21.08.2017 | Radek Barkman | Souhrn kola

Souhrn 4. kola FNL: Šlágr kola opanovaly České Budějovice a vedou soutěž

Foto: fchk.cz
Praha – Fotbalisté Dynama České Budějovice zaslouženě trůní na prvním místě tabulky Fortuna národní ligy, když dokázali porazit v domácím prostředí mužstvo Hradce Králové přesvědčivě 4:1. Ztratila naopak Opava. Slezané nečekaně pouze remizovali se Sokolovem 0:0. První výhry v soutěži se dočkal Žižkov, který deklasoval Vítkovice 5:0.

Spíše průměrně odstartovali nový ročník Fortuna národní ligy fotbalisté Znojma a Frýdku-Místku. Jihomoravané na první vítězství čekali, Valcíři před týdnem alespoň získali skalp vedoucího Třince. Fotbal ve Znojmě o pátečním večeru bavil. Jako první se osmělil hostující Kovařík, ale dopadl stejně jako na druhé straně Teplý. Znojemští hráči měli v tu chvíli více ze hry a přicházely i brankové příležitosti. Střelecké pokusy Helíska a Lacka ale skončily mimo. Přesto se domácí celek dočkal zaslouženého vedení. V pokutovém území se dostal k míči Javůrek a zamířil přesně k tyči. Po změně stran si ale první řekli o slovo hosté. Po rohovém kopu se prodral k hlavičce Švrček a zařídil vyrovnání ve skóre. Zanedlouho mohli jít Znojemští zase do těsného náskoku, to by však Teplého hlavička nesměla skončit pouze na brankové konstrukci. Do hry se aktivně zapojil i střídající Růsek, jehož šance rezultovala jen ve středu do boční sítě. V hezkém zápase pak tahali za delší konec provazu hosté. Dobrou šanci měl Willvéber, ale Veselý se vytáhl proti jeho pokusu, i proti další šanci dorážejícího Krčuly. Šance se střídaly na obou stranách, ale tři body zůstaly přece jenom ve Znojmě. Z pravé strany přilétl centr, jenž našel Svozila a jeho hlavička znamenala rozhodující gól. V nastavení sice domácí přidali ještě jeden zásah, ale ten uznán nebyl. I tak ale mohli Znojemští slavit.

Ke stálicím druhé nejvyšší české soutěže patří dlouhodobě mužstva Pardubic a Ústí nad Labem. Tradičně okupují střední pasáž tabulky a ani situace po třetím kole nebyla v tomto směru příliš odlišná. Severočeši byli před svým sobotním soupeřem pouze o bod. Tomu ostatně odpovídal i první poločas, na šance velmi skoupý. Vyrovnanost utkání nepřinášela vzruch před brankami, za zmínku snad stála pouze hlavička Matějky, která si ale prostor mezi třemi tyčemi nenašla. Vášně tak v první půli rozvířil pouze zákrok Zemana na Fouska, který byl oceněný žlutou kartou. Po změně stran přibylo šancí, diváci se navíc dočkali i gólů. Nemuseli na ně čekat dlouho. Už tři minuty po zahájení druhé půle totiž spadl Petráňův oblouček pod horní tyč a domácí vedli. Se šancemi se roztrhl pytel.Vyrovnání měl na kopačce Jindráček, ale selhal. Na druhé straně naopak vyrazil Kotěra míč pouze na malé vápno k Petráňovi, a ten se zase zapsal do listiny střelců. Pardubice kráčely za výhrou, kterou mohl pojistit Mužík, ale mířil jen do břevna. Na druhé straně se tak Arma dostala do hry. Z rohu udeřil Kacafírek a vytvořil závěru dramatickou zápletku. Hosté však na remízu nedosáhli. V nastavení si naopak spravil náladu Mužík a přesnou střelou pečetil výhru Východočechů na 3:1.

