22.04.2017 | Zdeněk Kamínek ml. | Zápas

Ústí nad Labem poprvé na jaře zvítězilo, porazilo Prostějov

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Netradičně v sobotní podvečer přivítali svěřenci Jiřího Skály v domácím prostředí Prostějov. Severočeši se dočkali první jarní výhry, která byla více než povinnou, pokud se Arma nechtěla namočit do bojů o záchranu. Za Ústí nad Labem se do černého trefili dvakrát Michal Zeman a Pavel Moulis, letos třetí čisté konto si do statistik připsal Zdeněk Zacharda.
45' Zeman
63' Moulis
83' Zeman
bez branek
47' Leibl
87' Miskovič
44' Alaverdašvili
59' Skwarczek
62' Malý
Sestavy
Zacharda – M. Zeman, J. Peterka, Pimpara, Leibl (54. Šnirc) – Kateřiňák, Martykán (84. Miskovič) – Moulis, Pouček (87. P. Výborný), Pícha – Jindráček
Na lavičce: Tvrdoň, Gilián, Vaněk, Procházka
Trenér: Jiří Skála
Neoral – Machynek (80. Hirsch), Malý, Schuster, Rus – Hladík, Alaverdašvili (69. Sečkář), Pančochář, Skwarczek, Fládr – Píchal (69. Čtvrtníček)
Na lavičce: Halouska, Zapletal, Elšík
Trenér: Petar Aleksijevič
Rozhodčí: Ginzel – Flimmel, Fišer • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 521

Komentář

Zápas se začal vyvíjet lépe pro domácí, když do první vážnější brankové příležitosti se v sedmé minutě dostal Jan Martykán. Záložník Ústí nad Labem ale recept na Dominika Neorala nenalezl. Na hrací ploše se jiskřilo o čtrnáct minut později, kdy David Píchal zakopl míč, který zjevně přešel postranní čáru. Rozhodčí úmyslné jednání útočníka Prostějova kartou neřešil, emoce následně neskryl domácí kouč Jiří Skála, kterého musel uklidňovat asistent rozhodčího.

V minutě třicáté deváté se balón odrazil do tutové šance k Jakubu Píchovi, který si vylámal zuby na prostějovském brankáři. Za pět minut si vysloužil George Alaverdašvili žlutou kartu, když zmařil slibně se rozvíjející ofenzivní akci soupeře. Nedisciplinovanost hostujícího záložníka potrestal v první minutě nastavení Michal Zeman, jenž dorazil míč za brankovou čáru po zahrání přímého volného kopu Pavlem Moulisem.

Druhý poločas nezačal dobře pro Michala Leibla, který nejprve inkasoval žlutou kartu a v padesáté třetí minutě musel za pomoci lékařů kvůli zranění odejít z hrací plochy. V minutě šedesáté třetí se domácí prosadili podruhé, z bezprostřední blízkosti se po přihrávce Ivana Šnirce nemýlil Pavel Moulis.

V minutě devětašedesáté jásali domácí příznivci znovu, ale zbytečně. Pavel Moulis sice za asistence Jiřího Kateřiňáka prostřelil Dominika Neorala, branka ale nebyla uznána kvůli ofsajdu. Regulérního gólu se obecenstvo dočkalo až za dalších třináct minut, kdy se Michal Zeman zapsal podruhé do listiny střelců, když lobem donutil hostujícího hájce svatyně vytáhnout třetí míč ze své brány. Zbytek zápasu si Severočeši pohlídali a vybojovali první tříbodový zisk v jarní části sezóny.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): "První jarní vítězství nás těší, čekali jsme na něj dlouho. Věděli jsme, že nás nečeká jednoduché utkání, Prostějov, přestože se v tabulce nachází na poslední pozici, nepůsobí špatně. Předchozí zápas s Opavou odehrál velice dobře, jedná se o soupeře, který nemá co ztratit a snaží se hrát útočně a otevřeně. Bylo důležité, že jsme proti větru vstřelili v nastavení prvního poločasu vedoucí gól. Nicméně smekám před soupeřem, který bojuje a rve se o každý prostor na hřišti. Tříbodový zisk byla pro nás v sobotu povinnost. V Táborsku jsme záměrně nechali odpočívat některé hráče, kteří byli v ohrožení karet, Michal Zeman nejel vůbec, aby si odpočinul, protože odehrál všechna utkání. Proti Prostějovu se vykartoval pouze Michal Leibl, který ale skončil v nemocnici a je zraněný. Jedeme téměř v plné síle do Vítkovic a jsem rád, že hráči v takto těžkém střetnutí udrželi disciplínu. Co se týče dvacáté první minuty, s asistentem rozhodčího jsme si o přestávce řekli, že emoce k fotbalu patří a ve finále jsme se tomu zasmáli. Stav byl 0:0, chceme, aby míč byl ve hře a ne létal v autu."

Petar Aleksijevič (1.SK Prostějov): "Chtěli jsme s Ústím nad Labem hrát rovnocenně. Věděli jsme, že se Armě nedaří čeká a bude se na nás chtít chytnout. Podle mého názoru jsme odehráli slušný první poločas, kdy jsme si vytvořili několik situací, ale kvůli špatné přihrávce jsme se ke koncovce nedostali. Na druhou stranu musím uznat, že nás podržel v bráně Dominik Neoral, který předvedl několik dobrých zákroků. Smolně jsme obdrželi první branku po odrazu. Když dostanete gól do kabiny, na psychice to v naší situaci nepřidá. Myslím, že kluci v rámci možností odevzdali, co mohli. Ústí nad Labem vyhrálo zaslouženě. Do sestavy zapojujeme hráče, od kterých potřebujeme, aby nasbírali zkušenosti a zúročili je v příští sezóně v nižší soutěži. Ligu chceme dohrát důstojně."