11.08.2017 | Zdeněk Kamínek st. | Zápas

Rychlé góly v úvodu prvního poločasu rozhodly o vysokém vítězství Opavy v Ústí nad Labem

Foto: fkusti.cz
Ústí nad Labem – Bohaté na branky bylo utkání třetího kola Fortuna národní ligy v Ústí nad Labem. Fotbalisté Ústí nad Labem podlehli v domácím prostředí favorizovanému SFC Opava 2:5. Slezané položili základ k tříbodovému zisku v úvodních pěti minutách prvního poločasu, kdy vstřelili dva góly. Opavu nezlomila ani rychlá branka domácích na začátku druhé půle a po dalších třech brankách si v pohodě dokráčela k vysokému vítězství 5:2. Opavští fotbalisté v úvodu sezony naznačili, že budou velkým adeptem v boji o postup do nejvyšší soutěže.
47' Miskovič
87' Pilík
4' Kuzmanovič
6' Zeman (vl)
56' Kuzmanovič
71' Stříž
85' Kayamba
59' Leibl
bez karet
Sestavy
Kotěra – M. Zeman, Pimpara, L. Vaněk, Leibl – J. Peterka, Miskovič (74. P. Výborný) – P. Pilík, Jindráček, D. Procházka (61. Kacafírek) – Matějka
Na lavičce: Tvrdoň, Gilián, Šnirc, Zoubek
Trenér: Jiří Skála
Fendrich – Stříž, Simerský, Žídek, Helebrand – Kayamba (88. Mozol), Schaffartzik, Zavadil (46. Jursa), Zapalač (68. Jurečka) – Smola, Kuzmanović
Na lavičce: Šrom, Čelůstka, Radič, Puškáč
Trenér: Roman Skuhravý
Rozhodčí: Jílek – Kříž, Kubr • Stadion: Městský stadion v Ústí nad Labem • Diváci: 935

Komentář

Vstup do zápasu nezastihl domácí tým v dobrém světle. Z poloviny hřiště utekl ve 4. minutě ústeckým hráčům Nemanja Kuzmanovič a svůj sólový únik zakončil přesnou střelou k tyči. Než se stačili svěřenci Jiřího Skály oklepat z prvního gólu Opavy, udeřili hosté o minutu později podruhé. Z pravé strany vyslal centr do pokutového území Joel Ngandu Kayamba a míč si nešťastně srazil do vlastní branky Michal Zeman. Slezané se po dvoubrankovém vedení pravděpodobně spokojili se slibným náskokem a přenechali iniciativu domácímu mužstvu. Ústecký Lukáš Matějka uvolnil ve 25. minutě do pokutového území Davida Procházku, který těsně minul opavskou svatyni. Velká možnost se naskytla domácímu mužstvu ve 30. minutě, kdy zahrával trestný kop jeden metr za pokutovým územím Pavel Pilík, ale pálil vysoko nad opavskou branku.

Naděje ústeckého celku oživil dvě minuty po přestávce Jiří Miskovič, který se po odraženém míči prosadil v souboji s opavskými hráči a tvrdou střelou snížil na 1:2. Možná zlomový okamžik v zápasu přišel v 55. minutě, kdy Nemanja Kuzmanovič vymetl šibenici a Opava opět vedla o dvě branky. Joel Ngandu Kayamba přesně pak našel v malém vápně Michala Stříže a jeho přesná hlavička počtvrté skončila za Kotěrovými zády. Sympatické bylo, že ústečtí fotbalisté bojovali o co nejlepší výsledek až do konce utkání. V 75. minutě hlavičkoval Štěpán Kacafírek pár centimetrů nad opavskou branku a za pět minut se centrovaný míč Michala Zemana otřel o břevno Fendrichovy branky. K pátému gólu hostujícího mužstva přišel snadno Joel Ngandu Kayamba, když po jeho střele míč díky Zemanově teči změnil směr a smutný Kotěra mohl pouze přihlížet radosti opavských hráčů. Poslední slovo nakonec patřilo domácímu Pavlu Pilíkovi, který v 87. minutě druhou brankou korigoval výsledek zápasu. Pro Ústí nad Labem byla nakonec konečná prohra s Opavou 2:5 velmi krutá.

Ohlasy trenérů

Jiří Skála (FK Ústí nad Labem): S Opavou rozhodl začátek střetnutí. Paradoxně jsme odehráli jedno z nejlepších utkání v podzimní části. V prvních deseti minutách jsem náš výkon trochu nepochopil. Soupeři jsme strašně lehce darovali dva góly, a to si myslím, že utkání rozhodlo. Diváci viděli naprosto vyrovnané utkání. Opava byla strašně produktivní a z šancí dokázala dát góly. Porážka mě mrzí, protože jsme byli více než důstojným soupeřem. Skóre je moc divoké a neodpovídá průběhu zápasu.

Roman Skuhravý (SFC Opava): Jsem spokojen pouze s naším vítězstvím. Měli jsme dobrý vstup do zápasu a hráli jsme deset minut, jak jsme chtěli. Bohužel zbytek zápasu jsme nehráli přesně, ale fotbal někdy takový bývá. Řešili jsme výborně hlavně finální fázi. Musím vyzdvihnout Kuzmanoviče, který byl náš klíčový hráč. Pro domácí celek to je strašně kruté. My jsme hráli špatně a přesto jsme vyhráli 5:2. Jsem moc rád, že když domácí snížili na 1:2, tak na to naše zkušené mužstvo perfektně zareagovalo a dovedlo zápas do vítězného konce. Do druhého poločasu nenastoupil zkušený Pavel Zavadil, protože má něco s kolenem. Stěžoval si na to již v týdnu a nechtěli jsme riskovat jeho další zranění, proto šel po přestávce na hřiště Jursa.