18.04.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 22. kolo FNL: Vítkovice popáté v řadě neprohrály, z předních týmů uspěla jen Olomouc

Foto: Jan Pitřík (sfc.4fan.cz)
Praha – Pět zápasů v řadě neprohrály Vítkovice a díky tomu jsou stále v reálné hře o setrvání ve Fortuna národní lize. Naopak doma klopýtli dva favorité soutěže. Remíza Baníku Ostrava s Pardubicemi znamenala vůbec první ztrátu svěřenců Vlastimila Petržely na domácím trávníku v letošní sezoně. Opava zase opět dvěma góly ze závěru zachránila alespoň bod proti Žižkovu. Bez výhry venku stále zůstávají Třinec i Prostějov.

Jediným týmem, který zůstal pět posledních zápasů bez porážky zůstaly překvapivě předposlední Vítkovice. Ty v sobotu prodloužily čekání Sokolova na tříbodový zisk již na třináct zápasů. Tři výhry v řadě mají na svém kontě fotbalisté Olomouce. Hanáci pokračují ve své cestě do nejvyšší soutěže a zdolali i Varnsdorf, který naopak prohrál počtvrté v řadě. Čtyři duely bez porážky zůstává Ostrava. Ta ovšem uhrála pouze remízu 1:1 s Pardubicemi. Východočeši potvrdili dobrou formu a stali se prvním týmem, jenž Baníku sebral na jeho hřišti alespoň bod. Sérii domácích nezdarů neukončila Opava, která nevyhrála ani proti Žižkovu a na první výhru v roce 2017 před svými diváky stále čeká. Pražané zase po třech výhrách za sebou nedokázali v závěru udržet tři body.

Na podzim rozjetá Vlašim se v posledních gólech bodově zastavila, ale v bitvě proti poslednímu Prostějovu neměla žádné problémy a po výhře 4:0 stále drží šesté místo. Hosté zůstávají jedním ze dvou týmů, který venku ještě letos nevyhrál. Tím druhým je Třinec, jenž směřoval ke třem bodům v Ústí nad Labem, ale nakonec proti nepříliš oblíbenému soupeři jen remizoval 1:1. Třinečtí sice z jedenácti zápasů mimo svůj stadion ani jednou nevyhráli, za to však šestkrát remizovali. Ústecká Arma naopak stále čeká na první jarní výhru. Špatnou formu posledních zápasů potvrdil Frýdek-Místek. Valcíři doma padli s Českými Budějovicemi a za poslední tři duely inkasovali desetkrát. Jihočeši ve druhé polovině sezony vůbec poprvé vyhráli. Znojmo navázalo na dobrý start jara a po předchozí prohře ve Vítkovicích 0:3 porazili stejným výsledkem i nebezpečné Táborsko.

Poslední dvě kola soutěže byla na brankové momenty velmi bohatá. Platilo to i o velikonočním víkendu. Za osm zápasů bylo vstřeleno celkem 24 gólů. Největší přestřelku mohli diváci sledovat na Andrově stadionu, kde hostoval Varnsdorf. Olomoučtí vyhráli nakonec 3:2. Podobně jako v předchozím kole navíc všechny zápasy nabídly alespoň dvě branky. Díky tomu zase vzrostl celkový gólový průměr Fortuna národní ligy. Dohromady zatím padlo 492 branek a to dává průměr 2,80 gólu na zápas.

Diváků se o uplynulém kole soutěže sešlo více, než bývá tradičně zvykem. To zejména zásluhou toho, že hojně navštěvované týmy z východní části republiky hrály své zápasy na vlastním hřišti. Nejvíce diváků přišlo podpořit druhou Ostravu. Zde se sešlo 4 789 lidí. Návštěvy vysoko nad dva tisíce se pak sešly i v Opavě a v Olomouci. Bezmála tisícovka diváků přišla podpořit i zachraňující se Sokolov v bitvě s Vítkovicemi. Celkem se na osmi stadionech tentokrát objevilo 14 265 diváků, což dává průměr 1 783 fanoušků na zápas.

Přehled divácké návštěvy 22. kola:

1. FC Baník Ostrava – FK Pardubice (4 789)
2. Slezský FC Opava – FK Viktoria Žižkov (3 372)
3. SK Sigma Olomouc – FK Varnsdorf (2 423)
4. 1.SC Znojmo FK – FC MAS Táborsko (912)
4. FK Baník Sokolov – MFK Vítkovice (880)
6. MFK Frýdek-Místek – SK Dynamo České Budějovice (758)
7. FK Ústí nad Labem – FK Fotbal Třinec (715)
8. FC Sellier & Bellot Vlašim – 1.SK Prostějov (416)

Na čele tabulky střelců Fortuna národní ligy není nic nového. Jednoznačně totiž zůstává ve vedení Jakub Plšek, který se sice v souboji proti Varnsdorfu neprosadil, ale i tak jeho náskok před druhým Alexanderem Jakubovem hájícím barvy Ostravy zůstává šestigólový. Na třetí místo statistiky se dotáhli Vojtěch Engelmann ze Žižkova, jenž skóroval ve třetím duelu za sebou, a také dvougólový střelec uplynulého pátku Tomáš Chorý z Olomouce. Na deseti brankách tak je kromě těchto dvou také jiný fotbalista pražského celku Tomáš Dočekal. Dvakrát se v minulém kole prosadil i varnsdorfský Fahrudin Durdević. Makedonec se tak letos dokázal prosadit celkem již pětkrát.

I minulé kolo Fortuna národní ligy bylo na brankové hody jako stvořené. Také proto nepřibylo moc brankář, kteří by zapsali do statistik čisté konto. Povedlo se to třeba vlašimskému Filipu Nguyenovi, jenž si proti Prostějovu připsal už šestou letošní nulu. Bez branky zvládl zápas i Zdeněk Křížek z Českých Budějovic. Díky desátému duelu bez inkasované branky tak Křížek zůstává na druhém místě statistiky za vedoucím Petrem Vaškem z Ostravy. Oba dělí dvě vychytaná čistá konta.

V jarní části Fortuna národní ligy zatím byla udělena za několik kol pouze jediná červená karta. Unikátní průměr soutěže nepošramotilo ani 22. kolo. Přesto byly některé zápasy bohaté na žluté karty. Například dohrávka mezi Ostravou a Pardubicemi přinesla hned sedm žlutých varování. Nejtrestanějším týmem kola bylo Táborsko, které ve Znojmě utrpělo kromě jednoznačné porážky 0:3 také pět žlutých karet. Souboj Opavy a Žižkova zase nepřinesl jediné napomenutí.