26.07.2017 | Filip Lefenda | Aktuální zprávy

Nejvyšší čas! V Opavě vnímají novou sezónu jako jednu z posledních šancí dostat se do první ligy

Foto: Jan Šimek
Opava – V minulém ročníku Fortuna národní ligy získali 63 bodů, přesto se do nejvyšší soutěže nepodívali. Fotbalisté Slezského FC Opava však chtějí o to více zabojovat o kýžený postup v ročníku nadcházejícím. Úspěšný tým finalisty MOL Cupu zůstal pohromadě, na některých postech navíc ještě posílil. Cíl klubu s početnou fanouškovskou základnou je tak jasný - probojovat se konečně mezi tuzemskou fotbalovou elitu.

Bronzový tým loňské sezóny vnímá i po sestupu exgligových týmů z Hradce Králové a Příbrami většina účastníků Fortuna národní ligy jako hlavního favorita soutěže. „Skončili jsme třetí v lize a dostali jsme se až do finále poháru,“ připomněl loňské úspěchy generální manažer Slezského FC Alois Grussmann. „Nenechalo to nikoho klidným. Chtěli jsme udržet kvalitu mužstva a hráče, o kterých se šuškalo, že by mohli odejít,“ měl na mysli trio Zapalač, Žídek, Schaffartzik. „Prodloužili jsme jim smlouvu, vyšli jim vstříc. V klubu jsou spokojeni a jsem rád, že jsme došli ke shodě,“ pochvaloval si udržení hned několika klíčových hráčů.

Kromě toho Opava také posílila, mimo jiné i o zkušeného brněnského kapitána s bohatými zkušenostmi z nejvyšší soutěže. „Největším příchodem je Pavel Zavadil, Opavě dal přednost před jinými mužstvy,“ uvedl Grussmann na adresu nového špílmachra. „Z Pardubic dorazil Joel Kayamba a zkvalitnili jsme také brankářský post – přivedli jsme Vojtěcha Šroma. Na hostování přišel Michal Stříž, na kterého bychom, pokud vše půjde, jak si představujeme, měli uplatnit opci,“ uvedl manažer klubu s tím, že v případě Šroma je ještě třeba dotáhnout do konce některé administrativní záležitosti.

Z průměrného týmu druhé nejvyšší soutěže dokázal udělat trenér Roman Skuhravý během krátké doby strašáka favoritů. Letos připadne tato role právě Opavě. „Přijímáme ji s absolutní pokorou a respektem ke každému soupeři. Není to fráze. Víme, že pokud chceme uspět, musíme podat co nejlepší výkon proti všem,“ zmínil dvaačtyřicetiletý stratég a přiznal, že je na start nového ročníku pořádně natěšen.

„Loni se nám nepodařilo cíl naplnit, letos máme další příležitost. Dospěli jsme k tomu – a chci poděkovat vedení klubu – že jsme udrželi stávající kádr a na postech, kde jsme chtěli posílit, jsme zase o krok dál. Navýšili jsme i tréninkové dávky,“ přiznal, že letní dril, který jeho svěřenci museli v minulých týdnech absolvovat, byl vskutku hodně náročný.

„V některých fázích hry jsme udělali kus dopředu, což je pro nás klíčové,“ pokračoval Skuhravý. „Kdo chce postoupit, musí mít co nejdříve 50 bodů. My v loňském ročníku dokázali s 63 body nepostoupit. Tato zkušenost bude dostatečná, abychom šli zápas od zápasu, a předváděli fotbal, se kterým budeme spokojeni.“

Spolehnout se chtějí „žlutomodří“ tradičně i na své skvělé fanoušky. „Byl bych hrozně rád, abychom udrželi návštěvnost a zájem o fotbal, který jsme ve fanoušcích vzbudili. To je pro nás odměnou,“ vyzdvihl příznivce Slezského FC Skuhravý, který se v Opavě těší velké oblibě.

Slova se chopil také předseda představenstva Marek Hájek, který tradičně hovořil o ambicích klubu dostat se do nejvyšší soutěže. Jak se zdá, právě letos nadešel čas, kdy se tento „sen“ může stát skutečností. „Je to jedna z posledních šancí, jak se dostat do první ligy. Nechceme to nechávat na dva zápasy v baráži. Víme, že to je desetiprocentní šance, jak postoupit. Bohužel se to tak nastavilo,“ připomněl plánovanou změnu v systému postupujících, která vstoupí v platnost za rok. O patro výše půjde již jen vítěz Fortuna národní ligy, týmy na druhém a třetím místě budou hrát baráž.

„Víme, že to bude náročné, ale chceme v letošní sezóně bojovat o to, abychom se do první ligy dostali,“ pokračoval Hájek s tím, že klub stále nemá strategického partnera. Hlasitě se s koncem loňského ročníku hovořilo o čínském zájemci, ten ale nedodal pro vlastníka klubu – město – dostatek informací. „Věříme, že v září nebo na konci roku, se proces propojí. Zastupitelé získají o partnerovi dostatek informací a ten zase dodá, co je třeba pro vstup – hlavně co se týče financí. Chceme, abychom měli první ligu zaplacenou ze dvou třetin silným partnerem,“ má jasno Hájek.

A to také v tom, že pokud by se klub na postupové příčce umístil, šel by mezi tuzemskou fotbalovou smetánku za jakékoliv situace. „Každý, kdo vysoutěží postup a vzdá se ho, nemá ve fotbale co dělat. Výmluvy, že nejsou finance, jsou výsledkem neschopného fungování klubu. Pro mě je to naprosto nepřijatelné,“ kroutí hlavou nad stále rozšířenějším nešvarem ve sportu obecně.

A jak je na tom tedy Opava aktuálně finančně? „Pracujeme jako standardní druholigový klub s malinko vyšším rozpočtem v mezích, které umíme zvládnout. Věříme, že finanční situace bude dostatečně stabilní, abychom mohli první ligu dlouhodobě hrát. Chceme v ní mít stabilní budoucnost,“ zadíval se na závěr tiskové konference dopředu předseda představenstva Slezského FC.