12.05.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 27. kola FNL: Opava stáhla náskok Ostravy, Sigma slaví vítězství v soutěži

Foto: Petr Kotala (fcb.cz)
Praha – Fotbalisté Sigmy Olomouc suverénním způsobem již tři kola před koncem ovládli letošní ročník Fortuna národní ligy, neboť před druhou Ostravou mají v tuto chvíli náskok již deseti bodů. Baník naopak klopýtl v ostravském derby s Vítkovicemi a jeho náskok na Opavu už činí pouze tři body. V souboji o záchranu si pomohl Sokolov výhrou nad Znojmem.

Jedno vítězství potřeboval ke klidu z hlediska posledních zápasů severočeský Varnsdorf. Příležitost mu k tomu poskytlo derby proti regionálnímu rivalovi z Ústí nad Labem. Domácí se minulý týden představili v Ostravě, kde herně nepropadli, ale ani nevybojovali žádný bod. Varnsdorf se v zápase dostal rychle do vedení. Střelu Durdeviće dorazil za záda brankáře Tvrdoně Kozma. Právě Durdević se pak mohl sám vepsat do listiny střelců, jen kdyby dokázal Daníčkův centr trefit lépe. Arma se naopak dokázala prosadit prakticky ze své první nebezpečnější akce zápasu. Moulisův centr našel Jindráčka a ten na bližší tyči překonal Porcala. V dalších šancích úvodního poločasu pak Daníček přestřelil a Dordič nechal pouze vyniknout brankáře Tvrdoně. Remízový stav nicméně příliš dlouho po změně stran nevydržel. Aktivní byli především oba cizinci v dresu domácích Durdević a Dordič a s jejich útočnou snahou měli ústečtí zadáci stále větší problémy. V 55. minutě pak sudí Příhoda nařídil penaltu, kterou elegantně proměnil Daníček. Hned o chvíli později navíc přilétl do vápna fotbalistů Ústí nad Labem další nebezpečný míč, který tentokrát dokázal propasírovat do sítě Dordič. Dvojzásah během několika desítek vteřin tak zápas definitivně rozhodl. Varnsdorf si po výhře 3:1 zajistil v tabulce klid.

O horní patra tabulky stále bojuje nenápadné Táborsko. Jihočeský tým sice nemívá problémy se setrváním v soutěži, proti poslednímu Prostějovu však byl v roli jednoznačného favorita. Od začátku se hrálo prakticky na jednu branku. Zpočátku se sice hosté úspěšně bránili, pak ovšem hostitelům vyšla akce na hranici ofsajdu a Džafić z rychlého kontru dokázal prostřelit Halousku. Džafić slavil v utkání své 27. narozeniny, ale v další šanci svůj druhý odpolední zásah nepřidal, neboť zblízka překopl prostějovskou svatyni. Jinak Prostějov v zápase potvrzoval, že je nejhorším týmem letošního ročníku Fortuna národní ligy a navíc v posledních třech zápasech neskóroval. O jeho největší útočnou aktivitu se staral Píchal, ale bylo to většinou bezúspěšné. Druhý poločas začal nebezpečným pokusem Mršiče, ale nakonec se přece jenom radovali domácí. Džafić po hodině hry vybojoval penaltu a sám ji také proměnil. Oslavenec pak mohl ve zbytku zápasu útočit na hattrick. A to se mu také povedlo. Pět minut před koncem duelu totiž zblízka prostřelil Halousku. Zaznamenal tak svůj jedenáctý gól v sezoně a posunul se mezi střelci na čtvrté místo. Táborsko po třech prohrách v řadě bodovalo naplno.

Šťáva dochází nováčkovi letošního ročníku Fortuna národní ligy ze Žižkova. Po velmi slibném vstupu do jarní části soutěže přišla série neúspěchů, kterou chtěli svěřenci Davida Vavrušky přerušit v souboji proti Vlašimi. Hosté zase neprožili úplně ideální vstup do nového kalendářního roku, ale v posledních duelech se vrátili na vítěznou vlnu. A na té chtěli jednoznačně setrvat i v Praze. Prakticky hned z první pořádné akce totiž dokázali skórovat. Vyhnal dostal v pokutovém území spoustu prostoru a přízemní ranou prostřelil Soukupa. Domácím se naopak kombinace příliš nedařila. Když už se dostal do šance Engelmann, zblízka nedokázal zakončit lépe. Podrazkého standardní situaci pak dokázal do bezpečí vyškrábnout Nguyen. V závěru úvodní půle ještě postrašil žižkovské fanoušky Hurka, ale mířil mimo bránu. Ve druhém poločase nejprve mohli srovnat Hašek s Dočekalem, ale první trefil tyč a druhý z dorážky neuspěl. A tak Středočeši trestali. Nejprve využil chyby Švejdíka Jiří Jeslínek. Třetí gól Vlašimi zaznamenal žižkovský nešťastník Hašek, který si srazil centr do vlastní branky. Souboj dvou týmů se zcela rozdílnou formou tak vyzněl jednoznačně ve prospěch Vlašimi, která si upevnila čtvrté místo.

