12.05.2017 | Petr Komárek | Statistiky kol

Statistika 27. kola: Olomouc si napevno vydobyla pozici lídra, Opava doráží na Baník

Foto: sigmafotbal.cz
Praha – Nejpodstatnější tajenku Fortuna národní ligy rozklíčovali ještě v době, kdy do konce soutěže zbývalo odehrát tři kola. Fotbalisté Olomouce si těsným vítězstvím nad Frýdkem-Místkem zajistili v šestnáctičlenné tabulce definitivní prvenství. O druhé místo zaručují postup mezi elitu se však stále usilovně bojuje. Aktéry tohoto dramatického zápolení na dálku jsou přitom dva rivalové z Moravskoslezského kraje – Baník Ostrava a Slezský FC Opava.

Olomoucká Sigma doma bleskovým gólem Jakuba Plška přemohla frýdecko-místecké Valcíře a dosáhla mety 67 bodů. Na momentálně druhý Baník Ostrava mají svěřenci Václava Jílka desetibodový, na třetí Opavu dokonce třináctibodový náskok. O absolutní vítězství ve Fortuna národní lize tak už určitě nepřijdou. Dva hanáčtí kanonýři ale ještě budou bojovat o post krále střelců. V této chvíli má k němu blíže záložník Plšek, pro kterého byla trefa do sítě Frýdku celkově osmnáctá v této sezoně. Jeho spoluhráč – útočník Tomáš Chorý - na něj ztrácí dvě branky, do 27. kola ovšem aktivně nezasáhl.

Kdo si – na rozdíl od Jakuba Plška – nepolepšil, je vůdčí osobnost brankářské statistiky vychytaných nul. Jasná jednička ostravského Baníku Petr Vašek měla v městském derby s Vítkovicemi poměrně dost práce, přičemž inkasovala dvě branky. Nutno však podotknout, že další velké příležitosti soupeře osmatřicetiletý matador úspěšně zmařil. Tahat kaštany z gólem zavánějícího ohně musel i v samotném závěru, kdy stoper Tomáš Zápotočný obdržel červenou kartu – jedinou za toto kolo – a Vítkovičtí z nebezpečného místa poblíž vápna zahrávali přímý kop. Baníkovci nakonec s MFK vydřeli remízu. Na konečných 2:2 vyrovnal tři minuty před koncem řádné hrací doby s notnou dávkou štěstí Petr Breda.

Ostravské klopýtnutí nahrálo Opavě, která své manko na druhou příčku stáhla na pouhé tři body. Slezskému FC k tomu pomohla výhra v taktéž regionálním souboji. Výběr trenéra Skuhravého uspěl v Třinci, o vítěznou branku se v 34. minutě postaral útočník Václav Jurečka. Jak Opavany, tak jejich úhlavního soka z Ostravy nyní čekají klíčové bitvy, jež rozhodnou o druhém postupujícím do první ligy. Baník čekají zápasy se Sokolovem, Olomoucí a Znojmem. Se Sigmou a Sokolovskými se střetne také Opava, která ještě změří síly s Varnsdorfem. V případě rovnosti bodů mezi oběma kluby by rozhodovala bilance vzájemných utkání, kterou má jednoznačně lepší Baník. Na podzim doma Slezany skolil 3:0, na jejich hřišti triumfoval nejtěsnějším možným výsledkem. O klíčovou branku družiny Vlastimila Petržely se tehdy přitom postaral Tomáš Mičola, paradoxně odchovanec opavské kopané.

Zpátky ovšem k ostravskému derby v 27. kole. Na nerozhodný výsledek to dlouho nevypadalo. A když už na ukazateli skóre po závěrečném hvizdu rozhodčího Ginzela svítil, dalo by se vlastně říci, že to bylo to nejhorší, co mohlo přijít. Remíza se totiž nehodila nejen Baníku, ale i Vítkovicím, které navíc utkání z výkonnostního pohledu zvládly lépe. Svěřencům Romana Westa a Ivana Kopeckého narostla ztráta na čtrnáctý Sokolov, jenž doma jedinou brankou zdolal Znojmo. Západočeši vlastní aktuálně o čtyři body víc než Vítkovičtí. Na druhou stranu, na závěr sezony se budou muset vypořádat s těžkými protivníky. Sokolované postupně vyzvou Baník Ostrava, Opavu a Vlašim. Vítkovice může těšit papírově o poznání lehčí los. Vlašim mají se Sokolovem společnou, leč dále se pokusí pokořit Pardubice a Prostějov – již jistého sestupujícího.

Uhájením druholigové příslušnosti si nemůže být jistý ani třináctý Frýdek-Místek. Bodové konto Valcířů vypadá stejně jako to sokolovské. Oba celky dosud nastřádaly 29 bodů. Frýdečtí, které nedávno převzal staronový kouč Leoš Kalvoda, mají před sebou ještě střetnutí se Znojmem, Varnsdorfem a Ústím nad Labem. Bodový zisk z těchto zápasů by se jim náramně hodil. I pro zvednutí psychiky, vždyť na jaře porazila Lipina pouze Baník Ostrava – ve Šlágru měsíce března – a Prostějov. Naposledy padla v Olomouci, byť těsně 0:1.

Napínavé duely 27. kola Fortuna národní ligy vidělo na stadionech dohromady 10 040 diváků. Suverénně nejvíc - 5198 - jich přišlo na bitvu Baníku Ostrava s Vítkovicemi. Tisícovku přesáhla ještě návštěvnosti v Olomouci, kde si cestu na fotbal našlo 1655 lidí. Nejméně diváků - 368 - naopak dorazilo na tribuny fotbalového stánku ve Varnsdorfu, kam k souboji dvou týmů ze severu Čech přijelo Ústí nad Labem. Průměrná návštěvnost 27. kola činila 1255 diváků.