21.08.2017 | Radek Barkman | Statistiky kol

Statistika 4. kola: Bez prohry zůstávají v soutěži už jen tři týmy

Foto: Lukáš Filipec (fotbaltrinec.cz)
Praha – Výrazně ofenzivní charakter Fortuna národní ligy byl demonstrován i v posledním kole. Osm zápasů nabídlo fanouškům chutné menu v podobě 26 přesných zásahů. Neporaženy zůstávají po čtyřech kolech už pouze týmy vedoucích Českých Budějovic, Opavy a Žižkova. Na výhru čeká čtveřice Táborsko, Sokolov, Vítkovice a poslední Varnsdorf.

Jedním ze tří neporažených týmů soutěže zůstávají i nadále hráči Českých Budějovic. Ti v souboji dvou někdejších prvoligových celků přejeli Hradec Králové 4:1 a způsobili mu premiérovou porážku v sezoně. Bez prohry zůstává i Opava. Slezané však určitě chtěli proti Sokolovu více. Drží sice dlouhou sérii neporazitelnosti, ale poprvé v sezoně nedali gól a ztratili dva body. Bez vstřelené branky se svěřenci Romana Skuhravého museli obejít poprvé po prohraném finále MOL cupu se Zlínem. První tříbodový zisk slaví Příbram, která se ho dočkala v Táboře. Táborsko po třech remízách zase poprvé pocítilo hořkost prohry.

Nejhorší obranu v soutěži mají Vítkovice. Po přídělu v Opavě schytaly pět branek i na Žižkově. Pro Pražany to byl úvodní vítězný zápas sezony. Jiný celek z české metropole Olympia Praha pak padla na půdě rozjetého Třince. V tomto kalendářním roce prohrál celek Jiřího Nečka doma pouze jednou v květnu s Opavou. Stoprocentní domácí bilanci si zatím drží Pardubice, které zdolaly Ústí nad Labem přesvědčivě 3:1. Pouze s jedním bodem se krčí na chvostu tabulky Varnsdorf. Severočeši nepřekvapili ani na půdě Vlašimi, která potvrzuje ofenzivní charakter mužstva a vyhřívá se na druhé příčce tabulky. Druhou venkovní prohru utrpěli v atraktivním duelu hráči Frýdku-Místku, kteří padli ve Znojmě 1:2. Jihomoravané tak potvrdili výrazně aktivní bilanci vzájemných duelů s tímto rivalem.

Fortuna národní liga si v minulých ročnících vydobyla pověst soutěže, kde se s brankami nešetří. Vysoký gólový průměr zůstává platný i letos. Přestože v prvním kole se diváci velkého počtu branek nedočkávali, celkový průměr soutěže již nyní dosahuje hodnoty 2,97 gólu na jeden zápas. Poslední série osmi zápasů nabídla celkem 26 přesných zásahů, což dává průměr 3,25 branky na jedno utkání. Jen v neděli během tří dohrávek přitom padlo úctyhodných patnáct branek, z nichž celkem třináct zaznamenaly domácí týmy. Nejproduktivnějším celke soutěže je Opava s dvanácti zásahy, ale proti Sokolovu žádný další nepřidala.

I po odchodu Olomouce a Ostravy z Fortuna národní ligy zůstávají návštěvy ve druhé české nejvyšší soutěži stále na velmi slušném standardu. Není žádným překvapením, že nejvíce diváků se sešlo v Opavě, pozadu ale nezůstaly ani další celky. Přes tisícovku se počet diváků vyšplhal ještě také v Českých Budějovicích, v Táboře, ve Znojmě a na Žižkově. Na osmi stadionech se tentokrát sešlo 9 542 fotbalových příznivců a s průměrem 1 193 diváků na jeden stadion bude patrně toto kolo patřit v konečném hodnocení soutěže k těm lepším.

Přehled divácké návštěvy 4. kola:

1. Slezský FC Opava – FK Baník Sokolov (2 657)
2. SK Dynamo České Budějovice – FC Hradec Králové (1 516)
3. FC MAS Táborsko – 1.FK Příbram (1 315)
4. 1.SC Znojmo FK – MFK Frýdek-Místek (1 215)
5. FK Viktoria Žižkov – MFK Vítkovice (1 020)
6. FC Sellier & Bellot Vlašim – FK Varnsdorf (823)
7. FK Pardubice – FK Ústí nad Labem (536)
8. FK Fotbal Třinec – FK Olympia (460)

Po čtyřech odehraných duelech zůstávají v soutěži dva střelci mající průměr gól na zápas. Vlašimský Oskar Fotr a královehradecký Jan Pázler se sice v jednom utkání letošního ročníku netrefili, i tak ale patří ke střelecké špičce. I přesto, že poslední kolo nabídlo brankově hodně výživné duely, měli jsme možnost sledovat pouze dva dvougólové střelce. Pardubický Michal Petráň skóroval dvakrát do sítě Ústí nad Labem, mladý hráč Vlašimi Jan Vodháněl zase pomohl skolit Varnsdorf. Svůj premiérový gól ve druhé nejvyšší soutěži zaznamenal Martin Fenin oblékající nyní dres Varnsdorfu. Ani to však nepomohlo k tomu, aby Severočeši získali ve Vlašimi alespoň bod a mohli se tak odlepit od tabulkového dna.

Vzhledem k hodně výrazné střelecké potenci ve většině z předešlých osmi zápasů nedošlo k závratnému narůstu počtu gólmanů s čistým kontem. Na čele tak jsou nyní ti, kteří mají na svém kontě dvě vychytané nuly. Příbramský Marek Boháč svým výkonem přiváděl střelce Táborska k šílenství, bez gólu zvládli zápas i Karel Hrubeš ze Žižkova a třinecký Lukáš Paleček. Vynikající výkon přinesl premiérovou nulu sezony i Jaroslavu Belaňovi. Jeho Sokolov si díky tomu odvezl z Opavy velice cenný bod. Do statistik se zapsal i jeho opavský protějšek Vilém Fendrich.

V minulém kole se s červenými kartami roztrhl pytel, přičemž byly uděleny celkem tři. Tentokrát osm rozhodčích nemuselo sáhnout k nejpřísnějšímu trestu ani v jediném případě. Stalo se tak vůbec poprvé v letošním ročníku Fortuna národní ligy. Celkem sedm žlutých karet ale nasbírali fotbalisté Sokolova při snaze za každou cenu v Opavě neinkasovat a udržet bezbrankový stav do konce. Sedm žlutých karet v jednom zápase bylo rozdáno i v bitvě Znojma s Frýdkem-Místkem. Právě Valcíři jsou zatím nejtrestanějším týmem soutěže.