Třetí Opava se sice chystá na finále národního poháru, zároveň však nenechává v klidu druhou Ostravu, kterou nutí neustále vyhrávat. Další možnost na snížení náskoku Baníku měli Slezané v derby proti Třinci. Svěřenci trenéra Jiřího Nečka však na jaře byli před svými diváky doma stoprocentní. Opava, která v této sezoně dokázala několik zápasů zachránit v závěru, se prosadila už v šesté minutě. Centr navrátilce do opavské sestavy Pospěcha skončil u Kuzmanoviće, který překonal Palečka. Třineckou odpověď zkoušel přinést Dedič, ale kanonýr posledních zápasů nechal vyniknout pouze Fendricha. Pak se hra vyrovnala, ale udeřila Opava. Jurečka po dlouhém pasu do pokutového území zachoval chladnou hlavu a dostal míč za záda Palečka. Na druhé straně se posléze sice trefil Dedič, leč bylo to z ofsajdu. Třinečtí se tak dočkali až ve druhém poločase. Ižvoltova střela nejprve orazítkovala tyč, poté se míč odrazil k Michalu Střížovi a ten ho dostal do branky. Po chvíli klidu zase vyrušil Palečka z klidu aktivní Jurečka, ale zápas i nadále zůstával otevřený. Pět minut před koncem však Opava podnikla do otevřené obrany rychlý výpad, na jehož konci stál Zapalač a bylo jasné, že body pocestují za třetím týmem tabulky.

Ten mohl netrpělivě čekat, jaký výsledek se narodí v derby mezi Vítkovicemi a Ostravou. Výkony Baníku sice v poslední době nebyly příliš přesvědčivé, i tak ovšem na kontě Ostravy přibývaly tříbodové zisky. Vítkovice však hrají o záchranu a potřebují přitom každý bod. Baník i přes tři rohové kopy soupeře působil zpočátku aktivněji a hosté se také dostávali záhy do šancí. Breda a Mondek ještě v dobrých možnostech netrefili branku, ale Mičola už z přesné dorážky dokázal skórovat. Pak se však misky vah překlopily na stranu Vítkovic. Šance sice dlouho nepřicházely, nicméně v poslední minutě chyboval Hučko, Gebert posunul míč na Ondráčka, jehož přesnou střelu ještě pojistil na vzdálenější tyči Kovařík. Baník se tak musel ve druhé půli vrhnout do útoku a velkou šanci měl Mičola, proti němuž ale dobře zasáhl Prajza. Jinak se bída Baníku spíše potvrzovala. Svěřencům trenéra Petržely pak bylo ještě hůř, když do sítě doskákala rána Texla a domácí směřovali za nesmírně důležitými třemi body. Vítkovice následně soupeře nepouštěly prakticky k ničemu, ale přesto Baník ještě dokázal srovnat. V 87. minutě totiž přilétl do vápna dlouhý nákop, který se od hlavy Bredy k údivu všech odrazil do brány. Přesto nebyl všem zajímavým okamžikům konec. Kovaříka těsně před vápnem fauloval Zápotočný a musel předčasně do sprch. S následným přímým kopem si však Vašek poradil. Na druhé straně zase bravurně zneškodnil ránu Helešice brankář Květon. Body se tak dělily a zatímco Vítkovice ztrácí na záchranu čtyři body, Ostrava má náskok už pouze tří bodů před Opavou.

