22.05.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 29. kola FNL: Náskok Ostravy se ztenčil na jeden bod, bojuje se i o záchranu

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Praha – Předposlední kolo ve Fortuna národní lize o ničem nerozhodlo. Stále se totiž řeší druhý postupující celek do nejvyšší soutěže, neboť Ostrava uhrála ve šlágru kola v Olomouci pouze bod, zatímco Opava zvítězila v Sokolově. Právě Západočeši se tak o záchranu musí strachovat. Mají stejně jako Frýdek-Místek náskok na patnácté Vítkovice pouhého jednoho bodu.

Vlašim má v posledních zápasech vynikající formu. Usadila se pevně na čtvrtém místě tabulky a své fanoušky pod vedením trenéra Havlíčka uchvacuje ofenzivními festivaly. Jejím soupeřem bylo tentokrát Táborsko, které se také v posledních kolech dokázalo zlepšit. Vlašim se ujala vedení velmi rychle. Po centru zprava se dorážkou prosadil Hadaščok. Domácí dokázali srovnat po půlhodině hry. Mršič pláchl po levém křídle a odcentroval na hlavu Kučery, který se trefil přesně do šibenice. Druhá půle byla brankově mnohem výživnější. Středočeši se s chutí pustili do soupeře a brzy si vytvořili náskok. Po několika zákrocích Toma přece jenom kapituloval, když Vyhnal, jenž byl na hřišti pouze čtyři minuty, poslal svůj tým opětovně do vedení. Také na druhé straně udeřil střídající fotbalista. Džafić propálil Lé Gianga ranou na bližší tyč. Jenže trvalo to pouhé čtyři minuty a Vlašim opět vedla. Domácí marně naháněli rychlého Jeslínka a ten prostřelil Tomu. Ofenzivní podívaná pokračovala i nadále. Domácí nezužitkovali nadějné příležitosti k dalšímu srovnání skóre a inkasovali po přímém kopu Vyhnala počtvrté. Hadaščok pak krátce poté přidal v pokutovém území pátou branku svého mužstva. Přesto Táborsko stačilo výhru soupeře zmírnit, když se prosadil kapitán Jakub Navrátil v poslední akci celého zápasu. Vlašim tak za posledních pět duelů zaznamenala celkem 21 branek.

Dlouhou sérii bez porážky museli skousávat fanoušci Žižkova. Bída jednoho z nováčků letošního ročníku vyvrcholila minulé kolo, kdy Pražané nestačili na Prostějov. Proti Českým Budějovicím tak hráli domácí také o přízeň svého publika. Na branku v síti brankáře Křížka se navíc nemuselo čekat dlouho. Ve čtrnácté minutě hlavičkoval po rohu Švejdík a nešťastný Šourek si srazil míč do vlastní brány. Žižkovští tentokrát prožili skvělý začátek utkání a za další tři minuty se mohli radovat z druhé trefy v zápase. Rychlý kontr s sebou přinesl z levé strany zároveň i přesné zakončení Maria Telnara. Reakce Jihočechů na sebe ovšem nenechala dlouho čekat. Obstaral ji zkušený záložník Ivo Táborský, který se dostal na malém vápně k míči a propálil Hrubeše. Ten ovšem zápas nedochytal, neboť ho o přestávce vystřídal jeho náhradník Soukup. Ač byly České Budějovice po změně stran aktivnější, k šancím ani gólu to nevedlo. Prosadili se tak opět soupeři, když se na hranici vápna zmocnil míče Hurka a skvělou ranou do šibenice stanovil konečné skóre zápasu na 3:1. Dlouhá série bez vítězství tak byla pod vysílačem ukončena a Žižkov se mohl radovat.

Výbornou domácí bilanci v jarní části sezony si nechtěli pošramotit fotbalisté Třince. Měli k tomu snadného soupeře. Vždyť Prostějov, shodou okolností stejně jako Třinec, nedokázal za celou sezonu venku ani jednou vyhrát a uhrál všehovšudy jenom jeden bod. Také v tomto duelu pomohl domácím rychlý gól. Rychlý útok vedl Janošík, ideálně vysunul Petra Hoška a domácí celek šel do vedení. Další třinecké možnosti pak nezužitkoval Šumbera, proti němuž se s kvalitním zákrokem vždy vytasil brankář Halouska. Ve třetí příležitosti se však již Šumbera dokázal prosadit. Opět v tom měl prsty nahrávající Janošík, který Šumberovi připravil šanci jako na zlatém podnose. Hošek pak v následné příležitosti trefil břevno, ale domácí se mohli radovat ještě jednou. Z levé strany velkého vápna vypálil Janošík a připsal si v zápase třetí kanadský bod. Ke dvěma asistencím totiž přidal i branku. Zatímco Prostějov skousával i ve druhém poločase dozvuky třineckého tlaku, fanoušci se bavili dobrým fotbalem svého mužstva. Nejlepší hráč zápasu krátce před vypršením hodiny hry přidal již čtvrtý gól Třince. Čisté konto navíc dokázal udržet také třinecký brankář Paleček. Při hlavičce Aleše Ruse ho zachránila tyč. Branková konstrukce pomohla i na druhé straně Halouskovi, a tak se domácí museli spokojit s vítězstvím 4:0. Mohou tak stále bojovat o konečné sedmé místo tabulky.

