24.04.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 24. kola FNL: Sokolov konečně vyhrál, Olomouc krůček od postupu

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Praha – Čtrnáct zápasů čekali fotbalisté Baníku Sokolov na vítězství ve Fortuna národní lize. Povedlo se jim to v domácím duelu s Třincem a díky tříbodovému zisku tak odskočili předposledním Vítkovicím na rozdíl čtyř bodů. Právě nováček soutěže byl dalším soupeřem vedoucí Olomouce, která si opět připsala do tabulky tři body a jednoznačně směřuje do nejvyšší české soutěže. Teoreticky může slavit postup již v příštím kole.

V nečekané a především nepříjemné šlamastice boje o záchranu se po mizerném vstupu do jarní části Fortuna národní ligy ocitli fotbalisté Sokolova. Baník čekal před soubojem s Třincem na výhru již čtrnáct kol a proti týmu, který ještě v této sezoně venku nevyhrál, už nutně potřeboval zabrat. Domácí se proto pustili do svého soupeře s velkou chutí. Už v sedmé minutě pospíchal směrem k Palečkovi Provod, ale jeho pokus vykopl z brankové čáry třinecký obránce. Tlak Sokolova sice neustával, ale na druhé straně se mohl po rohu prosadit Reintam, jehož hlavička z dobré pozice však úspěšná nebyla. Po čtvrtině zápasu mohl otevřít skóre domácí Medveděv, ale Paleček byl opět proti. Nicméně ani Třinečtí úplně nerezignovali na útok. Motyčka však dobrou možnost zazdil střelou doprostřed brány. Jediný gólový moment zápasu se tak zrodil těsně před pauzou. S dělovkou Zorvana měl Paleček plné ruce práce, ale míč vyrazil, následná dorážka Dvořáka se však již ujala. Ač úvod druhé půle patřil spíše Třinci, šance měli především domácí baníkovci. Vondráček a Valenta ale po centrech Glasera nebyli úspěšní. Podobně pak dopadl i sám kapitán Sokolova, který postrašil Palečka nebezpečnou střelou. Třinec si naopak už pořádnou možnost k vyrovnání nevypracoval a Baník tak po dlouhé době dosáhl na tříbodový zisk, který mu dává v tabulce trochu více klidu.

Prozpěvovat si nemohou ani ve Varnsdorfu. Severočeský tým, který před dvěma lety končil mezi elitními dvěma týmy soutěže, se po sérii nedobrých výsledků také nebezpečně přiblížil pásmu sestupu. Bodovat ve Vlašimi navíc není lehkým úkolem v letošním ročníku Fortuna národní ligy i pro týmy zvučnějších jmen. Utkání to bylo pro Varnsdorf v mnoha ohledech typické. Severočeši nehráli špatně, v prvních minutách zahrávali i celou řadu rohových kopů, ale jako první udeřili fotbalisté soupeře. Hašek kolmicí za obranu vybídl ke skórování Hadaščoka a Blaničtí rytíři se dostali do vedení 1:0. Srovnat skóre mohl zanedlouho Durdević, ale tomu sebral radost dobrým zákrokem Piško. A tak se mohlo měnit skóre opět na straně domácích. Hadaščok sice dostal míč do sítě, podle rozhodčích však s přispěním drobného ofsajdu. Hadaščok navíc hned zanedlouho musel vynuceně střídat. Jak to tak bývá, druhý poločas už tolik vzruchu nepřinesl. Domácí celek byl s výsledkem spokojený, do kombinace Varnsdorfu se zase vkrádala nepřesnost. Za zmínku tak stála pouze akce Bláhy, po jehož centru mohl na vzdálenější tyči zakončovat skluzující Bílek, ale na míč nedosáhl. Když nepřidal gól v samotném závěru ani na druhé straně Hašek, spokojila se Vlašim s výhrou 1:0. Ta ji posunula již na čtvrté místo tabulky.

Souboj odlišně naladěných týmů se odehrál ve Frýdku-Místku. Zatímco Valcíři měli po posledních duelech ke spokojenosti hodně daleko, Pardubice vyválčily z posledních čtyř zápasů skvělých osm bodů a trochu utekly ze sestupového pásma. Podle těchto not se odehrával i začátek střetnutí. Východočeši sice byli aktivnější, ale velké šance si nevytvořili. Diváky trochu zvedla ze sedadel akce hostujících Řezníčka a Kayamby, ale druhý jmenovaný branku vůbec netrefil. O něco později svedl Kayamba souboj s brankářem Prepslem a opět jako vítěz neodešel. Právě africká akvizice v dresu Pardubic se starala o největší vzruch na trávníku. Jeho další smělý pokus ve druhém poločase pelášit na Prepslovu bránu včas utnul zdvižený praporek pomezního signalizující ofsajd. Pak se přece jenom dostali častěji k zakončení i Valcíři. V poslední dvacetiminutovce o sobě dal vědět Petr Ševčík, ale dopadl stejně jako Nicolas Šumský, který byl patrně nejviditelnějším mužem koncovky duelu. Právě Šumský rozehrával těsně před pokutovým územím přímý kop, ale neporadil si s ním dobře a bránu přestřelil. Gól nakonec branku nepřinesl a Valcíři tak alespoň ukončili sérii čtyř proher v řadě. Pardubice si zase připsaly další důležitý venkovní bod v boji o přežití.