Jistý postupující tým Olomouce hostil v dalším duelu paběrkující Frýdek-Místek. Valcíři vinou mizerného jara mají trable se záchranou a potřebují každý bod k většímu klidu. Sigma zase toužila prodloužit svou domácí neporazitelnost. Rozhodující moment utkání přišel už ve druhé minutě. Nejlepší střelec soutěže Jakub Plšek si naběhl za obranu Frýdku-Místku a ranou pod břevno dokázal rozvlnit síť Mihálkovy branky. Hanáci se sice uklidnili, ale že by se konal festival brankových příležitostí, to se říci rozhodně nedalo. Šance znamenaly především akce Vichty a Plška, ale v obou případech se nepovedlo zakončit tak, aby to brankáře hostujícího mužstva zneklidnilo. Frýdek-Místek dal o sobě poprvé vědět po změně stran, ale byl to parádní pokus. Švrček napřáhl z dálky a jeho pokus zastavila až tyč olomoucké brány. Plšek zase usiloval o to, aby definitivně rozhodl o svém vítězství v tabulce střelců. Poprvé si však míč nesrovnal ani ke střele, pak vystřelil mimo branku. Olomoučtí jinak jednoznačně kontrolovali hru a definitivně tak rozhodli o svém prvenství v letošním ročníku Fortuna národní ligy, kde před druhou Ostravou mají tři kola před koncem nedostižitelný náskok deseti bodů. Valcíře naopak čeká tuhý boj o přežití.

Existenční duel se však hrál také v Sokolově, kde místní Baník odrážel nápor Vítkovic v souboji proti Znojmu. Jihomoravané v letošním ročníku soutěže platí za velmi náladový tým a bylo proto otázkou, v jakém rozmaru přijedou na západ Čech. Hostující kouč Kučera však trochu poodhalil již svou nominací, neboť k utkání nastoupili dva nezletilí brankáři Koukal a Šnepfenberg. Už ve třetí minutě měl velmi zajímavou možnost ke skórování Provod, ale znojemský mladík si připsal první úspěšný zákrok. Domácí tým jasně dominoval, ale gól dlouho nepřicházel. Dvě obrovské šance promarnil Dvořák. Jednou tváří v tvář Koukalovi mířil vedle brány, pak nechal opět vyniknout znojemského gólmana. Na branku se tak muselo čekat až do druhého poločasu. Fanoušci Baníku se dočkali v 51. minutě. Skvělou individuální akci předvedl na pravé straně Zorvan, naservíroval míč do ideální pozice Sadílkovi a po jeho trefě spadl Sokolovským kámen ze srdce. Pojistku pak mohl přidat vrchní spalovač šancí Dvořák, ale ani po nabídce Zorvana úspěšný nebyl. Znojmo se však žádným nebezpečným výpadem po celý zápas neprezentovalo. Sokolov tak nakonec dokázal důležité tři body pohlídat a zvýšil odstup od patnáctých Vítkovic na čtyři body. Už v příštím kole tak za jistých okolností může slavit záchranu, potřebuje k tomu však vyhrát v Ostravě.

Teoreticky se mezi adepty pádu do nižší soutěže mohly zkraje jara řadit i Pardubice. Jenomže Východočeši v posledních zápasech nejenom že neprohrávají, ale také nedostávají branky. A tak je z toho nakonec boj o pozici v horní polovině tabulky. Pro další body si jely do Českých Budějovic, jimž se naopak na jaře moc nedaří. Zatímco na podzim doma vyhráli Jihočeši všechny zápasy, v jarním pokračování sezony tomu tak není. Úvod zápasu naznačoval fotbalovou nudu. S dalekonosným pokusem Fundy si poradil brankář Knobloch. V dalším průběhu první půle však bylo šancí přece jenom více. Střílený centr Fundy zamotal hlavy bránícím hráčům Pardubic, ale Havel z dobré pozice hlavičkoval jen do Knoblocha. Na druhé straně zkoušel zakončit akci Petráně Řezníček, ale s balonem si nepotykal. Druhý poločas se sice nesl dlouho v podobném duchu jako ten předchozí, ale pak se zjevil v nadějné pozici středopolař Řezníček a brankář Křížek se měl co ohánět, aby udržel bezgólové skóre zápasu i nadále. Vzruch před branku Pardubic přišel zejména s nástupem Wermkeho na hrací plochu. Českobudějovický náhradník ve své první akci dával míč pod sebe, ale nikoho nenašel. Nezadržitelně se blížící remízu 0:0 mohl pak ještě v závěru zrušit Havel, ale hlavičkou po centru Benáta oslovil pouze náruč Knoblocha. Jihočeši tak na jaře ještě doma nevyhráli.