23.05.2017 | Libor Štěpán | Rozhovory

Je to fantazie, zářil po utkání s Pardubicemi vítkovický hrdina Květon

Foto: Radek Klier (fkpardubice.cz)
Ostrava – Vítkovice se v souboji poslední naděje proti Pardubicím herně trápily, nebyly lepším týmem, přesto slaví extrémně důležité vítězství. Vděčí za něj především hrdinovi v brance Josefu Květonovi, který byl po celých devadesát minut naprosto neomylný a udržel již páté čisté konto během třinácti jarních utkání. Jedna z klíčových zimních posil týmu byla po zápase v naprosté euforii.

„Je to fantazie! Co jsme potřebovali, to máme. Žijeme dál a pojedeme do Prostějova s tím, že to zvládneme. Pecka.“ Neskrývané nadšení ve tváři i v hlase osmadvacetiletého brankáře přesně odpovídalo tomu, co se po závěrečném hvizdu na vítkovickém stadionu dělo. Radost nebrala konce, ostravský klub zvládl zápas o všechno a jeho šance na záchranu stále existuje.

Josef Květon

Tým: MFK Vítkovice
Narozen: 30.04.1989
Pozice: Brankář
Výška: 184 cm
Váha: 77 kg
Předchozí působiště: Opava, Valašské Meziříčí

Avšak předchozích 90 minut na hřišti rozhodně příliš veselých nebylo. Pardubice přijely v pozici týmu, který dva měsíce neprohrál a pět utkání v řadě neinkasoval. Sebevědomí jim nechybělo a na hřišti to bylo znát. Domácím bylo často pořádně úzko. „Celý zápas jsme měli danou taktiku, která vyšla. Ale na nás vzadu toho bylo dost. Celý druhý poločas jsme bránili vlastní šestnáctku, byl to hodně těžký zápas.“ Květon také vystihl moment, kdy mu bylo v celém utkání nejhůř. „Určitě ten dvojitý zákrok v prvním poločase.“ Jeden z nejdůležitějších momentů celého utkání přišel ve 24. minutě za stavu 0:0. Vítkovický brankář nejprve stihl skvěle zareagovat na Petráňovu střelu zblízka do protipohybu, vzápětí se však ocitl v situaci, která nebyla zcela pod jeho kontrolou. Na otázku, zda Kudrnovu dorážku na zadní tyči nějak cíleně chytal, nebo ho spíše trefila, odpověděl hbitý gólman bez přemýšlení. „Štěstí přeje připraveným, tak bych to asi řekl.“ Tuto větu doprovodil úsměv od ucha k uchu.

Nepřehlédnutelnou však byla velká nervozita, se kterou se Vítkovičtí od úvodního až do závěrečného hvizdu potýkali. „Máte pravdu, nervozita tam určitě byla. Také jsem to zezadu viděl. Kluci nechtěli kazit, věděli, že to je zápas o všechno. Ale hráli jsme na výhru a dosáhli jí. Vyhráli jsme 1:0, to je fantazie.“ Zároveň brankář, který strávil předchozích 14 let kariéry v Opavě a do Vítkovic přišel až v zimní přestávce, připomněl, o jak cenný výsledek jde. „Pardubice nedostaly myslím pět kol za sebou gól a neprohrály, přesto jsme to zvládli.“

O možné taktice do posledního kola v Prostějově, kde Vítkovice znovu musí zvítězit, však Květon spekulovat nechtěl. „To je daleko. Nevím, co trenéři vymyslí.“ Co ví jistě, je způsob, jakým se tým k utkání postaví. „Bude to jako celé jaro. Pojedeme tam bojovat o ten náš sen a věřím, že to zvládneme.“ Sen, to je slovo, které je nyní u rytíře Vítka hojně skloňované. V zimě byl klub považován za odepsaný a jasně sestupující, avšak nikdo z vedení, trenérů ani hráčů to nevzdal. Všichni doufali, že se budou rvát o záchranu do posledního zápasu. Brankář týmu to potvrzuje. „Do Vítkovic jsem šel s tím, že nic nevzdáváme. Že na jaře jedeme novou tabulku, novou sezónu. A vidíte to. Zbývá poslední kolo, žijeme a věříme, že se sen stane realitou.“

Kromě vlastních výkonů a výsledků za to vděčí také porážkám Sokolova a Frýdku-Místku. Právě v Sokolově naposledy vyhrál Květonův bývalý klub. „Jsem strašně rád, že to Opava zvládla. Zároveň se dotáhla na bod na Baník, tabulka je vyrovnaná a hraje se do posledního kola.“

Nebude však ona vidina senzačního úspěchu pověstnou koulí u nohy? V posledním utkání již Vítkovičtí nebudou v roli outsidera, ale v pozici jasného favorita, od kterého se vítězství čeká. Jeden z nejlepších hráčů týmu je přesvědčen, že to nebude velký problém. „S tím se musíme vypořádat. Je to přesně to, co jsme chtěli, abychom hráli do posledního kola. Na hřišti necháme duši.“ Pokud se to podaří, budeme všichni svědky jednoho z nejúžasnějších jarních comebacků v historii českého i československého fotbalu.

56' Szotkowski
bez branek
79' Juřena
12' Shejbal
Sestavy
Květon – Cverna, Hruzík, Mikula, Prajza (46. Řezáč) – Fiala (74. Juřena), Texl, Vaněk, Gebert, Ondráček – M. Kovařík (46. Szotkowski)
Na lavičce: Nemrava, Dramé, Hlavsa, Pavelka
Trenér: Roman West, Ivan Kopecký
Knobloch – Křapka, Piroch, Šejvl, Shejbal – Kudrna – Ladra, Jeřábek, Řezníček (74. Fusek), Kayamba – Petráň
Na lavičce: Hrnčíř, Čiernik, Pospíšil, Přibyl, Kovář
Trenér: Jiří Krejčí
Rozhodčí: Adámková – Vlasjuk, Vlček • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 475