První jarní výhru už konečně chtěli vybojovat fotbalisté Ústí nad Labem a zároveň si tak před závěrečnými boji ve Fortuna národní lize zajistit klid. Proti komu jinému by se to mělo povést, než proti Prostějovu, který je suverénně nejhorším týmem soutěže, což platí i na venkovních hřištích, kde nováček soutěže vybojoval doposud všehovšudy jen jeden bod. Arma chtěla roli favorita zápasu potvrzovat od samého začátku. K nebezpečné dorážce se dostal Martykán, ale Neoral tentokrát ještě dokázal podržet svůj tým. Další tlak Ústeckých se povětšinou tříštil na pozorné prostějovské obraně, ale přece jenom se domácí dočkali ještě před odchodem do šaten. Pícha ve velké šanci ještě nechal vyniknout prostějovského gólmana, ale po přímém kopu Moulise se dorážkou prosadil Zeman. Druhý poločas začal o poznání opatrněji, ale Severočeši měli zápas pod kontrolou. Potvrdilo se to krátce po hodině hry, kdy Šnirc uvolnil Pavla Moulise a ten si poradil i s Neoralem. Další gól pak Moulisovi nebyl právě kvůli ofsajdu uznán, ale Ústí se nakonec mohlo radovat ještě jednou. Lob Zemana stanovil konečné skóre utkání na 3:0. Vítězové se tak v tabulce posunuli již na deváté místo, Prostějov může mít již v příštím kole jistotu sestupu do MSFL.

Rozjeté Vítkovice bojující o záchranu byly dalším soupeřem suverénně vedoucího mužstva tabulky z Olomouce. Hanáci dělají mílové kroky směrem do nejvyšší české soutěže a zvítězit proti předposlednímu týmu tabulky měla být přímo povinnost. Ve velké formě hraje v posledních zápasech Tomáš Chorý, jenž se mezi střelci celé soutěže posunul již na druhé místo. Jeho první příležitost již po sedmi minutách vykopával z brankové čáry Mišinský. Také hosté však měli v úvodu jednu dobrou šanci. Fiala se vřítil s míčem až do vápna, ale ztroskotal na Reichlovi. Jenže pak zase tlačila Sigma. Houskovu radost překazilo po parádní střele břevno, Plška posléze zastavil Květon, jenž odolal i šanci Štěrby. Velký tlak však nakonec ve vedoucí gól favorita vyústil. Proti hlavičce Chorého již byl gólman Květon krátký. Obrázek hry nezměnil ani druhý poločas, byť se stejně jako ten předchozí odehrával jasně v režii Hanáků. Pořádnou šanci si vytvořil až Manzia, kterého oslovil Chorý, ale tečovaný pokus útočníka z Konga skončil vedle brány. Chorý pak v závěru svou druhou trefu nepřidal, a tak se lídr tabulky musel spokojit s hubeným vítězstvím 1:0. Šest kol před koncem však zůstává náskok na třetí Opavu ve výši třinácti bodů a zanedlouho by tak Sigma mohla slavit zasloužený postup. Vítkovicím se naopak záchrana vzdálila.

Jeden ze šlágrů kola se hrál tentokrát ve Znojmě, kam zavítal v posledních zápasech velmi produktivní Žižkov. Pražané dokázali v posledních pěti duelech skórovat hned patnáctkrát a také z tohoto důvodu se měla obrana Jihomoravanů na co těšit. Utkání začalo pěkně zostra a gólman Doleček musel brzy zasahovat proti hlavičce Dočekala. Zanedlouho se již skóre ve prospěch Žižkova měnilo. Engelmann si vyměnil míč s Pavlatou a poslal Viktorku do vedení. Hned za dvě minuty ale bylo vyrovnáno. V pokutovém území vybojoval faul Teplý a sám postižený penaltu dokázal i proměnit. Gólový festival ovšem pokračoval i v dalším průběhu první půle. Znojemský Teplý, ani na druhé straně Dočekal sice své šance neproměnili, ale po Šanderově nabídce na střed dokázal skórovat Podrazký. Přesto Pražané s náskokem do šaten neodcházeli. Klíma místo přihrávky spoluhráčům zvolil střelu, na kterou si sice gólman Hrubeš sáhl, ale míči v cestě do sítě již nedokázal zabránit. Druhá půle se té předchozí nemohla vyrovnat. Pokusy Motala a na druhé straně Podrazkého v síti neskončily. Nutno podotknout, že zejména ten v podání žižkovského středopolaře stál za zmínku. S remízovým výsledkem nepohnul ani Klíma, proti němuž zvládl vyběhnout Hrubeš. Remíza 2:2 tak byla spravedlivým vyústěním zápasu.

