21.05.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Nervózní Vítkovice ubránily vítězství nad Pardubicemi a jejich šance na senzační záchranu stále žije

Foto: Radek Klier
Ostrava – Zápas o všechno sehráli v předposledním kole fotbalisté Vítkovic. K udržení naděje na záchranu nutně museli zvítězit a zároveň doufat v klopýtnutí aspoň jednoho z dvojice Sokolov – Frýdek-Místek. Proti ve velmi dobré formě hrajícím Pardubicím to na jejich výkonu bylo znát. Velká nervozita ovlivnila snahu domácích, přesto k potřebným třem bodům doklopýtali. Mohou za to děkovat dvěma hrdinům. Brankáři Josefu Květonovi a střídajícímu útočníkovi Marku Szotkowskému.
56' Szotkowski
bez branek
79' Juřena
12' Shejbal
Sestavy
Květon – Cverna, Hruzík, Mikula, Prajza (46. Řezáč) – Fiala (74. Juřena), Texl, Vaněk, Gebert, Ondráček – M. Kovařík (46. Szotkowski)
Na lavičce: Nemrava, Dramé, Hlavsa, Pavelka
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Knobloch – Křapka, Piroch, Šejvl, Shejbal – Kudrna – Ladra, Jeřábek, Řezníček (74. Fusek), Kayamba – Petráň
Na lavičce: Hrnčíř, Čiernik, Pospíšil, Přibyl, Kovář
Trenér: Jiří Krejčí
Rozhodčí: Adámková – Vlasjuk, Vlček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 475

Komentář

Vítkovický klub se pokusil přilákat větší než běžnou návštěvu uspořádáním dětského dne, avšak tento tah mu příliš nevyšel. Do hlediště dorazila pouze necelá pětistovka platících, což nevybočuje z normálu. Na hřišti pak bylo od první minuty znát, že domácí hráči si jsou až příliš dobře vědomi nutnosti zvítězit. Sice se v prvních minutách dostali do mírného tlaku, avšak často chybovali v kombinaci a ztráceli míče. Přesto se již po osmi minutách dostali do první velké šance, nejlepší jarní střelec týmu Fiala utekl do brejku, avšak míč měl daleko před sebou a ve skluzu nedokázal přehodit padajícího Knoblocha.

Pardubice zjistily, že nemusí být tolik zalezlé a mohou v pohodě hrát. Na dlouhé minuty převzaly otěže hry a chvílemi byly výrazně lepším týmem. V první šanci Ladra posadil míč na hlavu Petráně, který ze sedmi metrů minul. Následovalo několik rohových kopů, ale další příležitosti si hosté vypracovali ze hry. Ve 24. minutě jim ve skórování zabránil fantastický brankář Květon, který nejprve ztlumil Petráňovu střelu zblízka do protipohybu, vzápětí se stačil zvednout a přesunout ke druhé tyči, kam mezitím obloučkem doputoval míč na nohu Kudrny. I tuto ránu Květon zastavil a stal se hrdinou okamžiku.

Domácí se v těchto chvílích jen těžko dostávali do hry, přesto na tuto superšanci dokázali odpovědět. Texlovu přesnou hlavičku k bližší tyči však dokázal Knobloch vyškrábnout na roh. V podstatě z protiútoku předvedli pardubičtí klasický házenkářský způsob přenesení hry krátkými přihrávkami z jedné strany na druhou, míče se ujal Kayamba, rozběhl se, narazil si s Řezníčkem a z jedenácti metrů prudkou ranou těsně přestřelil. Až v poslední čtvrthodině prvního poločasu se Ostravanům podařilo znovu vyrovnat hru, ale další příležitosti si již ani jeden tým nevypracoval.

O přestávce domácí trenéři hned dvakrát vystřídali a oba noví hráči, levý bek Řezáč a útočník Szotkowski, zahráli lépe než jejich předchůdci. Ba co víc, právě Marek Szotkowski se stal jediným úspěšným střelcem zápasu, ačkoliv paradoxně nezakončil mezi tyče. Po deseti minutách druhé půle, během kterých se hra přelévala ze strany na stranu, utekl Pirochovi do samostatného úniku, obešel také brankáře Knoblocha a z ostrého úhlu trefil pouze tyč. Míč se však odrazil na brankovou čáru a Piroch, který se snažil zachránit situaci dlouhým skluzem, ho vzal s sebou do sítě, což znamenalo ukončení Knoblochovy neprůstřelnosti po 506 minutách. Rozhodčí Adámková tento moment neposoudila jako vlastní gól a Vítkovice šly poměrně šťastně do vedení.

Ihned se však zatáhly, začaly bránit výsledek a Pardubice definitivně ovládly hřiště. Vyrovnat mohly prakticky obratem, ale v dobré pozici míč zamířil těsně nad branku. Domácí chtěli spoléhat na brejky, ale prakticky žádný, který by stál za zmínku, si nevytvořili. Ač dělali hrubé chyby po zisku míče a sami se tím udržovali pod permanentním tlakem, v důležitých chvílích jejich obrana fungovala perfektně a soupeře nepouštěla do pokutového území. Centry ze stran také úspěšně likvidovala, případně je stahoval ze vzduchu brankář Květon.

Přesto si Ostravané zkomplikovali situaci sami ještě jednou, ačkoliv to dopředu netušili. Na poslední čtvrthodinu poslali do hry Juřenu, který však zpočátku působil jako pátá kolona. Ztrácel míče, okamžitě dostal po chybě a faulu žlutou kartu a vzápětí málem zamířil do vlastní sítě, když se mu při snaze o odkop jednoho centru míč svezl po nártu. Poslední šance na vyrovnání pak již byla plně v režii hostů, na perfektní centr z rohového kopu naběhl v těchto situacích celý zápas nebezpečný Shejbal, ale hlavičku umístil jen centimetry vedle zadní tyče.

Samotný závěr utkání Vítkovice odehrály sice na vlastní polovině, ale soupeře už k ničemu nepustily a mohly začít slavit. Tým, který měl po patnácti kolech pouhých šest bodů a byl absolutně na odpis, se zázračně zvednul, v dalších čtrnácti kolech získal výborných 22 bodů a stále hraje o záchranu. Tu sice nemá ve svých rukou, přesto však jeho šance před posledním kolem rapidně vzrostla.

Ohlasy trenérů

Ivan Kopecký (MFK Vítkovice): "Spadl nám kámen ze srdce. Všichni viděli, že hrajeme o bytí a nebytí ve druhé lize. Utkání bylo z naší strany hrozně moc těžké. Pardubice byly uvolněnější, nám se nedařilo tak, jak bychom si představovali. Kazili přechodovou fázi, bylo vidět hodně nervozity, přesto jsme věřili, že se nám třeba z nějakého brejku podaří uspět. To přišlo a jsme za to strašně rádi. V první půli jsme měli velké štěstí a podržel nás brankář Květon. Udělali jsme další krůček k našemu snu. Sice nás ještě čeká Prostějov a soupeři musí zaváhat, ale je důležité, že jsme toto zvládli."

Jiří Krejčí (FK Pardubice): "Mohli jsme rozhodnout již v prvním poločase. Měli jsme tam asi tři vyložené šance. Bohužel jsme je nedali a pak nás soupeř potrestal z jedné chybičky. Mohli jsme ještě vyrovnat hlavou Shejbala, ale dnes nám nebylo souzeno. Proti předchozím zápasům jsme neměli střelecké štěstí. Myslím si, že je to pro nás trochu krutá prohra, protože jsme podle mého názoru byli minimálně 80 minut lepším týmem. Ale rozhodují góly a ten dal dnes soupeř."