22.04.2017 | Petr Komárek | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: Pětigólová divočina ve Vítkovicích a na Žižkově a sokolovské smazání dvoubrankové ztráty

Foto: fkvarnsdorf.cz
Praha – Dvě pětigólové přestřelky nabídlo vložené 23. kolo Fortuna národní ligy. K první došlo na Městském stadionu ve Vítkovicích, kde domácí celek přemohl frýdeckomístecké Valcíře. O triumfu Vítkovic přitom rozhodla krásná akce, kterou přesně zakončil záložník Matěj. Místem konání druhým gólových hodů bylo hřiště pod žižkovským vysílačem. Favorizovaná Olomouc se tu na body pořádně nadřela, nakonec je však získala a díky ztrátě ostravského Baníku zvýšila svůj náskok na čele tabulky. Jiný Baník - sokolovský - se představil ve Varnsdorfu. V utkání sice prohrával 0:2, nepřízni vývoje hry se však dokázal vzepřít a nakonec - i díky vlastenci domácího Neuberga - vyválčil remízu 2:2.

A) Vítkovice o vedení dvakrát přišly, potřetí už si ho vzít nenechaly

Vítkovice na domácí půdě vyzvaly Frýdek-Místek. A prodloužily svou obdivuhodnou jarní fazónu. Již ve 12. minutě zápasu otevřel skóre útočník ostravského týmu Vladimír Mišinský a společně se spoluhráči mohl hrát v následujících minutách o poznání klidněji. Krátce před koncem prvního poločasu ale domácí o svůj těsný náskok přišli, za Frýdek se prosadil Berežný. Jenže svěřenci trenérského dua West-Kopecký si to nenechali líbit a ještě do přestávky znovu vedli, po úniku obráncům skóroval Matěj Fiala. Ani stav 2:1 ale na ukazateli skóre nevydržel, necelých deset minut po začátku druhého dějství jej dorovnal Hykel. Vítkovičtí však ani za této situace nesložili ruce v klín – byť více ze hry měli Valcíři - a přesně po hodině hry se dočkali gólové odměny. Fiala poslal z pravé strany vymazlený centr přímo na Hlavu Jana Matěje, který se zblízka nemýlil. Na tuto trefu už hosté plnohodnotnou odpověď nenašli. Nejblíže jí byl střídající Byrtus, ale vítkovický brankář Květon jeho dalekonosný pokus s problémy, ale přeci jen vytáhl na břevno. Ostravané tak udolali Frýdek-Místek 3:2 a stáhli opět čtrnáctý Sokolov. A jen pro doplnění – domácí MFK bodoval v šestém z dosavadních sedmi jarních soutěžních kol.

B) Olomouc uspěla pod vysílačem, ale jen o fous

Před utkáním s Olomoucí se fotbalisté Žižkova pyšnili velmi solidní výsledkovou bilancí. Pěti góly odstřelili Sokolov i Frýdek-Místek a na půdě silné Opavy také dlouho sahali po tříbodovém zisku. Pověst Pražanů neutrpěla na újmě ani poté, co rozhodčí jejich duel s lídrem druholigového pořadí ukončil, i když všechny body tentokrát putovaly s hosty na Hanou. Gólový účet zápasu ale otevřela domácí Viktoria. Na pas Podrazkého si naskočil volný Michal Pavlata, který si kolo předtím vstřelil smolný vlastenec, a rozvlnil síť za zády brankáře Buchty. Olomoučtí odpověděli po půlhodině hry – a ne jednou, nýbrž hned dvakrát. Nejprve po Chorého nápadité přihrávce vyrovnal Zahradníček a pět minut nato se útočník Tomáš Chorý změnil z nahrávače v úspěšného střelce. V 58. minutě navíc Sigma dokonala obrat. Petr využil liknavosti stopera Opluštila a předložil balon Chorému, který se na svou druhou branku v zápase moc nenadřel. Žižkov však lacině inkasovaný gól nepoložil a v závěru ještě duel zdramatizoval. Z levé strany se řítil na olomouckou branku střídající Zdeněk Volek a svůj průnik zakončil křížnou střelou, kterou Buchta zlikvidovat nedokázal. Domácí se snažili docílit i vyrovnávací trefy, skóre se však již neměnilo a Olomouc tak v přestřelce v hlavním městě uspěla v poměru 3:2.

C) Sokolov díky závěrečné čtvrthodině odvezl z Varnsdorfu bod

Góly v utkání Varnsdorfu se Sokolovem dlouho nepřicházely. Až těsně před uplynutím hodiny řádné hrací doby odčaroval toto pomyslné tabu obránce Severočechů Jan Neuberg, který těžil ze standardní situace od rohového praporku. Za deset minut bylo pro domácí tým ještě veseleji. Po faulu na Končala v hostující šestnáctce nařídil sudí pokutový kop, který Fahrudin Durdevič dokázal proměnit. Kdo by si však myslel, že si tento stav celek Sokolova uzemní, mýlil se. I Baník dostal možnost kopat penaltu a jeho kapitán a nejlepší střelec Petr Glaser stejně jako předtím na druhé straně Durdevič nezaváhal. Pro baníkovce to znamenalo gól naděje. Ta se navíc v 85. minutě stala z pohledu bodového zisku hostů realitou. Nešťastně se pod to podepsal autor první varnsdorfské branky Neuberg, jenž si do vlastní brány ztečoval pokus střídajícího Čiháka. Sokolov tedy bodoval i ve třetím utkání pod novým koučem Hejretem, z Varnsdorfu odjel s remízou 2:2.