tak mohl využít lídr tabulky z Olomouce. Na Andrův stadion zamířil Varnsdorf, jehož forma z posledních zápasů zůstává daleko za očekáváním. Hanáci byli jedním ze tří týmů, které ještě doma neprohrály. A byla to pořádná divočina. Olomouc přitom tradičně odstartovala výborně a již ve čtvrté minutě se hlavou prosadil Štěrba. Nicméně Severočechy tentokrát brzký gól na lopatky nepoložil. Přesto se podruhé trefili domácí. Zahradníček se ještě do listiny střelců nezapsal, ale výstavní trefa Chorého už navýšila vedení na 2:0. Plšek příležitostí na další gól pohrdl a toho využil Durdević, který i s trochou štěstí vykřesal Varnsdorfu jiskru naděje. Makedonský útočník se pak přihlásil o slovo krátce po začátku druhé půle. Nesrovnalosti při komunikaci mezi Radakovičem a Buchtou potrestal Durdević vyrovnávací trefou. Varnsdorf převzal otěže zápasu do svých rukou, naopak Sigma se nemohla chytnout. Jenže hosté svou šanci nezužitkovali. Naopak po rychlé akci na druhé straně se prosadil Chorý a zápas definitivně rozhodl. Ač ještě zbývalo poměrně dost času, žádná pořádná šance ani na jedné, ani na druhé straně nepřišla. Olomouc si však při ztrátách svých konkurentů upevnila první místo.

V Ústí nad Labem se tentokrát představila jarní kometa z Třince. Tým prakticky předurčený k boji o záchranu ve druhé polovině sezony příjemně překvapuje nejenom výsledky, ale také předváděnou hrou zejména na domácích hřištích. Že to jde i venku chtěli svěřenci trenéra Nečka dokumentovat na půdě Ústí nad Labem. Nicméně tým ze severu republiky byl zpočátku aktivnějším celkem. A vytvořil si i první pořádnou šanci utkání. Moulis nejprve roh vybojoval a následně ho poslal přímo na hlavu Zemana, od níž šel míč těsně vedle. Udeřilo tak na druhé straně, Čelůstka prokázal dobrý čich na góly a poslal hosty do vedení. Připomenout se po předchozím hattricku do sítě Varnsdorfu chtěl i slovenský útočník Dedič. Jeho hlavička chvíli před koncem poločasu trefila břevno, ale branka by stejně kvůli ofsajdu nemohla být uznána. Zkraje druhé půle se odehrávaly souboje mezi gólmanem Lukášem Palečkem a neúnavným Pavlem Moulisem. Navrch v nich měl hostující brankář. Na druhé straně pak Zacharda zlikvidoval únik Stříže a Třinečtí nakonec o výhru přišli. Jindráček dvanáct minut před koncem vyrovnal a díky tomu tak Ústí zůstává v tabulce o bod před Třincem.

Role favorita se v souboji s Táborskem zkusilo zhostit Znojmo. Jihomoravané si především chtěli spravit chuť po debaklu ve Vítkovicích, kde padli 0:3, a navázat na většinu povedených jarních výkonů. A hostitelé se skutečně chopili dirigentské taktovky s nevídanou vervou. Už po třinácti minutách totiž na hranici pokutového území převzal míč Urbančok a propálil gólmana Tomu. Jihočeši se nemohli dostat do hry a nepomohlo jim ani střídání ve znojemské bráně, kde musel Štěpanovského nahradit Doleček. Navíc hned za dvě minuty přišel milimetrově přesný centr v podání Javůrka a Teplý na zadní tyči dopíchl míč do branky. Aby Znojmo ztratilo na vlastním trávníku dvoubrankový náskok proti týmu ze středu tabulky nebylo v tu chvíli moc pravděpodobné. Vlastně jedinou větší šanci Táborska na zvrat v zápase promarnil Klusák, jehož rána po pěkné kombinaci skončila vedle. Na druhém konci hřiště zase Toma vychytal v dobré možnosti Urbančoka. V posledních vteřinách zápasu ale přece jenom dopíchl míč do sítě Šamánek a uzavřel skóre na 3:0. Znojmo si tak stále drží reálnou naději na boj o třetí místo, kde na Opavu ztrácí jen tři body.

Přímá záchranářská bitva se uskutečnila mezi Sokolovem a Vítkovicemi. Oba celky s rozdílnými ambicemi vstupovaly do veledůležitého boje v úplně jiném rozpoložení. Sokolov chtěl ukončit velmi dlouhé čekání na tříbodový zisk, Vítkovice zase navázat na vynikající jaro. Úvod utkání byl očekávaný. Oboustranné oťukávání žádnou větší příležitosti nepřineslo, ale od dvacáté minuty se oba týmy začaly rozjíždět. Kosak vnikl do pokutového území, brankář Květon jeho pokus vyrazil pouze k Valentovi a ten dokázal otevřít skóre zápasu. Baník se po vedoucí brance uklidnil a byl i nadále aktivnějším týmem. Potvrdily to i pokusy Valenty a zejména Kosaka, jehož střelu vyrazil výborným zásahem Květon. Vítkovice však ustály první poločas pouze s jednou inkasovanou brankou a po změně stran začaly pokukovat po bodu. Leč také první okamžiky druhého poločasu patřily domácím. Valenta ale hlavičkoval po pasu Medveděva nepřesně, situaci čtyř proti jednomu zase Sokolovští vyřešili nedobře. První větší vítkovickou šanci pak spálil Mišinský, proti němuž skvěle zasáhl Belaň. Jenže pak se prosadil střídající Fiala přesnou ranou na vzdálenější tyč a čekání na výhru v podání Sokolova tak pokračuje. Nezměnil to ani Čihák, jenž v posledních okamžicích zápasu nasměroval míč hlavou vedle. Rozdíl mezi oběma celky tak zůstává tříbodový.

