28.04.2017 | Petr Komárek | Preview kola

Preview 25. kola: Na scéně Fortuna národní ligy dojde na Víkend otců i Šlágr měsíce

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Praha – Dvě význačné akce čekají Fortuna národní ligu v rámci jejího 25. kola. Na sedmi stadionech, kde se od pátku do neděle odehrají jednotlivé zápasy, proběhne Víkend otců. Některé kluby proto pro své příznivce připravily speciální doprovodné programy. Ještě větší náboj bude mít duel v metropoli. Černý kůň jara Viktoria Žižkov vyzve Baník Ostrava, jejich zápolení má vizitku Šlágru měsíce dubna.

V následujících třech dnech se však uskuteční pouze šest druholigových zápasů. Ten mezi Českými Budějovicemi a Vlašimí se po dohodě obou klubů odložil. Důvodem tohoto kroku je infekční epidemie v kádru Dynama. Ke zveřejnění informací o náhradním termínu utkání zatím nedošlo. Špatné počasí pak učinilo nezpůsobilou hrací plochu na stadionu Rudolfa Labaje v Třinci, kde měli domácí fotbalisté v sobotu dopoledne přivítat v derby nedaleký Frýdek-Místek. Hrát se bude v náhradním termínu, a sice 2. května s výkopem v 17 hodin.

Kolo tak zahájí ten nejpovolanější. Lídrovi tabulky Olomouci už k jistotě postupu do první ligy neschází mnoho. Další podstatný krok mohou svěřenci Václava Jílka učinit na domácím trávníku proti Sokolovu. Podle kouče Sigmy se dá očekávat, že Baník bude na Hané vycházet ze zabezpečené defenzívy. Ovšem nejen to. „Na druhou stranu si myslím, že lze předpokládat, že to bude jiné ve srovnání s Vítkovicemi. Ty to měly hodně postavené na defenzivním bloku, Sokolov disponuje trošku útočnější, odvážnější projevem,“ uvedl Jílek pro sigmafotbal.cz. Duel Olomouc-Sokolov začne v pátek v 18 hodin a živým přenosem na svém webu ho zprostředkuje sázková kancelář Fortuna.

Naděje Prostějova na záchranu ve druhé lize už mají spíše teoretickou podobu. V sobotu od 10.15 se Hanáci představí na půdě Pardubic, které se stejně jako oni nacházejí v dolní části soutěžního pořadí. Lodivod Východočechů Jiří Krejčí ujišťuje, že jeho tým Prostějovany nepodcení. „„Sledoval jsem poslední dvě utkání Prostějova, domácí proti Opavě a duel ve Vlašimi. V obou případech se ukázalo, že prostějovská hra v poli je velmi dobrá, ale tým selhává v koncovce. Kdyby dávali svoje šance, mohli bodovat,“ varuje Krejčí v ohlase na klubovém webu Pardubic, že v sobotu do města perníku jako soupeř nepřijedou žádná ořezávátka. Souboj třináctého se šestnáctým mužstvem tabulky přinese živě web Sázkové kanceláře Fortuna.

Ve stejný den a čas dojde na pomyslný zlatý hřeb kola. Pro žižkovské prostředí v netradičním termínu na sebe na hřišti pod vysílačem narazí domácí Viktoria a Baník Ostrava . „Čeká nás nepříjemný soupeř, který víří vodu v horní části tabulky. Na jaře Žižkov začal dávat hodně gólů. Hraje velice agresivně, bojácní hráči nemají na hřišti v jeho sestavě místo. Budou napadat, budou hrát agresivně,“ tuší prostřednictvím svého výroku na fcb.cz ostravský kormidelník Vlastimil Petržela. „Ale máme na ně taktiku a víme, co chceme hrát. Chceme hrát aktivně, nahoře a chceme se prosadit střelecky,“ dodává jedním dechem. Pražené, kterým se na jaře daří, se na duel s atraktivním sokem těší. „Kvůli takovým zápasem fotbal hrajeme,“ nezastírá na klubovém webu trenér David Vavruška. „Baník má díky své kvalitě nakročeno do první ligy, kam určitě patří. Jestli tedy někdo musí a bude pod tlakem, tak je to určitě Baník. Na zápas jsme natěšení a pevně věřím, že i dobře připravení. Snad se nám povede, ačkoliv nás nečeká nic jednoduchého,“ říká také. Zápas, jenž dostal označení Šlágr měsíce, odvysílá živě kanál České televize ČT Sport. Sázková kancelář Fortuna ho zase nabídne na svých internetových stránkách.

Program 25. kola Fortuna národní ligy se v sobotu také zavře. Poslední tři duely startují shodně v 17 hodin. Opavu, povzbuzenou domácí výhrou nad Českými Budějovicemi i postupem do finále MOL Cupu přes Mladou Boleslav, čeká přestavení na hřišti Táborska.  To má za sebou utkání s regionálním rivalem Slezského FC Baníkem Ostrava, v němž nepodalo vůbec špatný výkon a prohrálo nejtěsnějším možným rozdílem 0:1. Na Městském stadionu v Ostravě se však tentokrát jako domácí celek nepředvede Baník, ale Vítkovice. Rozjetou družinu trenérů Westa a Kopeckého skolila po delší době teprve v minulém kole olomoucká Sigma. Jestli vítkovické tažení vstříc druholigové záchraně zastavila, nebo jen přibrzdila, ukáže zápas MFK s Ústím nad Labem. Arma může v Ostravě navázat na svou první jarní ligovou výhru, které dosáhla doma s Prostějovem.

Na sever Čech – do Varnsdorfu - přijede Znojmo. „Varnsdorf pracuje s mladým mužstvem. V domácím prostředí nemá dobrou statistiku, což může být i tím, že se teď výsledkově trápí. Doufám, že se nechytí na nás,“ říká pro 1scznojmo.cz kouč Jihomoravanů Radim Kučera a poukazuje na protivníkovy přednosti: „Co jsem viděl, tak je Varnsdorf pracovitý a snaživý tým, který hraje s velkou zarputilostí.“ Znojemští však na opačném konci republiky chtějí naplno bodovat. „Věřím, že se právě v pracovitosti, snaze a zarputilosti soupeři vyrovnáme a budeme hrát svoji hru,“ uvažuje Kučera. 

S 25. kolem Fortuna národní ligy je také spjatá událost s názvem Víkend otců. Pětice klubů – Pardubice, Žižkov, Třinec, Táborsko a Varnsdorf – si proto pro své fanoušky připravila speciální doprovodné programy. Čeho se budou týkat, zjistíte na tomto  odkaze. Pobavit se přitom můžete i přímo s Fortuna národní ligou. „Vyfoťte se se svým tátou či jiným členem rodiny na zápase druhé nejvyšší soutěže během Víkendu otců, nahrajte fotografii pod facebookový příspěvek na www.fnliga.cz/vikendotcu či přímo na facebook Fortuna národní ligy, a uveďte, kterému klubu fandíte,“ zní oficiální popis soutěže, ve které může jeden šťastlivec vyhrát čtyři vstupenky na kvalifikační utkání MS 2018 mezi Českem a Německem. Další soutěžící se pak mohou těšit na klubové ceny v podobě permanentek a šál oblíbeného týmu. Podrobné informace – pravidla soutěže nevyjímaje – najdete ZDE.