28.07.2017 | Libor Štěpán | Zápas

Nepříliš pohledný zápas branky nepřinesl, Ústí si odváží z Vítkovic bod

Foto: mfkv.cz
Ostrava – Začátek sezóny. Tato dvě slova asi nejvýstižněji charakterizují kvalitu utkání prvního kola Fortuna národní ligy mezi Vítkovicemi a Ústím nad Labem. Herní projev obou týmů charakterizovaly četné nepřesnosti, hlavní sudí pak v duelu odpískal celkem čtyřicet nedovolených zákroků. Ačkoliv Ústí začalo přeci jen o něco lépe, Vítkovice nakonec převzaly otěže hry, ale z několika šancí se nedokázaly prosadit.
bez branek
bez branek
35' Matěj
54' Prajza
65' Mikula
68' Honiš
55' Peterka
Sestavy
Květon – Cverna, Honiš, Mikula, Prajza – Fiala (62. Szotkowski), Matěj, Ožvolda (75. Bzirský), Kučera – Mišinský, Mrázek
Trenér: Roman West
Kotěra – M. Zeman, Pimpara, L. Vaněk, Leibl – P. Pilík, Miskovič, J. Peterka, Richter (77. Jindráček), D. Procházka (88. Šnirc) – Matějka (65. Kacafírek)
Trenér: Jiří Skála
Rozhodčí: Mrázek – Horák, Pochylý • Stadion: Městský stadion Ostrava-Vítkovice • Diváci: 472

Komentář

Ačkoliv vítkovický klub připravil zábavné odpoledne určené hlavně pro nezletilé návštěvníky, nepodařilo se na premiérový zápas nové sezóny přilákat do ochozů více diváků, než je obvyklé. Ti, kteří přišli, navíc dlouho nemohli věřit vlastním očím. Na hřišti se totiž neodehrával fotbal, ale kopaná. Ani jeden tým nebyl schopen udržet chvilku míč, tři přihrávky za sebou často znamenaly neřešitelný problém. Přesto si v úvodu vypracovali menší územní převahu hosté, ale více než dva rohové kopy z toho nevytěžili.

Domácí po 20 minutách začali vyrovnávat hru a z prvního slušnějšího brejku zapsali také první střelu zápasu, avšak Kučera v dobré pozici vypálil jen velmi slabě. Na druhé straně odpověděl o 10 minut později Miskovič nápřahem z 25 metrů do hrudního koše Květona. Ve 34. minutě se pak Ostravané dožadovali pokutového kopu po dle jejich názoru faulu na Matěje, ale píšťalka rozhodčího zůstala němá k velké nelibosti téměř všech přítomných. Vítkovice to však aspoň trochu nakoplo a ve 38. minutě mohl otevřít skóre Cverna, avšak na zadní tyči nedokázal zatlouct hlavou míč do prázdné branky a jeho oblouček byl před čárou zastaven. V dohrávce situace pak neprostřelil hradbu těl Mišinský.

Do druhého poločasu vstoupili mnohem lépe domácí hráči a definitivně převzali otěže hry. Hned po 5 minutách se navíc dostali do největší šance zápasu. Mrázek dostal parádní míč do běhu, od půlky nikým nerušen pronikl až do šestnáctky, kde počkal na sprintujícího Kučeru, poslal mu parádní míč na zadní tyč, ale Kučera ho nedokázal zasáhnout.

Hosté začali urputně bránit a čekat na brejky, ty však téměř nepřicházely. Co se ale objevovat začalo, byly žluté karty. Těch bylo paradoxně více na domácí straně, obvykle právě při hašení ojedinělých rychlých kontrů soupeře. Jinak se hrálo převážně na polovině Army, ale snaha Vítkovic obvykle končila před pokutovým územím. Až v 73. minutě se prokličkoval do šance Mišinský, ale v momentu střely mu před nohy skočil jeden z obránců. Následně centroval střídající Szotkowski, do hlavičky se položil Kučera, ale Kotěru v brance Ústí nevystrašil. Deset minut před koncem pak v situaci 3 na 3 opět Mišinský vedl míč, chtěl zakončovat sám, ale ani teď nedokázal prostřelit soupeře před sebou.

Ačkoliv by to bylo absolutně nezasloužené, Ústí nakonec mohlo brát všechny body. V nastavení se mu totiž podařilo utéct po levé straně, Šnircův centr srazil Květon pouze před volného Pilíka, ale než ten si srovnal míč na střelu, vytvořila se na malém vápně hráz a záložník hostů poté střelou nahoru brankáře domácích nepřekonal. Na rozdíl od Hradce tak ve Vítkovicích v rámci zahájení sezóny Fortuna národní ligy gól nepadl, což je rozhodně větší ztrátou pro Vítkovice.

Ohlasy trenérů

Roman West (MFK Vítkovice): "Do utkání jsme se rozjížděli velmi pomalu. Bylo to kostrbaté. Okolo nějaké 30. minuty jsme se chytli. Podle nás tam byla jednoznačná penalta, ze které jsme měli vést 1:0. Byly tam i šance po brejkových situacích, které jsme měli dotáhnout. Myslím si, že jsme to celkem slušně ubránili, soupeře jsme do žádných větších příležitostí nepustili. Chyběl tomu gól. Jak říkal trenér Skála, remíza je asi spravedlivá."

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): "Na jaře jsem zde nebyl spokojen, ale teď musím říct, že hlavně v obranné fázi to bylo tak, jak by to mělo vypadat. Myslím si, že bod je zasloužený. Prvních 30 minut jsme měli herní převahu, nicméně z toho nepramenilo nic, co by ohrozilo branku soupeře. Pak Vítkovice vyrovnaly herní projev a druhá půle byla vyvážená. Šance nám sice chyběly, ale bod v prvním kole venku je vždycky cenný. Na začátku sezóny ještě ta utkání nejsou emočně vypjatá, takže to asi chvílemi ke koukání moc nebylo."