26.07.2017 | Ondřej Novotný | Aktuální zprávy

Po mladém doplnění kádru chtějí Pardubice navázat na skvělé jaro minulé sezony

Foto: fkpardubice.cz
Pardubice – Předsezonní tisková konference byla na programu ve středu brzy dopoledne i na východě Čech u pardubických fotbalistů. Na ty o víkendu čeká start už šesté sezony ve druhé nejvyšší soutěži, ve které v podstatě už od svého začátku dávají přednost především mladým fotbalistům. Další noví nadějní se do kádru dostali i přes léto, došlo však i na příchod zkušeného útočníka z nedalekého Hradce Králové.

Loňské dvě poloviny pardubické sezony byly jako noc a den. Po podzimní části to totiž vypadalo, že na východě Čech budou na jaře bojovat pouze o záchranu. V zimě však došlo na otočku skoro o sto osmdesát stupňů, vždyť z toho nakonec bylo pěkné umístění uprostřed tabulky. „Jaro a celkové umístnění bylo ze strany klubu velmi uspokojivé, konečná tabulka v loňské sezoně je to, co bychom chtěli i v té nadcházející. Dále si přeji, abychom doma předváděli dobrý fotbal, dávali branky a aby se to zkrátka našim fanouškům líbilo,“ vyslovil svá přání Vladimír Pitter, předseda představenstva FK Pardubice.

I díky povedenému jaru však v Pardubicích postupně věděli, že to s některými hráči, kteří začali podávat stabilní a dobré výkony, a především, kteří byli v klubu pouze na hostování, budou mít těžké s prodloužením jejich působení. „Už dopředu jsem věděl, že to bude v letní přestávce náročné, protože jsme řešili, kromě kádru, i složení realizačního týmu,“ přiznal na začátek Vít Zavřel, sportovní ředitel klubu. „Na jaře jsem viděl, snad kromě jednoho zápasu, jinak všechny a začalo mi být postupně jasné, že bude hodně složité navázat na hostování některých hráčů,“ předeslal dále první odchody z kádru. Do svých klubů se totiž vrátili Tomáš Ladra, Antonín Křapka a také Jan Shejbal.

„Jsem rád, že se povedlo navázat alespoň na hostování Jiřího Pirocha, protože ten si společně s Martinem Šejvlem vzadu hodně sedl,“ pokračoval Zavřel a navázal dalšími odchody. V klubu totiž skončil i Tomáš Pospíšil, který zamířil do Znojma. „Nebyl u nás spokojený s jarním vytížením,“ komentoval odchod dalšího hráče sportovní ředitel. K jednomu z adeptů na postup do nejvyšší soutěže, tedy do Opavy, pak přestoupil Joel Kayamba, jenž se v minulém ročníku rozehrál do dobré formy.

Kádr naopak posílil útočník Pavel Černý, který má velkou zkušenost jak s nejvyšší soutěží, tak i s Fortuna národní ligou. Obě soutěže si ve více jak sto startech zahrál za Hradec Králové, kde mu však nebyla prodloužena smlouva, proto podepsal v sousedním městě a blížící se derby tak dostane alespoň částečně třaskavější náboj. Dalším příchodem je třeba Martin Tulach, který přišel z týmu pražských Bohemians, v poslední sezoně však hrál divizi za východočeské Kratonohy. Tým pak byl doplněný dalšími mladými hráči. „Jsou to kluci, kteří nemají s druhou ligou v podstatě zkušenost, takže uvidíme, jak se budou v nové sezoně jevit. To jsou zkrátka zkušenosti, které si nikde nekoupíte, to si musí každý z nich odehrát sám,“ má jasno pardubický trenér Jiří Krejčí, který by rád ještě zkušenějšího hráče do středu pole a taktéž do obrany. Pardubice také hodně usilovaly o příchod Petra Rybičky, tedy hráče z regionu, který patří momentálně Brnu. Povedlo se. K představení pardubickým divákům mu však nyní brání bolavá záda a není jisté, kdy se zapojí zpět do plného herního vytížení. 

Nabízí se tak otázka, zda by se ještě nemohl třeba vrátit některý z hráčů z Mladé Boleslavi, který už v Pardubicích úspěšně působil. „Ohledně některých hráčů na hostování stále jednáme, Boleslav ale hraje pohár, takže chce mít širší kádr. Navíc hráči, které bychom chtěli, jsou nabízeni i do prvoligových klubů, které jsou ekonomicky více silnější. Momentálně to tudíž vidím tak, že je málo pravděpodobné, že by některý z hráčů, kteří zde už působili, přišel,“ prozradil sportovní manažer.

Východočeši v přípravě odehráli šest zápasů, z nichž třikrát odešli ze hřiště poraženi, do čehož se počítal i výsledek 0:1 s Jabloncem, stejně tak Podbrezovou, a 1:2 s navrátilcem do nejvyšší soutěže z Olomouce. Poslední zápas před startem nové druholigové sezony pak Pardubičtí odehráli v úterý v rámci MOL Cupu ve Vysokém Mýtě, kde zvítězili po dramatičtější koncovce 2:1. „Výsledek sice není vysoký, v prvním poločase jsme si ale vypracovali dostatek příležitostí na to, abychom rozhodli,“ vrátil se krátce k poháru trenér.

To, zda dojde v sestavě Pardubic na některé překvapení, se fanoušci dozví až v sobotu dopoledne, kdy nejen pro ně začíná nový ročník. „V kabině není problém, měli jsme i stmelení kolektivu, takže uvidíme, jak si to s novými hráči sedne. Nevím, jaká bude o víkendu sestava, na první zápas se ale už těšíme,“ promluvil také kapitán Jan Jeřábek. Povezou si Pardubice v sobotu z hlavního města po poledni plný počet bodů od nováčka FK Olympie?