18.04.2017 | Petr Komárek | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: Opavský závěr, premiérová jarní výhra Dynama a pardubický bodový zisk na půdě Baníku

Foto: mfkfm.cz
Praha – Fotbalisté Českých Budějovic se dočkali první jarní výhry. Ve 22. kole Fortuna národní ligy ji získali na hřišti Frýdku-Místku, k čemuž jim výrazně pomohl vlastenec domácího Klabníka. Opava neměla proti Žižkovu daleko k porážce, zásluhou závěrečných minut ale vyválčila remízu 2:2. I Slezané mohli děkovat soupeři, jelikož po jeho zásahu se mohli radovat z vyrovnání. Pardubice se pokusily překvapit Baník. A povedlo se jim, z domovského stánku ostravského klubu jako první v této sezoně odvezly nějaký ten bod. Ve Vítkovicích hrály nerozhodně 1:1.

A) Borci ze Slezska se nevzdali a v závěru odvrátili hrozbu porážky

Hned „otevírací“ zápas 22. kola nabídl zajímavé rozuzlení. Viktoria Žižkov šla v Opavě do vedení po půlhodině hry a to díky mladíkovi Mariu Telnarovi. V 75. minutě bylo navíc pro domácí tým ještě hůř. Přesnou ránu si připsal Vojtěch Engelmann, který předtím hattrickem popravil frýdeckomístecké Valcíře. Pražanům rázem nechybělo mnoho k soutěžnímu čtvrtému triumfu v řadě. Opavané to však nezabalili a tři minuty před uplynutím řádného hracího času jim Jan Schaffartzik vykřesal naději, když proměnil nařízený pokutový kop. A za necelé tři minuty se bodové vidiny domácích hráčů staly skutečností. Střelu Petra Zapalače si totiž do vlastní branky nešťastně srazil žižkovský záložník Michal Pavlata a Slezský FC bral ze špatně rozehrané partie bod za remízu 2:2.   

B) Jihočechům to konečně vyšlo, poprvé na jaře naplno bodovali

Do tohoto kola nebyla jarní bilance Českých Budějovic nikterak slavná. Z pěti zápasů si vysloužily pouze tři body za tři nerozhodné výsledky, jejich nevydařené období navíc potvrdily domácí prohry s Varnsdorfem a především vedoucí Olomoucí. Ta na Střeleckém ostrově v prvním ryze dubnovém týdnu uspěla hokejovým poměrem 5:2. Odpustek za tento nezdar si Dynamo chtělo koupit ve Frýdku-Místku. A co si víc si přát, než vedoucí gól hned v prvních deseti minutách duelu. Nelehkou práci odvedli za fotbalisty v černobílých dresech sami Valcíři. Konkrétně slovenský stoper Martin Klabník, jenž po akci Peška smolně poslal balon za záda vlastního brankáře. Ani ne deset minut po začátku druhé půle přišla navíc – z českobudějovického pohledu – pojistka. Patrik Čavoš vyslal vymazlenou ránu z dobrých dvaceti metrů a ta se s pomocí břevna zastavila až za brankovou čárou. České Budějovice zvítězily v Moravskoslezském kraji 2:0 a připsaly si své premiérové jarní tři body.

C) Pardubice odvezly z Baníku bod, Ostravští doma poprvé nevyhráli

Ještě se v tomto hracím ročníku nestalo, aby Baník Ostrava na svém stadionu nezvítězil. Ve Vítkovicích se před ním museli sklonit i takoví oponenti, jako byla například Olomouc nebo českobudějovické Dynamo. Ve 22. kole druhé nejvyšší soutěže ale přišel zvrat. Do Ostravy zavítal celek Pardubic a ve 14. minutě otevřel skóre zápasu. Sérii rohových kopů využil defenzivní záložník Petr Kudrna, který po tom v pořadí třetím dostal s pomocí zadní tyče balon do sítě. Baník se z inkasovaného gólu nějakou dobu vzpamatovával, po pauze se však domácí začali hnát minimálně za vyrovnáním. Pozorná pardubická obrana však svěřence trenéra Petržely do velkých šancí moc nepouštěla. Jednu z mála ale plejeři v 68. minutě využili. Po centru z levé strany nasadil Martin Sus gólmanu Knoblochovi jesle. V závěru mohli baníkovci dokonat obrat, Mičola ale tutovku neproměnil. Domácí nakonec mohli být rádi i za bod, v páté minutě nastavení totiž z dobré pozice přestřelil střídající hostující bek Přibyl. Pardubice se tak postaraly o jedno prvenství, jako první v této sezoně dokázaly na půdě Baníku bodovat.

Fanoušci Fortuna národní ligy zvolili na Facebooku moment předešlého kola. Stal se jím ve střelecké formě hrající Žižkov, který po výhře 5:0 v Sokolově zdolal na svém hřišti ve stejném poměru i Frýdek-Místek.