28.05.2017 | Miroslav Fantal | Zápas

Přehráli vítěze ligy, přesto neslaví. Opava si první ligu příští rok nezahraje

Foto: sigmafotbal.cz
Opava – Přestože fotbalisté Slezského FC zažili nejpovedenější sezónu od návratu do druhé nejvyšší soutěže, závěr ročníku bylo pro ně až příliš krutý. Před deseti dny podlehli svěřenci trenéra Skuhravého ve finále národního poháru Zlínu 0:1 a přišli tak o možnost hrát evropské poháry. A nyní je navíc jisté, že se nezahrají ani první ligu. V posledním kole sice doma přehráli již jistého vítěze z Olomouce 2:0, v souběžně hraném utkání ale Baník nezaváhal a z druhého místa postupuje celek z Ostravy.
30' Jurečka
56' Schaffartzik (pen)
bez branek
73' Zapalač
bez karet
Sestavy
Fendrich – Pospěch (90. Helebrand), Simerský, Žídek (63. Puškáč), Hrabina – Schaffartzik – Jursa, Kuzmanović, Zapalač (84. Radić) – Jurečka, Janetzký
Na lavičce: Lasák, Čelůstka, Mozol, Smola
Trenér: Roman Skuhravý
Reichl – Zahradníček, Štěrba, Radaković, Jemelka – Hála (61. Petr), Plšek, Antl (61. Manzia), Falta – Ambrozek (72. Yunis) – Chorý
Na lavičce: Gröger, Škerle, Habusta
Trenér: Václav Jílek
Rozhodčí: Julínek - Arnošt, Melichar (Nenadál) • Stadion: Městský stadion Opava • Diváci: 6136

Komentář

Olomoučtí fotbalisté začali zápas o něco aktivněji a několika nebezpečnými pokusy vystrašili více jak šest tisícovek diváků. V jedenácté minutě mohl otevřít skóre Plšek, ale jeho rána z první se mezi tři tyče nevešla. Podobným způsobem si vedli i další hráči olomouckého celku. Nejblíže ke skórování byl Chorý, jenž získal od domácí defenzivy dostatek času, jenže vytáhlý útočník Sigmy s ním nenaložil dle představ a branku soupeře minul.

Slezané se ke svému prvnímu vážnějšímu ohrožení hostující svatyně dostali sice až po půl hodině hry, ovšem ihned z toho byla gólová trefa. Na hranici vápně se z voleje do míče opřel Václav Jurečka, jehož projektil Reichl nezkrotil. Hanáci ještě do poločasu několikrát zahrozili, ani v jednom případě ale nemusel Fendrich zasahovat.

Zatímco první půle příliš možností ke skórování nepřinesla, druhý poločas nabídl divákům mnohem atraktivnější podívanou. Především útok opavského celku byl velmi aktivní a po zásluze se brzy dočkal druhé branky. Jako první zahrozil Zapalač, jehož pokus vyrazil vyběhnutý gólman Sigmy. O pár vteřin později zastavila ránu Jurečky pravá tyč hostující svatyně. Nicméně domácí tým to mrzet nemuselo, neboť chvíli na to Chorý poslal protihráče v pokutovém území na trávník a domácí kopali penaltu.

Pokutový kop stejně jako v prvním vzájemném duelu proměnil Jan Schaffartzik. Kdo očekával, že Opavští se po druhé vstřelené brance zklidní, mýlil se. V následujících minutách se šance střídaly na obou stranách. Na straně hostujícího týmu měl možnost skórovat Falta, ale v dobré pozici přestřelil. Na druhé straně spálil gólovku Zapalač, jehož ránu na poslední chvíli zblokovala obrana soupeře.

Po hodině hry mířili hosté do rychlého protiútoku, ve kterém místo posunutí míče na spoluhráče zvolil Jurečka přímé ohrožení hostující branky, kterou ale těsně minul. Vzápětí na druhé straně předvedl brilantní zákrok Fendrich, který zneškodnil hlavičku Manzii.

Na začátku poslední desetiminutovky přidala Opava třetí branku, ovšem kvůli postavení hráče v ofsajdu nemohla být uznána. Chvíli před uplynutím normální hrací doby mohl Pospěch definitivně rozhodnout o vítězství Opavy, obrana Olomouce mu ale radost překazila. Poté následovalo očekávané střídání kapitána domácích, které se protáhlo na dobré čtyři minuty, kdy místní legendu ze hřiště vyprovázel bouřlivý potlesk.

Utkání se poté už jen z povinnosti dohrálo, o všem podstatném bylo již rozhodnuto. Přestože Opavští v závěrečném kole přehráli mistra soutěže, na postup do první ligy jim to nestačilo. Baník si doma poradil se Znojmem, a to znamená, že Opavským chyběly k postupu dva body.