22.04.2017 | Miroslav Fantal | Zápas

Sigma se přiblížila postupu do ligy, proti Vítkovicím jí stačila trefa Chorého

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – Asi nikdo již nepochybuje o tom, že by po letošní sezóně neměli na Hané slavit postup mezi fotbalovou elitu. V domácím zápase byli Olomoučtí po celé utkání lepším týmem, svého soupeře jasně přehrávali. Ačkoli se gólově prosadili pouze jednou, na zisk tří bodů to proti Vítkovicím stačilo. Zatímco branka Chorého posunula Hanáky ještě blíže postupu do nejvyšší soutěže, hosty pozastavila ve spanilé jarní jízdě za záchranou.
30' Chorý
bez branek
bez karet
90' Honiš
Sestavy
Reichl – Štěrba, Škerle, Radaković, Vepřek – Zahradníček (84. Buchvaldek), Houska, Plšek, Falta (90+1. Habusta) – Petr (61. Manzia) – Chorý
Na lavičce: Buchta, Jemelka, Antl, Yunis
Trenér: Václav Jílek
Květon – Cverna, Honiš, Mikula, Prajza – Hlavsa (56. Gebert), Vaněk, Fiala, Matěj (75. Řezáč) – M. Kovařík (46. Szotkowski), Mišinský
Na lavičce: Nemrava, Hruzík, Pavelka, Juřena
Trenér: Roman West a Ivan Kopecký
Rozhodčí: Houdek – Mokrusch, Petřík • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 2177

Komentář

V souboji celků s aktuální nejlepší formou v soutěži se na první větší příležitosti příliš dlouho nečekalo. Už po sedmi minutách hry měl úvodní trefu na kopačce Chorý, jehož pokus po rohovém kopu z brankové čáry vykopával Mišinský. Hosté se k prvnímu ohrožení domácí svatyně dostali po úvodní čtvrthodince. Po pravé straně pláchl svým protivníkům Fiala, kterého vzápětí skvělým zákrokem vychytal Reichl.

Poté bylo zase horko před brankou Vítkovic. Nejprve se do míče z osmnácti metrů opřel Houska, jehož projektil zastavila horní branková konstrukce. O chvíli na to se k míči na malém vápně dostal Plšek, ale nejlepšího střelce soutěže tentokrát zastavil dobře postavený Květon. A když o pár minut později byl vítkovický brankář již překonaný, před Štěrbou odklidil míč na rohový kop obránce soupeře.

Hanáci se ale v první půli branky přeci jen dočkali. Po půlhodině hry si na svižný centr z pravé strany naběhl Tomáš Chorý, na jehož umístěnou hlavičku k pravé tyči nedokázal gólman Ostravanů zareagovat.

I ve druhé půli byl jasně lepším týmem ten olomoucký, nicméně tolik gólových příležitostí jako v prvních pětačtyřiceti minutách k vidění nebylo. Hanáci sice měli územní převahu a soupeře přehrávali, téměř většině akcí ale chyběla finální přihrávka, respektive přesnější zakončení.

Po více jak hodině hry mohl zisk tří bodů přiblížit domácímu celku nový muž na trávníku Manzia. Chorý v šestnáctce vybojoval míč pro svého spoluhráče, který tvrdou ránou z deseti metrů minul pravou stranu vítkovické svatyně. Nutno však dodat, že střela byla tečovaná. Oba aktéři této situace pak ještě jednou hostující branku ohrozili. Po sklepnutí Plška se z voleje do míče opřel Chorý, jehož bombu Květon vyrazil k Manziovi. Ani on ale svým pokusem vítkovického brankáře nepřekonal.

Těsné vítězství o jedinou branku domácí celek uhájil, Vítkovičtí se v závěru marně snažili domácí svatyni jakkoli ohrozit.