26.07.2017 | Ondřej Novotný | Aktuální zprávy

Hradec neudržel některé hráče. Bude maximální výkon týmu stačit na postup?

Foto: fchk.cz
Hradec Králové – V úterý po poledni proběhla na Malšovickém stadionu předsezonní tisková konference jednoho z nováčků Fortuna národní ligy, a to Hradce Králové. Ten však díky působení v předchozím ročníku v nejvyšší soutěži bude tuto sezonu patřit mezi adepty na postup. „Z týmu budeme chtít dostat maximum, zároveň ale nebudeme největšími favority soutěže,“ přiznává Pavel Krmaš, sportovní ředitel klubu, po odchodech některých klíčových hráčů.

Hradečtí v předchozí sezoně dlouho bojovali ve spodku tabulky o udržení v soutěži, s blížícím se koncem bylo jasné, že se Votroci budou muset o případné setrvání v lize strachovat až do samotného konce sezony, což se i potvrdilo, ovšem pro Východočechy s neveselým koncem. „Pád byl pro mě těžký, hodně těžký… O to větší chuť mám teď prokousat se zpět,“ říkal brankář Radim Ottmar, který překvapil celou ligu svými skvělými výkony a byl jednoznačně nejlepším hráčem uplynulého ročníku v dresu Hradeckých. A to navíc při své premiéře v nejvyšší soutěži ve dvaatřiceti letech!  

Už po sezoně tak bylo jasné, že Hradec bude mít udržet některé hráče problém. Zatímco třeba u zmiňovaného Ottmara nebo útočníka Pázlera se mu to povedlo, třeba s Tomášem Malinským to tak už nebylo. O rychlonohého záložníka měla zájem Mladá Boleslav a pak také Liberec, kam i Malinský, autor loňských tří branek, nakonec putoval. Na roční hostování s následnou opcí pak odešel defenzivní Tomáš Holeš, a to do Jablonce. „Dlouho s námi trénoval, už jsem doufal, že by mohl po zranění v našem kádru zůstat i pro nadcházející sezonu,“ připustil hradecký trenér Karel Havlíček: „Ale přeji mu samozřejmě hodně úspěchů,“ dodal. 

Pod Bílou věží nebude pokračovat ani Pavel Černý, které se stěhoval po konci smlouvy do sousedních Pardubic, Jakub Chleboun pak zase minimálně na půl roku odlétl hrát nejvyšší kazašskou soutěž. „Na Daniela Trubače přišla ze Slavie nabídka, který se neodmítá a samozřejmě jsme nechtěli ani nějak brzdit Danův fotbalový růst,“ pokračoval ke změnám v kádru sportovní ředitel Pavel Krmaš s tím, že kádr opustil i Lukáš Hůlka a Roman Polom, tedy dva hráči na hostování z Mladé Boleslavi. Naopak s Hradcem v přípravě trénovalo hodně nadějných mladých hráčů z juniorky nebo z dorosteneckého týmu, jedinou posilou pak byl prozatím příchod levonohého hráče Jiřího Fundy z Českých Budějovic. „Pohráváme si však ještě s myšlenkou jednoho příchodu,“ prozradil Krmaš.

Příprava s částečně omlazeným mužstvem ale jinak Votrokům poměrně vycházela, vyšším rozdílem prohráli jen s Jabloncem a pražskými Bohemians. „I tyto výsledky byly pro tým na jednu stranu prospěšné,“ má jasno kouč Karel Havlíček, kterému zároveň chyběl ke konci letního drilu trochu silnější soupeř. Hradec jinak porazil v přípravě dvakrát slovenský Poprad, stejně tak Slovan Liberec a kromě celků z nižších soutěží poté zvítězil i nad Varnsdorfem nebo Mladou Boleslaví.

Na Východočechy tak v pátek čeká vstup do už pro ně velice známé soutěže, a to proti Táborsku na domácím stadionu. „Máme odhodlání si zase za rok zahrát první ligu, uděláme pro to všechno!“ uzavíral Radim Ottmar, kterého si kabina pro nadcházející sezonu zvolila kapitánem týmu.