Z mizérie posledních dvou zápasů se zkoušeli proti na jaře nevýrazným Českým Budějovicím dostat fotbalisté Frýdku-Místku. Ti za posledních 180 minut totiž osmkrát inkasovali a pošramotili si tak jinak dobrou letošní sezonu. Jihočeši však v novém kalendářním roce ve Fortuna národní lize zůstávali stále bez výhry. Ke třem bodům je však tentokrát nakopla z pohledu domácích nešťastná situace. Pešek po dobré práci Berežného pronikl až před Prepsla, trefil tyčku, a odražený balon si do vlastní branky nešťastně napálil dobíhající Klabník. Smůla se však držela Frýdku-Místku i na opačném konci hřiště. Obrovskou šanci na vyrovnání promrhal Slaninka, který po střele Šumského nedokázal uklidnit míč do volné části branky. Další akce domácích se tříštily na obraně Dynama, které po přestávce rozhodlo. Nejprve se parádní ranou o břevno prezentoval Čavoš a záhy mohl přidat třetí branku Pešek, ale netrefil se. Každopádně vadit to hostům příliš nemuselo. Křížek zůstával prakticky bez práce, zatímco jeho protějšek Prepsl se musel vytáhnout proti tutovce Táborského. Až v samotném závěru mohli skórovat i domácí, ale hlavička střídajícího Fukaly zabrnkala jen o břevno. Jinak velmi produktivní Valcíři tak ve druhém zápase po sobě vyšli střelecky naprázdno a boj o konečné umístění v horní polovině tabulky se jim komplikuje.

Náladu si po předchozích ne úplně dobrých výsledcích chtěla spravit Vlašim. Středočeši trochu smolně přišli o všechny body v souboji s Opavou o uplynulém víkendu, ale proti poslednímu Prostějovu byli jednoznačným favoritem. Nový trenér Petr Havlíček se mohl poprvé radovat už v osmé minutě, kdy se krásnou střelou do šibenice prosadil Vyhnal. Hosté se dlouho nemohli dostat do zápasu, ale domácí gólman Nguyen si zničehonic musel poradit s pokusem Čtvrtníčka. Další gólový moment se narodil před brankou Halousky. Po rohovém kopu zahrál jeden z prostějovských fotbalistů ve vápně rukou a s nařízenou penaltou si hravě poradil Hadaščok. Následovala sice pasáž vlašimské liknavosti, kterou ale outsider zápasu nedokázal potrestat i přesto, že měl po rohovém kopu také velkou šanci, ale žádný ze dvou volných hráčů ve vápně skórovat nedokázal. Obrana standardních situací nepatřila k ozdobám vlašimského výkonu. Hladík ale kontaktní branku z malého vápna odmítl. Po hodině hry si tak mohl Vyhnal na druhé straně pohrát s Halouskou a zpětnou přihrávkou oslovit Jandu, který dotlačil míč do cíle. Fanoušky Blanických rytířů pak potěšil i Tarczal. Povedená střela v jeho podání stanovila konečný výsledek na 4:0 pro domácí.

Po další ztrátě Opavy se mohli ještě blíže vytouženému postupu přiblížit fotbalisté Baníku Ostrava. Ti na svém trávníku přivítali celek z Pardubic, který však získal v předchozích dvou duelech plný bodový zisk a utekl tak z nebezpečných spárů boje o záchranu. Pardubice se nezalekly ani soupeře, který ještě doma nikomu nepovolil ani bod. Centr na bližší tyč po rohovém kopu totiž přetavil ve vedoucí gól důrazný Kudrna. Od té situace se prakticky rozehrál festival brankových šancí na obou stranách. Zvýšit mohl Petráň, ale jeho hlavičkový lob nakonec dokázal Vašek s vypětím všech sil poslat na rohový kop. Vyrovnat pak mohl ostravský Jakubov, ale zatím nenašel v novém působišti optimální střeleckou pohodu. Nezdarem pak skončila i šance jeho spoluhráče Suse či pardubického Ladry po rychlém protiútoku. Do konce poločasu pak mohl zařídit remízový stav Hrubý, ale jeho šajtle našla jen brankovou konstrukci. Pro fotbal ovšem bylo smůlou, že Pardubice po změně stran zalezly a pouze bránily těsný náskok. To se jim stalo osudným v 68. minutě, kdy se zakončující Sus trefil přesně mezi nohama brankáře Knoblocha. Všechny tři body nakonec přece jenom mohly zůstat v Ostravě. To by ovšem Mičola v jasné příležitosti nesměl proti Knoblochovi selhat. Na druhé straně pak ještě měl šanci v nastavení Přibyl, ale dopadl stejně. Body se dělily po výsledku 1:1.