21.05.2017 | Miroslav Fantal | Zápas

Postupové oslavy Olomouce doprovodila remíza s Baníkem, na Hané branka nepadla

Foto: fcb.cz
Olomouc – Ligový šlágr přitáhl do ochozů olomouckého stadionu více jak sedm tisícovek fanoušků. V souboji dvou nejlepších mužstev byli třem bodům blíže hráči Sigmy, ale gólmana Vaška nedokázali překonat ani jednou. Podobně si vedli i útočníci Baníku, kteří Buchtu ohrozili minimálně. Ostře sledovaný duel tak skončil nerozhodně. Zatímco Sigmáci po utkání mohli slavit s pohárem v ruce, Ostravané si prvoligové oslavy musí ještě vybojovat, neboť Opava vyhrála v Sokolově a dotáhla se před posledním kolem na rozdíl jediného bodu!
bez branek
bez branek
42' Škerle
47' Houska
71' Vepřek
50' Jakubov
74' Hlinka
78' Breda
Sestavy
M. Buchta – Sladký (46. Hála), Škerle, Radaković, Vepřek – Houska – Zahradníček, Petr (80. Manzia), Plšek, Falta (90+2. Habusta) – Chorý
Na lavičce: Reichl, Jemelka, Antl, Yunis
Trenér: Václav Jílek
Vašek – Celba, Breda, Zápotočný, Hučko – Mičola, Hlinka, Hrubý (90+2. Pekár), De Azevedo (90+2. Nerad) – Jakubov (70. Stáňa), Granečný
Na lavičce: Šustr, Helešic, Mondek, Ožvolda
Trenér: Vlastimil Petržela
Rozhodčí: Marek – Nádvorník, Hájek (Julínek) • Stadion: Andrův stadion • Diváci: 7609

Komentář

V souboji dvou nejlepších mužstev soutěže začali lépe domácí, kteří v prvních minutách svého soupeře vůbec nepouštěli do hry. Ohrožení hostující svatyně ale přišlo jen jedno, a to z kopačky Zahradníčka. Domácí hráč z přímého kopu poslal míč vedle pravé tyčky. Po deseti minutách hry byl blízko úvodní trefy Plšek, v bezprostřední blízkosti Vaška ale trefil jen gólmana Baníku. 

Hosté se osmělili po čtvrthodině hry. Aktivní de Azevedo se v šestnáctce Sigmy opřel do míče a propálil Buchtu. Radost Ostravanů ale trvala jen chvíli, hráč Baníku totiž stál v ofsajdovém postavení. O minutu později zahrozili znovu Slezané, Celbova nadějná hlavička skončila nad břevnem. Další chvilky první půle příliš atraktivního fotbalu nenabídly. Za zmínku stojí už jen projektil z kopačky de Azeveda, jehož rána v posledních vteřinách první půle Hanáky pořádně vystrašila.

Chvíli po startu druhé půle mohl poslat Baník do vedení Jakubov, který se ocitl zcela osamocený před brankou Sigmy, ale ani nadvakrát míč za záda Buchty nedostal. Vzápětí přišlo několik šancí na druhé straně. Nejprve skončila tečovaná rána těsně vedle branky, následný roh pak poslal hlavou nad břevno Chorý. Další chvilky hrůzy prožívala defenziva Baníku okolo sedmdesáté minuty.

Jako první mohl posunout Sigmu blíže vítězství Houska, ale o míč na poslední chvíli přišel. Podobně si vedl i vzápětí Plšek, jehož střelecký pokus branku Baníku přeletěl. Poté se ještě jednou k míči probojoval Houska, ale ani tentokrát míč mezi tři tyče nepropasíroval, pro své barvy vybojoval jen roh.

Ačkoli to byl Baník, kdo potřeboval nutně body kvůli vybojování postupu, šance ze strany slezského celku nepřicházely. Naopak mohl být tým trenéra Petržely rád alespoň za bod, neboť v samotném závěru duelu nepotvrdil svou pověst nejlepší ligový kanonýr Plšek. Osamocený před brankou Ostravy poslal hlavičkou míč do rukavic Vaška. Utkání tak dospělo k bezbrankové remíze, Hanáci o své první místo již přijít nemohou. Ostravané se o postup ještě poperou.