25.04.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 24. kola FNL: Sokolov po čtrnácti duelech konečně vyhrál

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Praha – Fotbalisté Sokolova výrazně zvýšili svou šanci na záchranu ve Fortuna národní lize, když na domácí půdě dokázali porazit mužstvo Třince 1:0. Patnácté Vítkovice totiž podle očekávání padly na půdě první Olomouce a na záchranu v tuto chvíli ztrácí již čtyři body. V boji o druhé místo uspěly favorizované celky Ostravy a Opavy, které si proti celkům z jihu Čech připsaly tříbodové zisky.

Mílové kroky do nejvyšší české soutěže dělá Olomouc. Sigma zvládla i duel s rozjetými Vítkovicemi a již v příštím kole může slavit postup. Hosté naopak poprvé po šesti duelech padli a záchrana se jim vzdálila. Toho využil Sokolov, který po čtrnácti zápasech půstu konečně naplno zabral a porazil Třinec. Svěřenci trenéra Jiřího Nečka jsou jedním ze dvou týmů, který venku ještě nevyhrál. Nejlepším domácím celkem soutěže zůstává Ostrava, která zdolala hubeným výsledkem Táborsko 1:0. Po předchozích domácích ztrátách naopak zabrala Opava. Po čtyřech zápasech bez výhry před vlastním publikem zdolali Slezané České Budějovice. Jihočeši tak v tomto tisíciletí ještě v Opavě nezvítězili.

Poprvé od 4. listopadu 2016 dokázali fotbalisté Frýdku-Místku udržet čisté konto, čímž ukončili čtyřzápasovou sérii proher. S bodem ovšem budou spokojeny i zachraňující se Pardubice, které venku počtvrté v řadě neprohrály. Poprvé na jaře si mohli zakřičet fotbalisté Ústí nad Labem, kteří zdolali beznadějně poslední Prostějov. Hosté tak již v příštím kole mohou mít jistotu návratu do MSFL. V pátém zápase po sobě dokázal alespoň dvě branky vstřelit Žižkov, leč k výhře to zase nevedlo. Ve Znojmě uhráli Pražané remízu 2:2. Jihomoravané tak neprohráli popáté v řadě. Na čtvrté místo se vyhoupla Vlašim, která přehrála tápající Varnsdorf. Severočeši z posledních pěti duelů uhráli jen bod a mohou mít sestupové trable.

Oproti předchozím dvěma kolům Fortuna národní ligy se tentokrát s brankami šetřilo. Hned čtyři duely nabídly hubený výsledek 1:0 pro domácí celek, v souboji Frýdku-Místku s Pardubicemi se dokonce na gól čekalo marně. Brankově nejvýživnější zápas, možná přesněji řečeno poločas, přinesl souboj mezi Znojmem a Žižkovem, který v úvodních pětačtyřiceti minutách nabídl čtyři branky. Remízu 0:0 naposledy 31. března zaznamenala mužstva Českých Budějovic a Ústí nad Labem. Průměr kola měl hodnotu 1,75 branky na utkání, celosoutěžní hodnota mírně poklesla na současných 2,80 branky na utkání.

Divácký průměr uplynulého kola Fortuna národní ligy opět obstaraly především celky hrající na Moravě a ve Slezsku. Na stadionech Ostravy, Opavy a Olomouce se tentokrát na tribunách sešlo celkem 8 964 diváků. Na žádném jiném stadionu se již návštěva nevyšplhala přes 600 diváků. Vzhledem k víkendovému termínu a o poznání lepšímu počasí, než jaké panovalo v průběhu týdne, to bylo přece jenom zklamání. Celkově se tak sešlo ve všech osmi zápasech 11 540 diváků, na jeden stadion to průměrně dává číslo 1 442.

Přehled divácké návštěvy 24. kola:

1. FC Baník Ostrava – FC MAS Táborsko (3 934)
2. Slezský FC Opava – SK Dynamo České Budějovice (2 853)
3. SK Sigma Olomouc – MFK Vítkovice (2 177)
4. 1.SC Znojmo FK – FK Viktoria Žižkov (596)
5. FK Baník Sokolov – FK Fotbal Třinec (545)
6. FK Ústí nad Labem - 1.SK Prostějov (521)
6. MFK Frýdek-Místek – FK Pardubice (521)
8. FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Varnsdorf (393)

Nejlepším střelcem jarní části Fortuna národní ligy zůstává i nadále olomoucký Tomáš Chorý. Svůj sedmý zářez v kalendářním roce 2017 zaznamenal v duelu proti Vítkovicím a pomohl tak své Sigmě k dalším důležitým třem bodům. Na čele celkového pořadí zůstává jeho kolega z týmu Jakub Plšek, ten ovšem neskóroval již ve třech po sobě jdoucích zápasech. Na jedenáct branek se po víkendu dostali opavský exekutor penalt Jan Schaffartzik a žižkovský Vojtěch Engelmann, jenž se na jaře trefil pošesté. Jediným dvougólovým střelcem kola se stal ústecký Michal Zeman. Jeho zásahy přispěly k první jarní výhře Army nad Prostějovem 3:0.

Po delší době přibylo brankářů s vychytaným čistým kontem, 24. kolo Fortuna národní ligy jich přineslo celkem sedm. Mezi nimi se ocitl i lídr této statistiky, ostravský Petr Vašek. Jeho náskok před druhým mužem pořadí Zdeňkem Křížkem z Českých Budějovic vzrostl na tři vychytaná čistá konta. Gólman Jihočechů tentokrát inkasoval dvakrát na půdě silné Opavy. Směrem vzhůru stoupají tabulkou nenápadní Filip Nguyen z Vlašimi a Milan Knobloch z Pardubic. Oba mají na svém kontě již sedm nul. Varnsdorfský Radek Porcal naopak ani při dalším pokusu první čisté konto nepřidal.

Zatímco s červenými kartami se na jaře ve Fortuna národní lize výrazně šetří, zaměříme se na žluté karty. Nejslušnějšími týmy této soutěže jsou aktuálně České Budějovice společně s Olomoucí. Obě tato mužstva zatím inkasovala jenom 38 žlutých karet. Nejhorším v této statistice je Frýdek-Místek se 62 udělenými žlutými kartami. Mezi jednotlivci mají na svém kontě osm žlutých Vojtěch Machek ze Sokolova, který toto kolo pauzíroval, a Michal Skwarczek z Prostějova, jenž osmé žluté varování inkasoval právě na půdě Ústí nad Labem.