Třinec sice padl ve Frýdku-Místku, i tak ale zůstával týmem z popředí tabulky. To chtěl potvrdit také proti nováčkovi soutěže, pražské Olympii. Hosté před zápasem ještě ani jednou neprohráli a v každém zápase navíc dokázali vždy vsítit první gól. Hostitelé byli v utkání od první minuty aktivnějším týmem a nechtěli dopustit zbytečnou ztrátu. Za výhrou vykročili již v 18. minutě, kdy Olympii nevyšla osobní obrana rohového kopu a nekrytý Dedič přesnou hlavičkou otevřel skóre. Šance se i nadále rodily výhradně na straně Třince. Frydrych v brance hostů skvěle zneškodnil pokus Ižvolta, za pár minut si poradil i s obrovskou šancí Šumbery. Vedení Třince pak nenavýšil ani Dedič, jenž mířil z otočky těsně mimo. Horší start do druhé půle si Pražané ani přát nemohli. Jen pár vteřin po zahájení hry totiž vykombinovali obranu Kateřiňák s Janoščínem a druhý jmenovaný překonal Frydrycha. Pak se hosté trochu osmělili a výsledkem byla šance Hejného, proti němuž se ale vytáhl výborným zákrokem Paleček. Krátce po hodině hry pak zastavilo tečovaný pokus třineckého Janoščína až břevno. Ve zbytku zápasu se nic podstateného již neudálo, Třinec tak drží domácí stoprocentní bilanci a s devíti body je aktuálně třetím celkem tabulky.

Doslova příšerný start potkal zkraje ročníku Příbram. Mužstvo trenéra Josefa Csaplára totiž vyválčilo pouze jeden bod z úvodních tří zápasů a na půdě Táborska potřebovalo už naplno zabrat. Jihočeši se opět představili na svém novém stadionu v Kvapilově ulici. Fotbalem se více než tisícovka diváků rozhodně nenudila. Janderova malá domů vylekala domácího gólmana Tomu, na druhé straně pak Navrátilova hlavička směřovala vedle. Doslova údiv na tribunách pak vyvolal pokus o zakončení v podání nové posily Jihočechů Štohanzla, jemuž se míč v klíčové chvíli zamotal mezi nohama. Velkou šanci mělo Táborsko po třiceti minutách hry. Mršič pronikl až před Boháče, jenž ale byl toho dne k nepřekonání. Po dalším centru navíc nemířil z výborné pozice přesně Musiol. Středočeši proto trestali. Grajciar našel ze standardky Danoského a první příbramská střela mezi tři tyče znamenala vedoucí gól. Přelom poločasů Příbrami sedl. Velmi aktivní Grajciar sice se svým prvním zakončením ještě neuspěl, ale ve druhé půli se už trefil a zařídil svému týmu dvougólový náskok. Když pak tváří v tvář Boháčovi opět neuspěl Musiol, bylo jasné, že se v sobotu narodí první příbramská výhra. Jihočeši dojeli na mizernou koncovku a poprvé v sezoně padli.

Souboj mezi Opavou a Sokolovem měl obrovského favorita. Slezané touží postoupit mezi elitu a proti celku, který doposud nepoznal v letošním ročníku soutěže chuť vítězství, velela jednoznačná povinnost vyhrát. Hostitelé byli od úvodu jasně lepším týmem. Smolova hlavička po rohovém kopu mohla vyjádřit převahu, ale holohlavý útočník ji nasměroval vedle tyče. Ještě mnohem větší příležitost pak trestuhodně zahodil Jursa. Toho zpětnou přhrávkou uvolnil Kayamba, ale Jursa zblízka přestřelil Belaňovu branku. Kayamba byl vidět i v dalším průběhu hry. Společně s Kuzmanovićem totiž připravil možnost pro Žídka, jenž ale hlavou zamířil nad břevno. Západočeši výhradně bránili, ale o čistý štít je zase mohl připravit Jursa. Ten obešel protihráče v pokutovém území a prudce vypálil, Belaň ale opět Sokolov podržel. Jak to tak bývá, každý tým si většinou v zápase vytvoří alespoň jednu slibnou možnost. Tu hostující měl Adam Ševčík po přihrávce od Končala, ale v ideální pozici místo zakončení zakopl. Opavě pak nepomohlo ke vstřelení branky ani šest nastavených minut, Sokolov tak mohl slavit nečekaný bod. Favorit v sezoně klopýtl už podruhé.

