20.07.2017 | Pavel Kortus | Aktuální zprávy

České Budějovice prožily povedenou přípravu, porazily v ní Brno či remizovaly s mistrovskou Slavií

Foto: Michal Bártík (dynamocb.cz)
České Budějovice – Plní optimismu jsou v krajském městě Jihočeského kraje. Místní Dynamo totiž zvládlo letní přípravu na výbornou a těší se na blížící se start Fortuna národní ligy. „Jsem spokojený hlavně s přístupem hráčů. Sehráli jsme těžká utkání, ve kterých se nám herně i výsledkově dařilo,“ chválí si trenér českobudějovického áčka David Horejš. O víkendu čeká Jihočechy pohár ve Velvarech, v neděli 30. července pak startují Fortuna národní ligu proti Viktorii Žižkov.

Po konci minulé sezony to ale s českobudějovickým kádrem nevypadalo úplně růžově. S profesionálním fotbalem skončili Kalod a Klesa, z rodinných důvodů se domů vrátil i stoper Šourek. Tři opory, třicátníci, lídři mužstva. Zatím se ale zdá, že se Českobudějovickým podařilo tyto ztráty nahradit. Do středu obrany se k Novákovi zatáhl univerzál Kladrubský, připraven je i mladík Havel, který překvapil v závěru minulého ročníku. Na pravém beku se velmi dobře prezentuje navrátilec z Vítkovic Michal Řezáč. Na levý kraj obrany má trenér Horejš dvě varianty – Jiřího Fundu a Filipa Vaňka, přičemž adeptem na základní sestavu je hlavně ten první jmenovaný.

Nezapomínejme na post brankáře. Do třetiligového Písku zamířila dvojka posledních let Kamil Hajdušek, krýt záda stabilní jedničce Zdeňku Křížkovi by tak měl Jindřich Staněk – mladík, který v barvách Evertonu jednou usedl na lavičku slavné Premier League. Největší přetlak mají Jihočeši ve středu zálohy. Po zranění se sice teprve vrací slovenský špílmachr Adrián Čermák, k dispozici je ale dravé mládí v podobě Patrika Čavoše a Jana Hály či nestárnoucí kapitán Petr Benát. Klub ale ještě dolaďuje pikantní návrat Petra Javorka z Táborska a hostování sparťanského mladíka Jakuba Moravce.  

Pod hrotem může nastupovat i letní posila Lukáš Pouček, který ve FNL bojoval v barvách Pardubic, Sokolova a naposledy Ústí nad Labem. V přípravě ale hrál Pouček převážně zleva. Konkurenty má ale novic v černobílém dresu více než zdatné. Rychlonozí Roman Wermke s Jakubem Peškem se v létě představovali ve více než dobré formě. V ofenzivní části je na více postech využitelný i Jindřich Kadula, kterému pokud vydrží zdraví, může být pro Dynamo hodně cenným zbožím.

Po Kalodově konci museli Jihočeši shánět útočníka, protože k dispozici měli jenom Iva Táborského. Jedenáctigólový střelec minulého ročníku se navíc během přípravy zranil a pomalu se dostává zpět do plné zátěže. Hodně prostoru tak dostal africký útočník Elvis Mashike Sukisa, jenž v předchozí sezoně střílel góly za třetiligový Vltavín. V přípravě se trefil zatím dvakrát.

Trenér mužstva David Horejš tak může být spokojen. Jeho tým šlape a sám trenér je spokojen s přístupem hráčů v letní dřině. „Za celou přípravu jsem spokojený hlavně s přístupem kluků. Sehráli jsme těžká utkání, ve kterých se nám herně i výsledkově dařilo. Samozřejmě vše se ukáže až v mistrovských utkáních. Tam bude vidět, jak na tom opravdu jsme,” upozorňuje čtyřicátník na lavičce Dynama.

Jeho svěřenci skončili druzí na turnaji v Sezimově Ústí, kde porazili místní Sokol 6:0 a poté prohráli s Táborskem ve finále na penalty. Cennou bezbrankovou remízu uhráli černobílí v Benešově proti mistrovské Slavii. Dynamu se nepovedl jenom druhý poločas s Plzní, kdy inkasovalo čtyři branky. V tom prvním ale byli favoritovi zdatným soupeřem. Za zmínku stojí i výhra nad prvoligovým Brnem. V generálce v sobotu Českobudějovičtí přehráli třetiligový Benešov a už se chystají na sobotní první kolo MOL Cupu v divizních Velvarech. Poté už Horejšův tým vyzve v prvním kole Fortuna národní ligy Viktorii Žižkov. A hrát se bude na Střeleckém ostrově v neděli od 17 hodin, Jihočeši se tak vracejí k bývalé tradici.

Výsledky Dynama v přípravě:
SK Dynamo ČB - Sokol Sezimovo Ústí 6:0 (branky: Kadula 2, Pešek, Mashike, Táborský, Benát)
SK Dynamo ČB - FC MAS Táborsko 0:0
SK Dynamo ČB - SK Slavia Praha 0:0
SK Dynamo ČB - FC Viktoria Plzeň 1:5 (Benát)
SK Dynamo ČB - FC Zbrojovka Brno 2:0 (Wermke, Řehoř)
SK Dynamo ČB - SK Benešov 2:0 (Pešek, Mashike)