Extrémně důležitý souboj sehrály Vítkovice. Pokud by totiž v souboji s rozjetými Pardubicemi nedokázaly bodovat, loučily by se už v předposledním kole s Fortuna národní ligou. K Pardubicím se zase upínaly naděje Sokolova a Frýdku-Místku. V případě bodového zisku Východočechů by bylo o záchraně rozhodnuto. Domácí vstoupili do utkání nervózně, přesto je mohl uklidnit Fiala. To by však musel ve skluzu přehodit vyběhnutého brankáře Knoblocha. Hosté pak převzali otěže zápasu do svých rukou a Vítkovice mohly děkovat především brankáři Květonovi. Ten vychytal v jasné šanci Petráně a krátce poté si dokázal poradit i s příležitostí Kudrny. S bezbrankovou remízou po poločase pak v dobré příležitosti nepohnul ani Kayamba, jenž těsně přestřelil. Po změně stran ovšem stálo při Vítkovicích velké štěstí. Nový muž na trávníku Szotkowski se totiž dostal do samostatného úniku, kličku udělal i Knoblochovi, ale míč zůstal na čáře. Skluzující Piroch ovšem ve snaze situaci zachránit srazil míč do sítě a domácí vedli. Brankář Knobloch tak po pěti duelech s nulou v řadě přece jenom inkasoval. Hostitelé se pak upnuli k urputné obraně a někdy i za přispění štěstěny dokázali odolávat. Na konci navíc přežili i velkou šanci Shejbala, jehož hlavička šla těsně vedle. Vítkovická naděje na záchranu tak stále žije, rozhodovat se bude v posledním kole. Pardubice zase po dlouhé době prohrály.

Fotbalisté Varnsdorfu sice neprožívali na jaře úplně příjemné chvíle, v posledních zápasech se však stabilní člen soutěže dokázal vybičovat k dobrým výkonům. Potvrdit to chtěl i proti tápajícímu Frýdku-Místku, který zoufale potřeboval body k záchraně v soutěži. Domácí jsou naopak v pohodě a ta se odrážela i na herním obrázku. Trvalo totiž jenom devatenáct minut, než se dokázal prosadit po centru Kozmy střelec Durdević. Deset minut poté se navíc hlavou trefil do černého také Daníček a bylo jasné, že obrat k lepším zítřkům se v Kotlině konat nebude. Centrované balony do šestnáctky totiž dělaly hostům problémy i nadále. Těsně před odchodem do šatny se takto dokázal prosadit také Daniel Kozma. Situace se hostům zhoršila hned vzápětí. Willwéber neunesl nervy a po žluté kartě za faul vyfasoval rychle také červenou. Přesto se ještě Valcíři mohli po změně stran vzchopit. Brankář Samoel fauloval ve vápně Hykela a sudí Matějček nařídil penaltu. Tu ovšem Šumský neproměnil a jen podtrhl bídu svého mužstva. Na bránu Mihálka se valil jeden útok za druhým, gólman hostů ovšem odolával Durdevićovi, Cennerazzovi i Richtrovi. Přesto se domácí fanoušci ještě jednou dočkali, když se přesnou ranou prosadil náhradník Švantner. Frýdek-Místek tak bude muset v posledním kole k jistotě záchrany zvítězit v Ústí nad Labem, anebo doufat v pomoc Prostějova v duelu s Vítkovicemi.