Poprvé vyhrát v novém ročníku Fortuna národní ligy toužili dosud neporažení fotbalisté Žižkova. Jejich soupeřem byly Vítkovice. Hosté sice dokázali doma uhrát dvě remízy, po debaklu v Opavě ve druhém kole ale měli co napravovat. Začátek zápasu byl oboustranně spíše opatrný, nedá se navíc říci, že by měl jeden z týmů výraznější převahu. Vítkovice dokonce měly i jednu velkou šanci ke skórování, centr Mrázka však Ožvolda ve vedoucí gól nepřetavil. A hosty to mělo mrzet. Pavlata sice ve velké šanci ještě překopl branku Květona, ale pak už přišly góly. O ten první se výstavním překvapivým obloučkem z levé strany postaral Pavel Hašek, který vítkovického gólmana parádně nachytal. Do přestávky pak vyšla ještě Pavlatova kolmice na Bazala a jeho oblouček dal Žižkovu přestávkový klid. Ve druhém poločase se obrázek hry neměnil. Perfektní individuální akci zakončil Kodeš a o pár minut později přeloboval brankáře Květona Jelínek a upravil již na 4:0. Převaha Pražanů byla znatelná a více než tisícovka diváků si fotbal užívala. V hitparádě krásných gólových momentů pak nijak nezanikla ani skvělá střela střídajícího Hurky. Ten byl na trávníku sotva pár vteřin a perfektní ranou pod břevno si vychutnal oslavu gólu. Vítkovice inkasovaly za dva venkovní zápasy jedenáctkrát, Žižkov je aktuálně šestý.

Potenciál patřit ke kometám letošní sezony Fortuna národní ligy naplňují ve Vlašimi. Úkolem Středočechů bylo nyní přichystat další trable tápajícímu Varnsdorfu. Severočeši mohou hodnotit start do ročníku všelijak, jen ne pozitivně. V sestavě hostů nastoupil známý útočník Martin Fenin a byl to právě jeho přímý kop, který poslal hosty nečekaně už ve druhé minutě do vedení. Další šanci na pojištění náskoku pak měl i Zieris, ale Nguyen tentokrát zvládl zasáhnout. Vedení nakonec vydrželo dvacet minut. Janda našel ve vápně Vodháněla a ten skóroval. Za dalších pár minut si navíc vzpomněl na své střelecké schopnosti také Hadaščok a Středočeši vedli. Vyrovnat mohl těsně před přestávkou Rudnytskyy, ale stálice varnsdorfského týmu branku přestřelila. Nástup do dalšího pokračování hry si navíc hosté nepohlídali. Podruhé se do listiny střelců zapsal Vodháněl a de facto rozhodl zápas. Tím spíše, že se k dobrému výkonu rozchytal i Nguyen. Další možnost totiž uzmul Rudnytskému. Čtyři minuty před koncem se tak narodil ještě jeden gólový moment na druhé straně. Pohlednou kombinaci zakončil Fotr a Vlašim se tak ocitla na druhém místě tabulky o bod za Českými Budějovicemi. Varnsdorf naopak zůstává s jedním bodem na samém chvostu.

Šlágr kola se hrál nepochybně v Českých Budějovicích. Jihočeši zatím neohroženě prochází startem nového ročníku a chystali si v domácím prostředí smlsnout také na Hradci Králové. Votroci rovněž nerozjeli svou pouť za návratem mezi elitu špatně a z prvních tří zápasů měli na kontě sedm bodů. Byli to právě hosté, kteří začali odvážněji. Pokus Schwarze ale nepustil až k brance Kladrubský. Pak se ale začalo hrát na jednu branku. Wermke uvolnil Čavoše a Jihočeši šli brzy do vedení. Ottmar pak zlikvidoval možnost Kladrubského, ale krátce před poločasovým odchodem do šaten fauloval královehradecký gólman ve vápně Peška a sudí Dubravský namířil svůj prst na penaltový puntík. Táborský i s trochou štěstí na Ottmara vyzrál a přinesl Dynamu klid na kopačky. Přestávka s vývojem zápasu neudělala nic. Pešek po individuální akci navíc poslal míč před Ottmara takovým způsobem, že si ho nešťastný Plašil srazil do vlastní branky. V 55. minutě už byl Hradec Králové zralý na ručník. Pešek si vyhověl s Mashikem a konžský útočník přidal svou druhou trefu v sezoně. V dalších šancích odmítli navýšení náskoku Wermke, Javorek a Helešic, naopak na druhé straně mířil přesně Pázler. I tak ale chabý dojem z výkonu svého týmu neodčinil. Dynamo je naopak novým lídrem tabulky.