20.07.2017 | Filip Lefenda | Aktuální zprávy

Na novém stadionu s novými tvářemi. Táborsko zeštíhlilo rozpočet

Foto: fctaborsko.cz
Tábor, Praha – Přelomová sezóna čeká druholigové Táborsko, které ve čtvrtek uspořádalo tiskovou konferenci. Své domácí utkání bude hrát na novém stadionu v Kvapilově ulici nikoliv v Sezimově Ústí, ale přímo v Táboře. Zároveň však došlo k výraznému snížení rozpočtu, vinou čehož klub opustilo velké množství zkušených hráčů. Modrý dres jihočeského celku tak v nadcházející sezóně Fortuna národní ligy navlékne celá řada mladíků, kteří budou zkušenosti s profesionálním fotbalem teprve sbírat.

Na úvod tiskové konference si vzal slovo ředitel klubu Tomáš Samec. Ten označil nadcházející sezónu za přelomovou. „Hlavním důvodem je přesun zápasů ze sportovního areálu Soukeník na nový stadion v Kvapilově ulici v Táboře,“ zmínil jeden z faktů. Táborsko se v novém působišti poprvé představí 5. srpna, na stadionu se však bude i nadále pracovat. „Čeká nás velký kus práce, abychom základní úpravy zvládli. Nejpodstatnější úprava nastane během podzimu, kdy začneme stavět tribunu na protější straně stadionu,“ dodal na téma nového stánku.

Dalším, již méně příjemným tématem, byl odchod předsedy představenstva Jiřího Smrže, vinou kterého od zimy tým tradičního druholigového účastníka opustilo už patnáct hráčů. Rapidně snížen byl rozpočet, na jihu Čech tak chtějí více sázet na vlastní odchovance. Právě oni by měli přilákat na stadion více diváků.

Hlavní trenér Roman Nádvorník tak musel skládat nový tým. „Čeká nás hodně těžký půlrok. Vlivem konce pana Smrže není naše ekonomická situace v takové kondici, abychom mohli přivést hotové hráče,“ přiznal zkušený kouč s tím, že jistou nadějí jsou talentovaní mladíci z prvoligových klubů. „Uvidíme, kdo se posune do základní sestavy. Náš tým má kvalitu, ale musí ještě dozrát,“ ví Nádvorník, kterého čeká s Táborskem hodně těžký úvod sezóny.

„Čekají nás exligisté a Opava, která bude rovněž usilovat o postup. Věřím, že nás náročný úvod nakopne, nikoliv zlomí. Mělo by nám to pomoct v pozdějších, relativně jednodušších zápasech,“ zůstává optimistou před startem nového druholigového ročníku.

Jaké jsou tedy cíle Táborska pro nadcházející sezónu Fortuna národní ligy? „Nerad bych, abychom měli problémy. Rád bych hrál v první polovině tabulky. Uvidíme po prvních kolech, jak se hráči s druhou nejvyšší soutěží popasují,“ je zvědav Nádvorník.

Kapitánem týmu bude třiatřicetiletý obránce Jakub Navrátil, který v klubu působí třetí sezónou. „Trochu se cítím jako fotbalový táta,“ přiznal. „Měl bych na kluky působit výchovně. Spousta z nich neví, co to je profesionální fotbal. Přípravu jsme strávili v extrémních teplotách. Pro kluky z dorostu jde o velký skok,“ pronesl hráč, který mimo Táborsko působil i v Příbrami, Plzni, Mladé Boleslavi či tureckém Sivassporu.

V týmu naopak nebude pokračovat mimo jiné zkušený záložník Petr Javorek. „Byl to náš nejdražší hráč, proto jsme ho vzhledem k našemu rozpočtu uvolnili na testy do Olomouce,“ vysvětlil Samec.

Na trenéra Nádvorníka čeká nová výzva, k dispozici bude mít skutečně hodně mladý kádr. „Výkonnost bude nahoru dolů, ale věřím, že se s tím popereme. Chtěli bychom překvapit. Obrana s hráči okolo dvaceti let má velkou perspektivu,“ věří čtyřiačtyřicetiletý lodivod.

„Práce s mladými hráči není jednoduchá, nemají s profesionálním fotbalem zkušenosti. Na druhou stranu mají ambice, chtějí něco dokázat. Samozřejmě je to jiné, než když pracujete se zkušenými hráči. Náš fotbalista, který má 23 let, patří k těm starším. Vzhledem k omlazení kádru budeme hrát systém 4-1-4-1,“ prozradil, s jakým rozestavením hodlá do sezóny se svým celkem vyrukovat.

Zároveň poznamenal, že bude Táborsko více spolupracovat s mistrovskou Slavií. „Po dohodě s jejich zástupci k nám bude chodit více slávistů. Sparta spolupracuje s Vlašimí, proto jsme se rozhodli pro jinou kvalitu. Třeba Bohemka nebo Dukla nejsou schopni až na výjimky pouštět hráče podle našich představ,“ završil svou řeč na tiskové konferenci Nádvorník.

Tu nakonec ukončil klubový ředitel Samec, který promluvil o službách pro fanoušky. „Přesunem zápasů do centra Tábora bude stadion v dosahu MHD. Větší komfort zažijí příznivci také při utkáních, kdy budou mít hru blíže. Na jarní část chystáme již zmíněnou tribunu. Páteční termín utkání pod umělým osvětlením ale ještě není reálný. Zatím nemáme vyřízené stavební povolení, ani nejsou finance.“

Foto: fctaborsko.cz