22.05.2017 | Filip Lefenda | Top 3 uplynulého kola

TOP 3: O druhém postupujícím a sestupujícím rozhodne až poslední kolo, Žižkov po sedmi zápasech vyhrál

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)
Praha – Pořádně dramatické bude vyvrcholení letošního ročníku Fortuna národní ligy, ve kterém až poslední kolo rozhodne o druhém postupujícím i sestupujícím. Opava se po výhře v Sokolově přiblížila Ostravě na pouhý bod. Vítkovice porazily Pardubice a navzdory patnácté pozici se jim před posledním kolem přikládají velké šance na záchranu. Žižkov po sedmi zápasech bez vítězství přemohl pod televizním vysílačem České Budějovice.

A) Opava vykřesala v Sokolově naději na postup

Předposlední kolo Fortuna národní ligy mohlo přinést definitivu ve věci druhého postupujícího do nejvyšší soutěže, leč nestalo se. Ostravský Baník remizoval na půdě mistra z Olomouce a dlouho to vypadalo, že mu bod bude stačit, to by ale Opava nesměla v závěru utkání se Sokolovem vsítit vítěznou branku. O tu se postaral Václav Jurečka, který třemi body přiblížil Slezský FC jen na jednobodový dostřel ostravskému rivalovi. O postupujícím do první ligy tak rozhodne poslední kolo. Lepší výchozí pozici má Baník, který bude hostit Znojmo. Pokud vyhraje, postoupí. Opava přivítá na svém stadionu Sigmu Olomouc.

B) Předposlední Vítkovice mají velkou naději na záchranu

Ačkoliv jsou před posledním kolem Vítkovice předposlední, jejich výchozí pozice směrem k záchraně je poměrně nadějná. Čtrnáctý Sokolov doma ztratil s Opavou, třináctý Frýdek schytal ve Varnsdorfu čtyři kousky. To ostravský nováček doma zdolal nejtěsnějším rozdílem Pardubice a v tabulce je tak za Sokolovem o pouhý bod, stejně jako za Frýdkem. I o druhém sestupujícím tak rozhodne až závěrečné třicáté kolo, ve kterém pojedou Vítkovice na půdu posledního Prostějova, odkud nebudou chtít brát nic jiného než tři body. To Sokolov zamíří na hřiště Vlašimi, která poráží jednoho soupeře za druhým. Frýdek se pak v letošní derniéře představí rovněž venku, a sice v Ústí nad Labem. Ani on přitom nebude favoritem.

C) Žižkov se s domácími příznivci rozloučil výhrou

Sedm zápasů. Přesně tak dlouho trvala série bez vítězství v podání fotbalistů FK Viktoria Žižkov. Udobřit si své příznivce chtěli svěřenci trenéra Vavrušky v rámci svého posledního domácího vystoupení, ve kterém přivítali rovněž se trápící České Budějovice. Pražané předvedli povedený nástup do utkání, když si už v úvodní dvacetiminutovce vypracovali dvoubrankový náskok. Na ten dokázalo Dynamo zareagovat, po změně stran ale Žižkovští opět odskočili a po vítězství 3:1 mohou slavit po delší době tři body.

Po deseti porážkách v řadě se sestupující nováček z Prostějova dočkal vítězství. Favorizovaný Žižkov zdolal na svém hřišti překvapivě 2:0 a vysloužil si ocenění moment 28. kola.