23.05.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 29. kola FNL: Olomouc zůstala doma neporažena, Prostějov venku nevyhrál

Foto: František Borek (fkvz.cz)
Praha – Domácí neporazitelnost si zachovala v předposledním kole soutěže olomoucká Sigma, která remizovala s Baníkem Ostrava 0:0. Své dlouhé vítězné série prodloužily celky Opavy a Vlašimi. Slezané díky tomu mohou pomýšlet na postup až do posledního kola. Dramatizuje se také souboj o záchranu, neboť Frýdek-Místek podesáté v řadě nevyhrál a je společně se Sokolovem a Vítkovicemi v boji o jedno sestupové místo.

Na sedm zápasů natáhla svou vítěznou sérii na jaře aktuálně třetí Opava. Slezané uspěli také v souboji proti zachraňujícímu se Sokolovu, ale jejich finiš přesto možná přijde pozdě. Šestou výhru v řadě si připsala Vlašim. Tentokrát hokejovým výsledkem předčila Táborsko vysoko 5:3. Domácí neporazitelnost po celou sezonu udržela Olomouc, která v souboji s Ostravou pomohla Opavě a sebrala Baníku dva body. Ostrava si připsala devátou venkovní remízu sezony. Velmi špatnou sérii vlekoucí se od poloviny dubna zastavil Žižkov, který před svými fanoušky zdolal České Budějovice. Potvrdilo se tak, že ve vzájemných ligových zápasech vítězí především domácí tým.

506 minut držely čisté konto Pardubice. Na půdě Vítkovic o domácí neprůstřelnost přišly a udržely tak domácí celek v reálné naději na záchranu. Nováček soutěže uhrál v roce 2017 skvělých 21 bodů, přesto mu to na přežití stačit nemusí. Do boje o přežití padl vinou hrůzostrašné formy Frýdek-Místek, který po solidním vstupu do jara v posledních deseti zápasech uhrál jen dva body. Tentokrát inkasoval na půdě obrozeného Varnsdorfu nepříjemnou čtyřku. Jen dva body venku uhrálo na jaře ambiciózní Ústí nad Labem. Ve Znojmě sice dvakrát vedlo, ale nakonec se muselo spokojit jen s remízou. Jihomoravané tak nejspíš skončí šestí. Celkem 28 ze 34 bodů vybojoval před svými fanoušky Třinec. V souboji dvou týmů, jimž se venku nedaří, porazili svěřenci Jiřího Nečka s velkým přehledem mužstvo Prostějova 4:0.

Brankový průměr tohoto víkendu opět nezklamal - 26 zásahů a průměr kola ve výši 3,25 branky na utkání. To i přesto, že v souboji Olomouce s Ostravou nepadl žádný gól a ve dvou jiných duelech se skóre měnilo jen jednou. Úžasným brankovým festivalem se stal především zápas mezi Táborskem a Vlašimí. Celá soutěž se honosí velmi atraktivní cifrou 2,83 gólu na zápas. Nejproduktivnějším týmem soutěže je nově Vlašim.

Drtivá většina diváků, kteří zamířili na osm stadionů během předposledního kola Fortuna národní ligy, se sešla v Olomouci, která hostila ve velkém šlágru Ostravu. Zápas zde sledovalo úctyhodných 7 609 diváků. Na žádném jiném stánku se pak počet diváků nepřehoupl přes tisícovku, byť ve Znojmě k tomu v souboji s Ústím nad Labem bylo poměrně blízko. Osm zápasů tentokrát dalo průměr kola ve výši 1 486 fanoušků na jeden zápas. O celkový průměr soutěže, který se po celý její letošní ročník držel nad tisícovkou diváků na zápas, se staraly zejména celky Olomouce, Ostravy či Opavy.

Přehled divácké návštěvy 29. kola:

1. SK Sigma Olomouc - FC Baník Ostrava (7 609)
2. 1.SC Znojmo FK – FK Ústí nad Labem (912)
3. FK Baník Sokolov - Slezský FC Opava (743)
4. FK Viktoria Žižkov – SK Dynamo České Budějovice (711)
5. FK Varnsdorf – MFK Frýdek-Místek (652)
6. MFK Vítkovice – FK Pardubice (475)
7. FC MAS Táborsko – FC Sellier & Bellot Vlašim (467)
8. FK Fotbal Třinec – 1.SK Prostějov (321)

K vítězství v tabulce střelců soutěže směřuje olomoucký Jakub Plšek. Zůstává sice na osmnácti brankách, avšak vzhledem k tomu, že se neprosadil proti Ostravě ani jeho parťák z týmu Tomáš Chorý, má před ním pořád dvougólový náskok. Třetí místo pak drží vlašimský Pavel Vyhnal, jenž v posledních dvou kolech dokázal skórovat hned čtyřikrát. Na vedoucího Plška ale pořád ztrácí tři zásahy. Osmý jarní gól přidal i jeho spoluhráč z týmu Vojtěch Hadaščok a oba dva výrazně pomohli ke konečnému čtvrtému místu Vlašimi. Nejlepším cizincem této statistiky je Adnan Džafić z Bosny a Hercegoviny. Shodou okolností proti Vlašimi přidal svůj letošní dvanáctý zápis.

Sedmnácté čisté konto si připsal ostravský veterán mezi třemi tyčemi Petr Vašek. Drží tak náskok pěti nul před Zdeňkem Křížkem z Českých Budějovic. Dvanáctou nulu naopak nepřidal Milan Knobloch z Pardubic, který inkasoval ve Vítkovicích poprvé po 506 minutách. Čisté konto sice udržel Varnsdorf, ale v jeho bráně nestál Radek Porcal, který se tak své premiérové nuly v této sezoně nedočkal. Ve statistice si naopak o chlup polepšili olomoucký Miloš Buchta, opavský Vilém Fendrich či třinecký Lukáš Paleček, který na jaře nedostal gól hned ve čtyřech případech.

Jedinou červenou kartu kola inkasovali fotbalisté Frýdku-Místku. Těsně před koncem prvního poločasu za prakticky beznadějného stavu 0:3 totiž neudržel na uzdě nervy Lubomír Willwéber a poslal svůj tým do deseti. Nejvíce červených karet zatím v sezoně ovšem nasbíral Sokolov, jehož hráči putovali předčasně pod sprchy hned v pěti případech. Možná i proto bude muset Baník bojovat o zachování příslušnosti k Fortuna národní lize až do poslední minuty. Bez červené karty nejspíše dohrají sezonu týmy Žižkova a Znojma.