25.05.2017 | Filip Lefenda | Rozhovory

Nemáme to ve svých rukou, ale jsme přesvědčeni, že postoupit můžeme, věří opavský bek Žídek. Doufá v plný stadion

Foto: sfc.cz
Opava – Velmi povedenou sezónu zažívají v rámci Fortuna národní ligy fotbalisté aktuálně třetí Opavy. Ti letos dokázali dojít mimo jiné do finále MOL Cupu, ve kterém sice před týdnem neuspěli, avšak rychle se opět stačili zkoncentrovat na zápas v Sokolově, kde parta okolo kapitána Jana Žídka po sedmé v řadě zvítězila a může tak i před posledním kolem živit naději na postup do nejvyšší soutěže. Na druhý Baník ztrácí Slezský FC jediný bod. "Chceme vyhrát poslední zápas a budeme čekat, co se stane v Ostravě. Za sebe můžu říct, že určitě budu fandit Znojmu," říká s úsměvem jednatřicetiletý zadák, který by si v neděli přál vyprodaný stadion.

V Sokolově jste zaznamenali už sedmou ligovou výhru v řadě. Jak byste zápas, který by se dal nazvat i festivalem spálených šancí na obou stranách, zhodnotil?

Myslím si, že jsme vyhráli zaslouženě. Šance sice byly na obou stranách, ale my jich měli více. Měli jsme také větší vůli vyhrát.

Sledovali jste nějakým způsobem, jak hraje souběžně ostravský Baník?

Já jsem se výsledek dozvěděl až po zápase. My bychom s tím stejně nic neudělali, tak nebyl důvod sledovat, jak hrají.

Jan Žídek

Tým: Slezský FC Opava
Narozen: 04.07.1985
Pozice: Obránce
Výška: 186 cm
Váha: 80 kg
Předchozí působiště: Dolní Benešov, Oldřišov, Lískovec, Frýdek-Místek

Jak bylo složité namotivovat se na utkání po středečním pohárovém „neúspěchu“?

Neříkám, že to bylo lehké, zklamání bylo obrovské! Bolí to ještě dnes a určitě ještě dlouho bude, ale my jsme pořád cítili a cítíme, že Baník může ztrácet body a my se tak můžeme porvat o postup. Toto myšlení nás dovedlo ke třem bodům a můžeme tak na Ostravu stále tlačit.

Díky vítězství jste stále ve hře o postup do nejvyšší soutěže. Co na to říkáte?

Jsme moc rádi, že můžeme hrát i v posledním kole o postup. Sice to nemáme ve svých rukou, ale přesto jsme přesvědčeni, že postoupit můžeme! Chceme vyhrát poslední zápas a budeme čekat, co se stane v Ostravě.

Úvod jara Opavě nevyšel, Baník se vzdálil a zdálo se, že je ve věci postupujícího hotovo, v závěru ale předvádíte mocný finiš a jste za soupeřem už jen o bod...

Po domácích ztrátách už nás všichni odepsali, ale my jsme si řekli, že půjdeme zápas od zápasu a budeme chtít všechny vyhrát a dotlačit se na první dva týmy, což se povedlo. A tak můžeme pořád pomýšlet, že by to mohlo vyjít.

Postup ovšem nemáte ve svých rukou.  V posledním kole budete muset porazit Olomouc a zároveň spoléhat na pomoc Znojma v utkání s Ostravou. Co na to říkáte?

Víme, že to nemáme ve svých rukou, ale poslední zápas chceme jednoznačně vyhrát. Za sebe můžu říct, že určitě budu fandit Znojmu (úsměv).

Baník má lepší výchozí pozici, přesto se v klubu rozhodli tento týden příliš nekomunikovat s médii a plně se soustředit jen na nedělní zápas. Lze z tohoto kroku něco vyčíst?

Vyjadřuje to velkou nervozitu, já to chápu. Oni postoupit musí, my můžeme. To pro nás může být velkou výhodou.

Opava již nasbírala skvělých 60 bodů, což by jindy stačilo na postup, letos na něj ovšem nemusí stačit ani 63 bodů. Musí to být frustrující…

Bodů máme opravdu hodně a jsme za to rádi. V minulých letech neměli tolik bodů ani vítězové druhé ligy. Bohužel letos byla Fortuna národní liga kvalitativně na vyšší úrovni, proto nám zatím tolik bodů na postup nestačí. Ale ještě není konec.

Sezona ještě neskončila, přesto už klub ulovil pro příští sezonu zvučnou posilu – brněnského kapitána Pavla Zavadila. Jak se na nového spoluhráče těšíte?

Já se znám s Pavlem už dlouho a vím, jak výborný je to fotbalista. Moc se na něj těšíme a věříme, že dokáže naši hru ještě o pár levelů zvednout.

V neděli se rozloučíte s touto sezonou zápasem s mistrovskou Olomoucí, na jehož konci mohou být nečekané postupové oslavy. Co byste před tímto duelem vzkázal fanouškům?

Chtěl bych fanouškům vzkázat, aby dorazili v co největším počtu. Nejlépe aby vyprodali stadion, protože to bude poslední zápas pro naši legendu Zdendu Pospěcha, který si to za svou krásnou kariéru a to, co udělal pro fotbal v Opavu, zaslouží.

Jan Žídek v souboji se sokolovským Čihákem

Foto: Tomáš Bouda (fksokolov.cz)

bez branek
81' Jurečka
11' Čermák
17' Hrabina
71' Schaffartzik
Sestavy
Belaň – Strada (84. Valenta), Dobrotka, Ševčík, Čermák – Zorvan, Machek, Glaser (71. Mejdr), Sadílek, Jakub Dvořák II. – Přeučil (80. Čihák)
Na lavičce: Šiman, Medveděv, Vondráček
Trenér: Vítězslav Hejret
Fendrich – Pospěch, Simerský, Žídek, Hrabina – Schaffartzik – Jursa (76. Smola), Kuzmanović (46. Puškáč), Zapalač – Jurečka, Janetzký (62. Mozol)
Na lavičce: Lasák, Helebrand, Radič
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Ginzel – Kříž, Kotalík • Stadion: Stadion FK Baník Sokolov • Diváci: 743