Šlágr kola se odehrál v Olomouci, kde hostoval Baník Ostrava. Hosté za předpokladu vítězství mohli doplnit Hanáky v příštím ročníku nejvyšší soutěže, jakákoliv bodová ztráta mohla boj o postup s Opavou zkomplikovat. Více než sedm tisícovek fanoušků sledovalo dobrý fotbal. Olomouc měla zpočátku navrch, ale Plšek v jasné šanci nechal pouze vyniknout brankáře Vaška. Na druhé straně po nenápadné akci sice dostal míč do sítě De Azevedo, ale bylo to z ofsajdové pozice. Jinak se hrál ve zbytku první půle vyrovnaný zápas a šancí mnoho nebylo. V dresu Baníku o sobě hodně dával vědět většinu jara zraněný De Azevedo, ale přáno mu nebylo. Ve druhém poločase pak obrovskou příležitost promarnil Jakubov, který sám před brankou zkoušel zakončovat patičkou, ale jeho pokus skončil na tyči. Jinak se ale dařilo lépe Hanákům. Šance na rozdílový gól měli v rychlém sledu Chorý, Houska i Plšek, ale Vašek odolal všem a směřoval za svou sedmnáctou nulou v sezoně. Přesto zápas směřoval k remízovému stavu, který situaci Baníku komplikoval. V závěrečných minutách ještě mohl udeřit Plšek jakožto nejlepší ligový kanonýr, ale hlavičku nasměroval pouze do rukou připraveného Vaška. Hanáci tak potvrdili svou domácí neporazitelnost, Baník se naopak musí o postup strachovat do posledního kola.

O záchranu stále bojuje také Sokolov. A ten rozhodně nemá na růžích ustláno. Klid si mohl zajistit za předpokladu vítězství nad Opavou. Jenže Slezané stále ještě živí naději na účast v příštím ročníku nejvyšší české soutěže a rozhodně nechtěli nechat Baníku nic zadarmo. V posledním kole navíc Sokolov cestuje na půdu silné Vlašimi. Opava byla zpočátku lepší a měla také dobrou šanci prostřednictvím svého nejlepšího střelce Schaffartzika. Jeho zakončení hlavou ovšem dokázal zpacifikovat brankář Belaň. Na druhé straně měl asi největší příležitost ke skórování Zorvan, který se ocitl v pokutovém území, ale mířil pouze do boční sítě. Druhý poločas už byl z hlediska šancí o poznání výživnější. Brankáře Fendricha po špatné malé domů obešel Přeučil, ale z velmi ostrého úhlu už stačil pouze poslat míč podél brankové čáry. Pak ale začali tlačit hosté. Proti Janetzkému však stálo břevno, Belaň si poradil i s dobrou možností Simerského. Hosté tápali v koncovce i nadále. Jursovu akci zpacifikoval brankář Belaň, dorážka pak letěla vedle brány. Na druhé straně mohl zase udeřit Mejdr, to by však musel trefit odkrytou část opavské svatyně. Proti šanci Přeučila se pak vytáhl brankář Fendrich. Když už to vypadalo na bezbrankovou remízu, uchránila Opava svou postupovou naději. Po centrovaném míči z levé strany se dostal k zakončení Jurečka a prudkou hlavičkou poslal svůj tým do vedení. Domácí už na vyrovnání neměli síly a jejich záchranářský boj se nepříjemně komplikuje. Opava naopak šanci na druhé místo stále má.

Utkání dvou týmů, jimž už jde pouze o konečné umístění, proti sobě svedlo mužstva Znojma a Ústí nad Labem. Domácí se loučili se svými fanoušky a chtěli navázat na předchozí dobrý výkon ve Frýdku-Místku, odkud si Jihomoravané odvezli vítězství 3:0. Hrálo se uvolněně bez zbytečných taktických opratí. První možnost Znojma nedokázal přetavit ve vedoucí branku Teplý, na druhé straně pak Vaněk poslal míč hlavou pouze do rukavic brankáře Koukala. Asi největší šanci hostitelů na první gól promarnil Klíma, který však krásnou dalekonosnou ranou potěšil diváky a trefil tyč ústecké svatyně. Arma se rozjížděla pomaleji, ale nakonec se přece jenom dostala ještě v první půli do jednobrankového náskoku. Proti krásně zahranému přímému kopu Kateřiňáka byl Koukal bezmocný. Šancí bylo dost i po změně stran. Miskovič odmítl navýšit ústecký náskok, zatímco na druhé straně nedokázali v jasných příležitostech vyrovnat Motal s Javůrkem. Přesto se nakonec Znojmo dočkalo. Po nevyužité Poučkově příležitosti dokázal dopravit odražený míč do branky Ukrajinec Olexij Čereda. Hned o několik desítek vteřin později se však zápas vrátil opět do zajetých kolejí. Z ostrého úhlu se prosadil střelec Moulis a Arma byl opět o krok vepředu. Za dalších pět minut ale skóroval zase Šamánek, který s přispěním tyče dopravil míč na místo určení. Největší šanci na rozhodnutí pak měli hosté. Pouček sice překonal Koukala, ale toho na brankové čáře zastoupil Motal. Po remíze 2:2 se tak body ve Znojmě dělily.