28.04.2017 | Miroslav Fantal | Zápas

Hanáci jsou jednou nohou v první lize, doma přehráli trápící se Sokolov

Foto: sigmafotbal.cz
Olomouc – Už tuto sobotu může být znám první postupující do nejvyšší soutěže. Olomoucká Sigma si pátečním vítězstvím proti Sokolovu zajistila šestnáctibodový náskok na třetí Opavu. A pokud slezský celek nezíská v duelu s Táborskem ani bod, mohou na Hané propuknout postupové oslavy. Do nejvyšší soutěže by se Olomouc vrátila po roce.
23' Štěrba
36' Čermák (vl)
bez branek
43' Manzia
83' Čermák
Sestavy
M. Buchta – Štěrba, Škerle, Radaković, Vepřek – Zahradníček, Houska, Plšek, Manzia (79. Látal) – Petr (86. Habusta) – Chorý (71. Yunis)
Na lavičce: Reichl, Jemelka, Antwi, Sladký
Trenér: Václav Jílek
Belaň – Medvěděv, Vondráček, Sadílek, Čermák – Zorvan, Čihák, Glaser (76. Dobrotka), Provod (71. Krajačić) – Jakub Dvořák II., Mejdr (64. Valenta)
Na lavičce: Šiman, Strada, Vokáč, Přeučil
Trenér: Vítězslav Hejret
Rozhodčí: Severýn – Dobrovolný, Batík • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 1594

Komentář

Prvních dvacet minut duelu, díky kterému mohli Hanáci rozhodnout o postupu mezi elitu, příliš zajímavých momentů nepřineslo. V chladném počasí jako první zahřál diváky povedenou střelou z dvaceti metrů Houska, proti jehož projektilu se musel tasit efektním a zároveň efektivním zákrokem Belaň. Dobrý pocit ze zásahu ale sokolovskému gólmanovi dlouho nevydržel, z následného rohového kopu poslal domácí z voleje do vedení Jan Štěrba.

Hanáci byli i nadále aktivnějším celkem a na branku Baníku se řítil jeden útok za druhým. Po pětatřiceti minutách musel Belaň na zem po střeleckém pokusu Zahradníčka, o pár vteřin později už ale kapituloval podruhé. Centr z levé strany dotlačil za brankovou čáru Tomáš Chorý. Olomoučtí poté ještě několikrát prověřili pozornost gólmana soupeře, který si ale se všemi pokusy do poločasu poradil.

Po změně stran to byl opět domácí celek, který hrál prim. Po necelých deseti minutách hry se v šanci ocitl Zahradníček, jehož pokus z úhlu Belaň vyrazil. Západočeši v duelu na Hané příliš příležitostí k zakončení nedostali. Jednu z mála šancí měl kapitán Glaser, který po nedovoleném zákroku na svou osobu rozehrál následnou standardku. Z dvaceti metrů záložník Sokolova jen těsně minul pravou tyč Buchtovy svatyně.

Další minuty patřily opět domácímu celku. V osmdesáté minutě mohl potvrdit vítězství svého mužstva hlavičkující Plšek, proti byl ale skvěle chytající Belaň. Oba hlavní aktéři tohoto momentu svedla do dalšího vzájemného duelu osmaosmdesátá minuta, kdy si domácí střelec postavil míč na značku pokutového kopu. Ani z nařízené penalty se ale nejlepší ligový kanonýr neprosadil, Belaň jeho pokus vyrazil.

Z následného protiútoku se hostům sice podařilo zásluhou hlavičkujícího Dobrotky dostat míč mezi tři tyče, pomezní sudí ale radost Sokolovských okamžitě přerušil. Hanáci tak svého soupeře porazili i podruhé v sezóně, čímž si upevnili první místo tabulky. Naopak Baník bude v závěru sezóny usilovat o udržení v soutěži.