V neděli byly na programu ještě dva zápasy. A oba se hrály na půdě aspirantů postupu mezi českou klubovou elitu. Druhá Ostrava hostila Táborsko a po ztrátách s Pardubicemi a v Českých Budějovicích potřebovala nutně bodovat naplno. I přes nepříliš pohledný úvod byly k vidění v začátku dobré možnosti. Helešic ale tísněn dvěma zadáky soupeře nemířil přesně, Mondek zase poslal míč vysoko nad. Ve dvanácté minutě to ale byl právě Mondek, který se ideálně uvolnil na pravé straně, našel hlavu Jakubova, ale ten zakončil těsně vedle. Domácí byli v těch momentech lepším týmem a přicházely i další příležitosti. Po půlhodině hry střílel zblízka Jakubov, ale našel pouze místo, kde byl připravený Toma. Právě jeden z nejlepších podzimních střelců Alexandr Jakubov hrál hlavní part i v další nebezpečné akci svého týmu, když jeho přihrávku před branku srazil jeden ze skluzujících hráčů Táborska možná rukou, ale sudí penaltu nenařídil. Ostrava se nakonec dočkala před koncem první půle. Po akci Jakubova a Suse přišel centr prvně jmenovaného do šestnáctky, který propadl až na protilehlý roh malého vápna k Hlinkovi, který ho napálil do sítě. Ve druhém poločase se už Baníku tolik nedařilo. Po rohovém kopu vznikl závar před pokutovým územím, který zakončoval ranou z otočky hostující Navrátil, ale balon proskákal vedle. Na druhé straně zase Sus uvolnil do obrovské šance Mičolu, který však tváří v tvář Tomovi mířil nad. V závěru tak bylo rušno hlavně před Vaškem. Džafić nejprve v dobré pozici ve vápně přestřelil, následně se Jihočeši dožadovali penalty, kterou jim však sudí Dubravský v nastavení nezapískal. Zajímavý zápas tak skončil těsným vítězstvím druhého celku tabulky.

Vzhledem k ostravskému vítězství tak potřebovala uhrát tři body také Opava. Soupeřem Slezanů byly České Budějovice, které dokázaly ve čtvrteční dohrávce předchozí kola sebrat Baníku Ostrava dva body. Opavští na svého soupeře vlétli tak, jak se sluší a patří a brzy se mohli dostat do vedení. Žídek ale hlavičkoval jen do boční sítě a po dobré možnosti Kuzmanoviće zachraňoval svůj tým za překonaného Křížka na brankové čáře Novák. Tlak Slezanů neubíral na intenzitě a přicházely další šance. Akci Zapalače a Smoly zakončil druhý jmenovaný dobře, ale Křížek nepustil míč do sítě. Gólman Dynama se pak vyznamenal i proti nebezpečnému pokusu z kopačky Jursy. To, co se domácím nepovedlo v prvním poločase, zvládli zkraje druhého pokračování zápasu. Smola byl ve vápně faulován a sudí Franěk nařídil pokutový kop. Toho se zhostil spolehlivý exekutor Schaffartzik a poslal svůj tým do vedení. Následně se situace na trávníku uklidnila a na další opravdu zajímavé okamžiky se muselo čekat až do poslední desetiminutovky zápasu. V té se jako první prosadil Jurečka, který využil skvělého pasu za obranu a přidal druhý opavský gól. Definitivní razítko pod výhru domácích pak mohl hlavou přidat Smola, ale branku nedokázal trefit. Přesto o vítězi rozhodnuto bylo. Hosté byli směrem dopředu bezzubí, což sice změnila poslední akce zápasu, kdy se po centru Fundy odrazil míč k Benátovi a ten překonal z úhlu Fendricha, ale na bodový zisk to nestačilo, protože prakticky hned po chvíli sudí Franěk ukončil zápas. Bodový rozdíl mezi Ostravou a Opavou tak zůstává stejný.